|

Türkiye'de yatırım peşinde

Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında attığı adımlar ve projeler yabancı yatırımcı tarafından yakından izleniyor. Danimarkalı firma Vestas'ın Grup Başkanı Thomsen, ülkemizdeki ihale sistemlerini yakından izlediklerini belirterek Türkiye'nin kendileri için önemli bir pazar olduğunu söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 1/11/2016 Salı
Güncelleme: 04:57 - 1/11/2016 Salı
Yeni Şafak

Dünyanın rüzgar türbini santrali üretimi ile ilk sıralarda bilinen Danimarkalı Vestas, Türkiye'deki Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEKA) ihale sistemlerini yakından izliyor. Vestas Ürün Geliştirme Grup Başkanı Jhon Thomsen, Türkiye'nin RES'te dünyanın izlediği yöntemi takip ettiğine işaret ederek, “Türkiye'nin piyasa ve mevzuat planlamaları açıklandığında değerlendireceğiz. Türkiye ile de yapmaya hazırız" değerlendirmesi yaptı.



PETROL BAĞIMLILIĞI AŞILDI


Petrolde 1973 yılında yaşanan darboğaz sonucu hafta sonları sadece polis otomobillerinin kullanılabildiği Danimarka, ülkede binlerce rüzgar santrali gibi yenilenebilir enerji yöntemleri geliştirerek krizi aştı. Danimarka'da Vestas isimli firma bugün artık dünyanın en büyük kanatlarına sahip rüzgar türbinini geliştirdi. Çin, Brezilya, ABD, İspanya ve İzmir'de kanat ve malzeme üretiyorlar. Vestas'ın Lincoming'deki montaj fabrikasında haftada rüzgar türbinini kanadının bağlandığı 25 adet göbek ve makine dairesi montajının iç parçalarının montajı yapılarak tamamlanıyor. Her bir üründe 6 bin adet parça bulunuyor. Dolayısıyla haftada 150 bin parça montajı yapılıyor.



Vestas, 164 metre ile dünyanın en uzun kanadına sahip V164 rüzgar türbinini bir grup Türk gazetecisine tanıttı. Türkiye'de İzmir'de kanat üretim fabrikasının bulunduğu da bilinen Vestas dünyanın 75 ülkesinde 76 bin MVA gücünde 56 bin rüzgar türbini kurdu. Söz konusu kurulu güç Türkiye'nin elektrikteki toplam gücüne eşit olurken, 56 bin türbinden her gün rüzgar analizleri alıyorlar.



TÜRKİYE'DEKİ İHALELERE HAZIRIZ


Türkiye'de RES'ler konusunda çalışmaları yakından izlediklerini söyleyen Vestas Ürün Geliştirmeden Sorumlu Kıdemli Grup Başkanı John Thomsen Türkiye'nin Vestas için önemli ülke olduğuna, İzmir'deki kanat üretim tesisi gibi yatırım planlaması içerisinde olduğuna dikkat çekti. Rüzgar Enerji Santralleri (RES) sisteminin dünyanın izlediği yönde olduğuna işaret eden Thomson, Türkiye'nin kendiler için çok büyük bir piyasa olduğunu söyledi.



HER YÖNÜYLE DEĞERLENDİRİLECEK


Türkiye'de RES'ten üretimin 15 ve üzeri alım garantili oluşu, fabrika yerinin hazırlanmasına yönelik bürokratik işlemlerin devlet tarafından yapılması, karşılığında Ar-Ge'nin geliştirilmesi konusunda Vestas'ın görüşlerinin sorulması üzerine de Thomsen, yatırım kararlarının büyük meblağlar gerektirdiğini belirterek konuyu her yönüyle değerlendireceklerini söyledi.



Gölge açısına göre kendini kapatıyor


Türbinlerle ilgili gölge konusunda şikayetler gelebildiğini kaydeden yetkililer, “Pervanelerin dönme etkisiyle 1 saniyede bir gölge geliyor. Tribünler, belli bir açıya geldiğinde kendini kapatıyor.



RES'in % 20'sine halk ortak


Danimarka'nın rüzgar enerji santrali hakkında stratejisini de anlatan yetkililer, Danimarka kanunlarına göre, kurulan bütün rüzgar türbinlerinin yüzde 20'lik kısmının 4,5 kilometre yarıçaptaki insanlara satılma hakkı olduğunu belirtiyor. Yetkililer ilgili yatırımlar sayesinde RES'ten elde edilen enerjinin etraftaki çeşitli kuruluşlar ve ortaklar tarafından kullanıldığı, fazla enerjinin ise şebekeye satıldığını kaydetti.


Akıllı şebekeler yaygınlaşacak


Danimarka 10 yıl önce elektrik tüketiminin yüzde 18,1'ini rüzgardan sağlarken, bugün yüzde 42,1'ini rüzgardan karşılıyor. Önümüzdeki dönemde kısa vadede yurtdışı ile ortak satın alıp satılacak sistem kurulmasına sağlayacak olana Northpool gibi akıllı şebekelerin yaygınlaştırılmasını hedefliyor. İsveç, Polonya, Almanya, Norveç'le bağlı olan Northpoll 2020'de de İngiltere'ye bağlanacak.




#Yatırım
#Jhon Thomsen
#RES
7 yıl önce