|

Vergi kayıplarına yakın markaj

Asgari ücret ve emekli maaşlarını artıran hükümet devletin vergi kayıplarını da önleyecek. Maliye Bakanı Naci Ağbal, istisna, muafiyet ve indirimlerin kapsamlı analiz edileceğini söyledi. Üretim ve yatırımı destekleyecek politikaların güçleneceğini belirten Ağbal, faizlerin de aşağı çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/12/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:48 - 16/12/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Yeni hükümet, icraatlarını uygulamak için çalışmalarına başladı. Asgari ücretliye 1.300 lira maaş, emeklilere yıllık 1.200 lira ek ücret, yem ve gübrede verginin kaldırılması, basit usule tabi esnafın 8 bin liraya kadar gelirinden vergi alınmaması gibi maddeleri 2016 Eylem Planı ile hızla hayata geçirecek olan hükümet, Gelir Vergisi'nde de değişikliklere hazırlanıyor. Önümüzdeki dönemde vergi tabanını genişleterek, vergi kalitesini artıracaklarını söyleyen Maliye Bakanı Naci Ağbal, devletin vergi kayıplarını önlemek için istisna, muafiyet ve indirimlerin yeniden değerlendirileceğini açıkladı.



YENİ DÖNEME GİRDİK


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda; Gelir Vergisi, KDV ve bazı kanunlardaki uygulama sürelerini uzatan yasa tasarısının görüşmelerinde değerlendirme yapan Bakan Ağbal, her alanda olduğu gibi ekonomi alanında da yeni bir döneme girdiklerini söyledi. Ağbal, "Hükümet olarak bu dönemde bir yandan makroekonomik istikrar ve kazanımlarımızı güçlendirirken, diğer yandan mikro ekonomik ve sektörel dönüşümlere odaklanacağız. Son 13 yılda üst orta gelir grubuna yükselttiğimiz ülkemizin yüksek gelir grubu ülkeleri arasına girmesi temel amacımızdır” diye konuştu.



Menkul sermaye gelirine vergi değerlendirilecek


Geçen dönem Meclis'e sevk edilen Gelir Vergisi Yasa Tasarısı'nda geçici 67. maddeyle ilgili düzenlemenin kalıcı olarak yer aldığını, ancak kadük kaldığını aktaran Ağbal, hükümet olarak yeniledikleri tasarıda menkul sermaye gelirlerinin vergilendirilmesinin de değerlendirileceğini açıkladı. Ağbal, geçici 67. madde ile ilgili süre uzatımına gidileceğini aylar öncesinde ifade ettiklerini, acele veya telaşla yapılan düzenleme olmadığının altını çizdi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, Hükümet Programı'nda istisna, muafiyet ve indirimlerin gözden geçirileceğinin yer aldığını söyledi. Başlangıçta öngörülen sosyal ve ekonomik amacı karşılamayan istisna ve muafiyetlerin kaldırılmasının öngörüldüğünü, Bakanlık olarak tüm kamu kurumlarından bilgi aldıklarını dile getiren Ağbal, tüm ülkelerde ekonomilerde vergi istisna ve muafiyetleri olduğuna dikkati çekti.



Vatandaş sosyal devleti hissetti


AK Parti döneminde vatandaşın sosyal devleti hissettiğini kaydeden Ağbal, “Ekonomiyi iyi yönetirseniz faize, rantiyeye giden para azalır, vatandaşa giden para artar. AK Parti bütçeleri, her zaman hizmet bütçesi olmuştur. İlk defa vatandaş evinde, sokakta, okulda, devlet dairesinde sosyal devleti hissetti. AK Parti döneminde gelir dağılımı göstergeleri iyileşti” dedi.






Üretim, yatırım desteklenmeli faizler düşmeli


Türkiye'nin geçmişte nominal faizin yüzde 62 olduğu günleri yaşadığını söyleyen Ağbal, "Faizi yaratan koşulları olabildiğince ortadan kaldırmak, kamu ve özel sektör için faiz yükünü aşağılara indirmek gerekiyor” dedi. Mali disiplinden asla taviz vermeyeceklerini vurgulayan Ağbal, işletmeler için belirsizlikleri en aza inrdirecek, üretim ve yatırımı destekleyecek bir maliyet politikasının çerçevesini güçlendireceklerini söyledi. Bakan Naci Ağbal, şunları söyledi: "Bu kapsamda önümüzdeki dönemde, vergi tabanının genişletmek suretiyle vergi gelirlerinin kalitesini artıracağız. Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi çalışmalarına devam edeceğiz. İstisna muafiyet ve indirimleri kapsamlı bir analize tabi tutacağız." Ağbal, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nu birleştireceklerini kaydetti.





#Naci Ağbal
#Asgari ücret
#emekli maaşları
8 yıl önce