|

Üretİcİye para tüketiciye sağlık

‘Hextech Green’ isimli bitki yetiştiren ‘akıllı tarım makineleri üreticiye para, tüketiciye sağlık kazandıracak. Ürünü geliştiren Girişimci Bilge Akgün, Türkiye’de her yıl 16 milyar adet sebze fidesine ihtiyaç varken yalnızca 4 milyar adet fide üretilebildiğine işaret etti.

Arzu Kurum
04:00 - 28/11/2018 Çarşamba
Güncelleme: 01:18 - 28/11/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Proje üreticiye para, tüketiciye
sağlık kazandıracak.
Proje üreticiye para, tüketiciye sağlık kazandıracak.

Küçük girişimcilerin AR-GE faaliyetleri ve geliştirdikleri ürünü ticarileştirme birçok sektörü etkiliyor. Ziraat mühendisi olan Bilge Akgün, 35 yıllık iş hayatında mesleğini hep çok severek yaptığını belirterek başlıyor söze. Ancak son yıllarda kirli gıdalar nedeniyle kansere yakalanan tanıdıkları ve onların çektiği acıları görünce büyük üzüntü duyduğunu söylüyor. “Bir ziraat mühendisi olarak kimyasal kalıntı taşımayan gıdaları, çevre kirliliği yaratmadan üreten bir teknoloji geliştirmek hayatımın amacı haline geldi” diyen Akgün, “Hextech Green adını verdiğimiz girişimimiz bitki yetiştiren akıllı tarım makineleridir. Sel, don, fırtına, kuraklık vb. gibi doğal afetler tarım sektörüne büyük zararlar veriyor. Üretici çiftçimiz doğal afetlerle mücadele edemediğinden ve teknik bilgisi eksik olduğundan sebze fidesini kendisi yetiştiremiyor, büyük bedeller ödeyerek seralardan satın alıyor. Seralar ise yöntem ve şartları gereği, ortalama 30 gün olan fide yetiştirme süreçlerinde çok yoğun zirai ilaç ve kimyasal gübre kullanıyor. Oluşan kimyasal kirlilik soframıza kadar gelerek, kanser başta olmak üzere birçok kronik hastalığa yakalanmamıza neden oluyor. Maalesef, bu hastalıkları genetik miras olarak çocuklarımıza da geçiriyoruz” şeklinde anlatıyor.


16 MİLYAR ADETİN YALNIZCA 4 MİLYARI ÜRETİLEBİLİYOR

Türkiye’de her yıl 16 milyar adet sebze fidesine ihtiyaç varken yalnızca 4 milyar adet fide üretilebildiğine işaret eden Akgün, “İhtiyacın ancak yüzde 25 ‘i karşılanabiliyor. Bir diğer büyük sorun ise dünyada mevcut olan iyi vasıflı suyun yüzde 70 ‘i sulama amaçlı tarımda kullanılıyor. İçme suyunun kullanım oranı ise yalnızca yüzde 1 ve 2,1 milyar insan güvenli içme suyuna erişemiyor” ifadelerini kullandı. Akgün, şu an prototipini tamamlayarak başarı denemelerini gerçekleştirdikleri akıllı tarım makinelerinin tüm bu büyük problemlerin çözümüne katkı sağlayacak niteliklere sahip olduğunu belirtti.

%98 SU TASARRUFU

Akgün, Hextech Green ile artık üreticilerin zirai ilaç ve kimyasal gübre kullanmadan, üretim atığı bırakmadan, yüzde 98 su tasarrufu ile 10 günde kendi sebze fidelerini yetiştirebileceklerini aktararak, şunları söyledi: “Daha uzun vadede piyasaya arz edeceğimiz ev tipi bitki yetiştiren akıllı tarım makinemiz ile şehirli insanımız mutfağında yılın 12 ayı taze ve organik sebzesini kendisi yetiştirebilecek. Bitki yetiştirmenin hazzını yaşarken, kontrol elinde olacak, ne yediğini bilecek ve temiz gıdalar ile ailesinin sağlığını koruyabilecek.” Akgün, alanda çok büyük bir pazar olduğu bilgisini paylaşarak; “Bu nedenle Big Bang Start-up Challenge yarışmasında yüksek kapasiteli bir üretim tesisi kurmamızı sağlayacak kadar hibe ve yatırım alarak kısa sürede çok sayıda kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Mottomuz “Akıllı Tarım & Sağlıklı gelecek” diye konuştu.

  • Ürünün sebze fidesi yetiştirmeye katkısı
  • * Sulama suyu ihtiyacını yüzde 98 oranında azalttı. * Serada ortalama 30 gün olan fide yetiştirme süresi 10 güne düştü. * Doğal afet riskini ortadan kaldırdı. * Zirai ilaç kullanılması gerekmiyor. * Kimyasal gübre kullanılması gerekmiyor. * Çiftçinin fide girdisi maliyetleri 1/6’ya düştü. * Yetiştirme kabı viyol, tüp, saksı gibi hiç üretim atığı plastik kalmıyor. * Fide yetiştiriciliği faaliyetleri çevreyi (toprak, su ve hava) kirletmiyor. * Hızlandırılmış fide büyüme süreci makine içerisinde otomasyonla sağlanıyor. * Makine uzaktan izlenebiliyor ve Big Data kayıtları tutuluyor.
#Hextech Green
#Bitki
#Tarım
5 yıl önce