|

Yunanistan ulusal gurur peşinde

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, borç silme talebinden vazgeçerek, yeniden yapılanma istedi. Merkel’in “Paraları yoksa adalarını satsınlar” sözünün Yunanlılarda oluşturduğu travmayı hatırlatan Prof. Dr. Hasan Eken, Syriza’nın ısrarını ülkenin kırılan gururunu yeniden onarma gayreti olarak değerlendirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 21:16 - 3/02/2015 Salı
Yeni Şafak

Yunanistan’da Syriza’nın iktidara gelmesinin ardından, belirsizlik hali devam ediyor. Avrupa Birliği’nin (AB) hakim ülkeleri, bir yandan Çipras yönetimini dize getirmeye çalışırken diğer taraftan Syriza etkisinin tüm Avrupa’ya yayılmasından endişe ediyor. Son olarak Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, uluslararası kreditörlerden borç silme talebinden vazgeçerek, kreditörlerin elindeki tahvilleri yenileriyle takas etmeyi önerdi. Bir İngiliz gazetesine demeç veren Varoufakis, Yunanistan’ın 318 milyar euroluk borcunun silinmesini istemeyeceklerini söyledi. Varoufakis, “Ortaklarımıza ‘ülkemizde reform yapmamıza yardımcı olun ve bize biraz mali alan tanıyın’ diyeceğim. Yoksa boğulacağız ve reformdan ziyade bozulacağız” ifadelerini kullandı.


‘İYİ AVRUPALI OLUP, SÖZ DİNLEYECEĞİZ’

Bu açıklamanın ardından Çipras yönetiminin borçlar konusunda gerçeklerle karşılaşmasının çok uzun sürmediği ve yeniden yapılandırma önerisinin krizden bunalan ülke için bir teselli anlamına geldiği yorumları yapılmaya başladı. Yanis Varoufakis’in, “Ortaklarımız bizim radikal sol olmamıza ilişkin ne düşünürse düşünsün, reform konusunda ciddiyiz. İyi Avrupalılar olmak ve söz dinlemek konusunda ciddiyiz” açıklaması ise dikkat çekti.

‘PARALARI YOKSA ADALARINI SATSINLAR’

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Eken, Yunanistan’ın öncelikle kırılan ulusal gururunu yeninden onarma gayretinde olduğunu söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in “Paraları yoksa adalarını satsınlar” sözünün Yunan halkının belleğine kazındığını ve Çipras’ın başarısına katkı yaptığını belirten Eken, borcun silinmesi yerine yeniden yapılandırmanın gündeme geleceğini söyledi. 

BORCUN VADESİ UZATILACAK FAİZ ORANI DÜŞECEK

Eken, muhtemel gördüğü üçlü yapılandırmayı şöyle sıraladı: “Yunanlıların önerisi kabul edilirse, öncelikle borçaların vadesi uzatılacaktır. İkinci olarak faiz oranı düşürülecektir. Son olarak, 5-6 yıllık bir ödemesiz dönemle ülkenin toparlanması amaçlanabilir. Bu süreçte kırılan gururu onarma, çalışma ve ekonomiyi iyileştirme şansları olacaktır.”  Eken, Yunanistan’ın borçlarının yeniden yapılandırılması talebine karşı imtiyaz tanınması halinde Avrupa’da diğer ülkelerden de benzer seslerin yükseleceğini belirterek domino etkisine dikkat çekti. 

Avrupa'nın yeni korkusu Syriza

İspanya ve Fransa gibi ülkelerde de kemer sıkma politikalarına karşı tutum sergileyen partilerin destekçileri gün geçtikçe artıyor. AB ve IMF benzeri yapılara karşı çıkmak özellikle krizin etkisinden kurtulamayan ve ağır reçetelerden bunalan ülkelerde kitlelerin umudu haline dönüştü. Özellikle Güney Avrupa ülkelerinde AB karşıtlığının daha da artmasından endişe ediliyor.  İspanya’da radikal sol Podemos (Yapabiliriz) Partisi'nin Madrid’de düzenlediği mitinge yaklaşık 100 bin kişi katıldı. 2014 yılının ocak ayında kurulan parti, SYRIZA gibi AB’nin talep ettiği tasarruf politikalarına karşı çıkıyor. Fransa’da ise aşırı sağ Ulusal Cephe (FN) partisi de ülkedeki popülaritesini gün geçtikçe artırıyor. 

#Yunanistan
#Syriza
#Yanis Varoufakis
#Çipras
#Prof. Dr. Hasan Eken
9 yıl önce