|

Dünya yüzde 3,3 büyüyecek

Dünya Ticaret Örgütü 2015 yılı için öngördüğü büyüme tahminini yüzde 4’ten yüzde 3,3’e çekti. DTÖ Genel Direktörü Roberto Azevedo, dünyada ticaret miktarında 2016 yılında yüzde dört seviyesinde artış olmasını beklediklerini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 15/04/2015 Çarşamba
Güncelleme: 20:07 - 14/04/2015 Salı
Yeni Şafak

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Roberto Azevedo, merkezi Cenevre'de bulunan DTÖ'de düzenlenen basın toplantısında, dünya mal ticareti miktarında bu yıl yüzde 3,3 artış beklendiğini bildirdi. Azevedo, dünyada ticaret miktarında 2016 yılında ise yüzde 4 seviyesinde artış olmasının öngörüldüğünü söyledi.



DÜŞEN PETROL İTHALATI ARTTIRMALI


Ticaret miktarındaki artışın geçen yıllarda çok düşük seviyelerde olduğunu hatırlatan Azevedo, artış nisbetinin geçen yıl yüzde 2,8, son 3 yılda ise ortalama yüzde 2,4 seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti. Azevedo, “Geçen temmuz ayından bu yana petrol fiyatlarında yaşanan yüzde 50 düşüş, gelişmiş ülkeler ve Çin dahil enerji tüketen ekonomilerde gelir ve ithalatı arttırmalı” şeklinde konuştu. Ticaretin yavaş bir şekilde düzelmeye devam etmesini beklediklerini ifade eden Azevedo, "Büyüme hassasiyetini korurken ve jeopolitik gerilimler devam ederken bu eğilim, kolaylıkla zayıflayabilir” yorumunu yaptı.



TÜRKİYE 31. SIRADA


Jeopolitik gerilimlerin, geçen yıl ticaret seviyesindeki büyümeyi menfi yönde etkilediğini belirten Azevedo, Ukrayna krizinin Rusya ile AB ve ABD arasındaki ticari ilişkilere zarar verdiğini, Orta Doğu'da yaşanan çatışmaların bölgede istikrarsızlık yarattığını, ebola salgının ise Batı Afrika'ya iktisadi açıdan darbe vurduğu anlattı.



#Dünya Ticaret Örgütü
#Roberto Azevedo
#cenevre
#büyüme oranları
9 yıl önce