|

Vakıf hisseleri Hazine'ye

696 sayılı KHK ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bankacılık görevine son veriliyor. Bu kapsamda Vakıflar Bankası’nda idare Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün temsil hissesi olan A ve B grubu hisseleri Hazine Müsteşarlığı’na devrediliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/12/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:24 - 25/12/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Vakıflar Genel Müdürlüğü bankacı olmayacak.
Vakıflar Genel Müdürlüğü bankacı olmayacak.

Böylece bankada vakıflar genel müdürlüğünün temsil hakkı olmayacak. Söz konusu hisselerle ilgili olarak banka 3 ayrı firmaya yaptırdığı değerleme sonucu hisselerin değeri üzerinden hesaplanacak bedel karşılığında Hazine’ye devri yapılacak. Hisselerin tamamı Bakanlar Kurulu Kararı’nın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir hafta içerisinde Vakıflar Bankası’nın hisse pay defterine kaydedilecek. Devir bedeli eşit tutarda beş farklı vadeli kira sertifikası, devir tarihli olmak üzere Vakıflar Genel Müdürlüğüne Hazine tarafından ödenecek. Ödenecek kira sertifikasının ilki iki ay vadeli olacak. Geri kalan dört kira sertifikası ise her yıl olmak üzere 4 yılda ödenecek.

DEVİR YETKİLERİ ŞİMŞEK’TE

Bankanın Memur ve Hizmetleri Emekli ve Sağlık Yardım Sandığının yer aldığı (C) grubu hisseleri ile ilgili olarak da 4 ay içerisinde bankaya müracaat edilmesi halinde bunlar da Hazine Müsteşarlığı’nca alınacak. Hazine bu hisseler için özel tertip Devlet İç Borçlanma senedi ihraç ederek ödeyecek. Bu hisselerin devir alınmasında Hazineden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek yetkili olacak. Yine bankanın (B) grubu hisselerinden diğer vakıflara ait olan hisseler ile (C) grubu hisselerden gerçek ve tüzel kişilerde olan hisselerin de 120 gün içinde bankaya müracaat edilmesi halinde Hazine Müsteşarlığı’nca ödemesi yapılacak.

MASRAFI BANKA KARŞILAYACAK

Devir ile ilgili işlemler hakkında Sermaye Piyasası Kanunu, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ve Bankacılık Kanunu hükümleri uygulanmayacak. Devir bedelinin tespitine ilişkin değerleme hizmetlerinin masrafları ile diğer her türlü masraf Banka tarafından karşılanacak. Devir ile ilgili yapılacak işlemler harçlardan, düzenlenecek kağıtlar damga vergisinden müstesna olacak.

ŞEKER KURUMU KAPATILIYOR

Öte yandan 696 sayılı KHK ile Şeker Kurumu ve Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) kapatılıyor. Çalışanları ile her iki kurumun görev ve sorumlulukları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına aktarılacak. Bakanlık, kotaların tespiti, denetim, iç fiyat, arz talep dengesi ve spekülatif etkileri dikkate alarak şeker ticaretine ilişkin kuralları belirleyecek. Kapatılan TAPDK’ca yapılan işlemler ilgili idarelerce yeni bir işlem yapılıncaya kadar geçerliliğini koruyacak. Kapatılan kurumların personel kadroları da Bakanlığa geçti.

TVF ŞİRKETLERİ İÇİN BORÇ İMKANI

Türkiye Varlık Fonuna aktarılmasına karar verilen kuruluşların almış oldukları dış borçların ödenmesine de bir düzenleme getiriliyor. Bu kapsamda fona geçen şirketlerin dış borcu; sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası kamuya veya TVF A.Ş ile TVF’ye ait olmak kaydıyla kurulacak bir şirkete veya alt fonlara devredilebilecek. Buna Bakanlar Kurulu karar verecek.

#TVF
#TAPDK
#Sermaye Piyasası Kanunu
6 yıl önce