|

Yaya kalırlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son günlerde dolardaki yükselişi bahane ederek, spekülatif haberler çıkaran ve bundan beslenmeye çalışanlara, “Faiz lobisinin malum bir çalışması var. Açık ve net söyleyeyim: faiz veya dolara aşırı derecede yatırım yapanlar yaya kalabilir” mesajını verdi.

04:00 - 7/03/2015 Cumartesi
Güncelleme: 23:31 - 6/03/2015 Cuma
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son günlerde dolardaki yükselişi bahane ederek, spekülatif haberler çıkaran ve bundan beslenmeye çalışan çevrelere çok net mesaj verdi.  “Ortaya bazı iddialar atmak çok yanlıştır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan,  “Her şeyden önce şu anda dolar, avro, faiz bunları etraflıca ele aldığımızda karşımıza çıkan durum şudur: Bir defa burada faiz lobisinin malum bir çalışması var. Ortaya bazı iddialar atmak çok yanlıştır. Şunu açık ve net söyleyeyim: Şu anda özellikle faiz lobisi veyahutta dolara aşırı derecede yatırım yapanlar yaya kalabilirler” ifadelerini kullandı.


DEMOKRATİK TARTIŞMA

Gelişmeleri New York’tan değerlendiren Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, Merkez Bankası’nın bağımsız ve kendi kararlarını alan bir kurum olduğunu belirterek,  “Kamuoyunda bazı endişe ve eleştiriler söz konusu fakat Merkez Bankası oldukça bağımsız çalışıyor. Tabii ki krizlere nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusunda her zaman demokratik ülkelerde tartışmalar olacaktır” dedi. Davutoğlu, New York temasları kapsamında  yatırımcı işadamlarını kabul etmesinin ardından, Dış İlişkiler Konseyi Yıllık Kurumsal Konferansı’na katıldı.


ABD işsizlik verisiyle yükseldi

Dün gün içinde 2,57'ye kadar gerileyen dolar, düşme eğilimine girmişken, 16:30 civarında açıklanan ABD istihdam verileriyle yine yükseldi. Yüzde 5,6 olarak beklenen ABD tarım dışı istihdam verisinin yüzde 5,5 çıkmasıyla dolar tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 2,6374'e yükseldi. Gün sonunda ise 2,6330 ile kapandı. Ayrıca, Brezilya reali yüzde 1,5, Meksika pesosu yüzde 1,5, Güney Afrika randı yüzde 1,4  değer kaybı ile dikkati çekti.


MB BAĞIMSIZ AMA EKONOMİDEKİ GELİŞMELERDEN DEĞİL

Türkiye’nin kurumsal yapısı konusunda kaygı duymaya gerek olmadığını belirten Ahmet Davutoğlu, piyasalara güven telkin ederek: “Her kurum belli parametreler içerisinde kendi görevlerini yerine getirmektedir. Ancak en sonunda mali politikalar ve Merkez Bankası’nın işlevi, performansı ekonomiyi etkiliyor. Merkez Bankası izole bir alanda değil. Bazı enstrümanları kullanıyorlar ve bunlar da ekonomi için oldukça önemli” şeklinde konuştu. Davutoğlu, “Mesela Avrupa’ya baktığımızda burada gerileme varsa bizdeki faiz oranları da bununla ilgili olacaktır. Türkiye’de büyüme artmışsa, enflasyon eğilimi varsa, daha fazla büyüme istiyor, daha az enflasyon istiyorsak ve daha az faiz oranı istiyorsak bu bir zorunluluktur ve bu konuda yapmamız gerekenler vardır” diye konuştu.


12 YILDA 800 MİLYAR DOLARA ULAŞTIK

Davutoğlu, büyüme rakamları ve dolardaki yükseliş hatırlatılarak, “Türkiye’nin büyümenin tekrar canlandırılması için neler yapılacak” sorusu üzerine, Türkiye ekonomisinde son 12 yılda bir başarı hikayesi görüldüğünü anlattı. 2008’deki ekonomik krize ve dünya ekonomisindeki daralmaya rağmen Türkiye’nin ekonomide açık bir başarı gösterdiğini söyleyen Davutoğlu, “Biz hükümete geçtiğimizde gayrisafi milli hasıla 240 milyardan 800 milyara kadar çıktı. Kişi başı milli gelir de aynı şekilde arttı” dedi. Bütçe açığı ve banka sistemindeki iyileşmelere dikkati çeken Davutoğlu, Türkiye'nin yüzde 3 büyüdüğünü hatırlatarak bu oranın Avrupa ortalamasının 3 katı olduğunu kaydetti.

#işsizlik
#istihdam
#işçi
#ekonomi
9 yıl önce