|

Türkiye rüzgarı

Başbakan Davutoğlu, Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere gittiği Davos’ta ilgi odağı oldu. Yatırımcılar Başbakan ile görüşmek için sıraya girdi. Davutoğlu’nun bir araya geldiği isimler arasında ICBC Bank, Mitsubishi, Coca Cola ve DHL gibi küresel markaların CEO’ları da var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/01/2016 Perşembe
Güncelleme: 04:48 - 21/01/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da bir heyetle katıldığı Davos'ta tam bir Türkiye rüzgarı esti. Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak için İsviçre'nin Davos kasabasına gelen Davutoğlu, piyasa değerlerinin toplam büyüklüğü 4 trilyon doları aşan uluslararası şirketlerin yönetim kurulu başkanları ve CEO'larıyla görüştü. Çin'in ve dünyanın en büyük bankası olan ICBC'nin Başkanı ve CEO'su Jianqing'le görüşen Davutoğlu, aralarında DHL Global CEO'su Ken Allen, Mitsubishi Yönetim Kurulu Başkanı Yorihiko Kojima ve Coca Cola CEO'su Muhtar Kent'in de bulunduğu yatırımcılarla ayrı ayrı bir araya geldi.



UZAK DOĞU'NUN İLGİSİ ARTTI


Japonya, Çin, Malezya gibi Asya merkezli şirketlerin yanı sıra ABD ve Avrupa'dan da çok sayıda yatırımcı Davutoğlu'yla görüşmek için sıraya girdi. Görüşmelerde, ağırlığını, finans, altyapı, lojistik ve sanayi yatırımlarının oluşturduğu toplam büyüklüğü 3 milyar doların üzerindeki projeler ele alındı. Başbakanlık kaynakları, yatırımcılarla buluşmaların, gelen yoğun görüşme taleplerinin de göz önünde bulundurularak önümüzdeki dönemde de devam edeceğini bildirdi.



PROGRAMA YOĞUN İLGİ


Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun adının geçtiği yemekli interaktif bir programa da büyük ilgi oldu. Programa katılmak için başvuran 550 isimden, toplantının yapılacağı yerin fiziksel özelliğinden dolayı ancak 130'unun talebine olumlu yanıt verildi. Taleplerine olumlu karşılık verilenler arasında Yale Üniversitesi Başkanı Peter Salovey, Nankai Üniversitesi Başkanı Gong Ke, Harward Kennedy School Dekanı Dauglas Elmendorf gibi akademisyenlerin yanı sıra Abraaj Group, TPG Capital, SwissAir, Barclay's, EBRD gibi uluslararası grupların yöneticileri de var. Kolombiya Üniversitesi'nden Nobel Ekonomi Ödüllü Prof. Joseph Stiglitz, ünlü ekonomist Nouriel Rubini davetleliler listesindeydi.



EYLEM PLANI ETKİLİ OLDU


64. Hükümet 2016 Yılı Eylem Planı'nda yer alan “Yatırım ortamının iyileştirilmesi"nin de uluslararası şirketlerin dikkatini çeken diğer önemli bir konu olduğu belirtiliyor. Davutoğlu'nun doğrudan yatırımcılarla yaptığı toplantılarda, söz konusu eylem planının 80. maddesindeki “Sermaye piyasalarında kurumsal firmaları teşvik" ve 142. maddesindeki “Kamu-özel sektör işbirliği projeleri" konularının ağırlıklı ele alındığı ifade ediliyor. Başbakanlık kaynakları, aynı eylem planının 71. maddesindeki, “Uluslararası doğrudan sermayenin Türkiye'ye çekilmesi" taahhüdünün de yatırımcılar tarafından şimdiden satın alındığına dikkat çekti. Uluslararası doğrudan yatırımcıların Başbakan Davutoğlu'ndan yoğun randevu taleplerinin de bunun bir göstergesi olduğu belirtildi.



Yönetişimi anlattı






Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Davos'ta gerçekleşen Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantıları kapsamında, 'Uzun Dönemli Zorunluluklar' başlıklı panele konuşmacı olarak katıldı. Sabancı panelde ekonomik belirsizliklerin yönetimleri çok fazla kısa vadeli kararlar almaya zorladığının; araştırmalara göre halka açık üç şirketten birinin beş yıl içinde kapandığının altını çizerken; yönetişim modellerini gözden geçirilmesinin, ölçümlerin ve stratejik planlamanın uzun vadede yapılması gerektiğini vurguladı. Sabancı, konuşmasında “şirketlerin uzun vadede ayakta kalabilmesi için kritik başarı faktörlerinde uzun vadeye yer verilmeli, stratejik planlamada uzun vade odağı olmalı" dedi.



Gündem küresel göç


Dünya siyaseti ve ekonomisinin bir araya geldiği Davos zirvesinin bu yılki ana gündemi göçmen krizi. Dünyada artan yoksulluk ve gelir uçurumunun sonuçlarından olan küresel göç konusu, liderler ve dev şirketlerin CEO'ları tarafından masaya yatırılacak. Bu konuda, en rahat hatta 'alnı ak' denilebilecek ülke ise Türkiye. Başbakan Ahmet Davutoğlu liderliğindeki heyet zirve boyunca Türkiye'nin göçmenlere yönelik ekonomik, siyasi ve insani fedakarlığını tüm dünyaya rahatlıkla anlatacak. Zira ABD ve Avrupalı liderler bu konuda adeta günah çıkarırken, 2 milyona yakın Suriyeli mülteciyi ülkesinde barındıran Türkiye, bugüne kadar 7.6 milyar dolar harcadı. Bu anlamda, yoğun göçmen sorunu tartışılırken Türkiye'nin bu konudaki çabası ve omuzlarındaki yükün hafifletilmesi konusunun sıkça gündeme gelmesi bekleniyor.





#Dünya Ekonomik Forumu
#Ahmet Davutoğlu
#Uluslararası Para Fonu
8 yıl önce