|

Yerli malı devrimi

Hükümet otomotiv yan sanayiini ayağa kaldıracak devrim gibi bir karara imza attı. İlaçta olduğu gibi eşdeğer uygulaması hayata geçirilecek. Orijinal parça yerine, yerli sanayinin ürettiği eşdeğer parça araçlarda kullanılacak. Hükümet ayrıca patenti alınan yerli ürün için kamu ihalelerinde yüzde 15 pahalı bile olsa zorunlu almayı kararlaştırdı.

Yeni Şafak
04:00 - 18/01/2015 Pazar
Güncelleme: 19:02 - 17/01/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Yerli Malı Belgesi lansmanı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katıldığı basın toplantısı ile yapıldı. Bakan Fikri Işık, yerli otomotiv yan sanayiini desteklemek için başlattıkları eşdeğer parça çalışmasını bitirdiklerini açıkladı. Bakan Işık, bir müjde paylaşmak istediğini belirterek, “Yerli otomotiv yan sanayiini desteklemek için eşdeğer parça çalışmasını bitirdik, 1 Haziran 2015 tarihinde eşdeğer parça uygulaması devreye girecek. Artık illa orijinal parça değil, yerli sanayinin ürettiği eşdeğer parça da araçlarda kullanılacak. Böylece otomotiv yan sanayiinde yerli üretimi arttırmış olacağız” dedi. 


KAMU İHALELERİNDE YERLİ ÜRÜN ALMAK ZORUNLU HALE GETİRLİYOR

Işık, 2014 yılında devlet malzeme ofisinin doğrudan alım miktarının 2 milyar lirayı geçtiğini, kamunun toplam ihale rakamının 16 milyar liranın üzerinde olduğunu anlatarak, kamu alımlarını artık kaldıraç olarak kullanmayı hedeflediklerini kaydetti.  

Yerli Malı Tebliği’nden sonra verilen belge sayısının 330’a ulaştığını bildiren Bakan Işık, sözlerine şöyle devam etti:

YERLİ ÜRÜN YÜZDE 15 PAHALI OLSA DAHİ DEVLET YERLİ OLANI TERCİH EDECEK

“Biz bu arada orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün listesini hazırladık. Kamu İhale Kurumu 2 bin 139 kalem olarak bunu ilan etti. Kamu alımlarında yerli avantajı yüzde 15. Bunu kamu alımı yapan kurumlar yüzde 93 uygulamamış. Şimdi orta yüksek ve yüksek teknolojide yüzde 15 fiyat avantajını uygulamak zorunlu hale geldi. Yüzde 15 dahi pahalı olsa yerli ürün belgesi olan bir ürünü kamu satın almak zorundadır. ‘Ben alırsam soruşturma açılır mı? Başıma bir şey gelir mi?’ gibi bir şey yok, kanun bunu emrediyor. İkincil mevzuatı da hazırladık şu anda yürürlüktedir. 330 ürünün Yerli Malı Belgesi alması sevindiricidir. Kamu tedariğinin önemli bir kısmını yerli temin edecek.” 


Tasarım ofisleri desteklenecek

Bakan Işık, tasarım ofislerinin ar-ge merkezleri gibi desteklenmesini sağlayacak kanunun hazırlığını tamamladıklarını, yakında Bakanlar Kurulu’na sevk edeceklerini, en kısa sürede tasarım ofislerinin ar-ge merkezleri gibi destekleneceğini belirterek, şunları dile getirdi: “Artık kendi tasarımlarımızla kendi ürünlerimizi geliştireceğiz. Aynı ürünleri bugün sattığımızın 2-3 katına satma imkanına kavuşacağız. Özellikle yerli patentli ürünlerin lisans gelirlerini arttırmak için vergi teşviği uygulamasını da ay sonuna kadar Maliye Bakanlığımız tebliği yayımlayacak hayata geçmiş olacak. Bir araştırmacımız yaptığı araştırma sonucunda patent ve patentten sonra elde ettiği gelirinden vergi alma noktasında yarısından vazgeçiyoruz.”


Yerli için yüzde 51 şartı var

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 18 yıldır Türk sanayicileri ve KOBİ'lerinin beklediği bir hayalin lansmanını gerçekleştirdiklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu Türkiye ve sanayiciler için hayırlı olacak bir sürecin başladığını kaydetti. Bugüne kadar Türkiye'deki sanayicilerin, kamu idaresinin kendi yaptığı ihalelerde milli şirketlere destek ve öncelik vermemesinden şikayet ettiklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu "Artık bir malın hangi oranda yurt içinde üretildiğini hesaplayıp, yerli malı olup olmadığını belirleyebileceğiz. Bir sanayi ürünün, yerli malı olarak kabul edilebilmesi için ürünün yerli katkı oranının en az yüzde 51 olması gerekecek" diye konuştu.

#yerli malı
#otomotiv
#yan sanayi
9 yıl önce