|

Şantiye faiz indirimi bekliyor

Yüksek faiz nedeniyle konut talebinin ve konut alımında kredi kullanımının azaldığını belirten Konak İnşaat Genel Müdürü Savaş Aytek, sektörün yeniden hareketlenmesi için faizde düşüş beklediğini vurguladı

Yılmaz Yıldız
00:00 - 13/01/2007 Cumartesi
Güncelleme: 00:01 - 13/01/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Şantiye faiz indirimi bekliyor
Şantiye faiz indirimi bekliyor

2006 Mayıs ve haziran ayında yaşanan dalgalanma sonrasında artan faiz oranları, konut sektöründe kredi kullanımını büyük ölçüde azaltırken, vatandaş pahalı kredi yerine arabasını satarak ya da ikinci bir evi varsa onu satarak yeni konut alımına yöneldi.

Büyükçekmece Güzelce bölgesinde 800 adet villadan oluşacak Güzelşehir projesini yürüten Konak İnşaat'ın Genel Müdürü Savaş Aytek, 2007'ye girerken villa türü evlerin satışında bir artış yaşandığını ancak bu satış rakamlarının bile önceki yıllara göre yüzde 50 düşük olduğunu vurguladı.

LOKOMOTİF TEKLİYOR

Ekonomik büyümede inşaat sektörünün lokomotif olduğunu kaydeden Aytek, “Bu sektör büyümeyecekse, Türkiye ekonomisi nasıl büyüyecek? İnşaat sektörünün Merkez Bankası'ndan, hükümetten beklentisi faiz oranlarının düşürülmesi yönündedir. Faizler düştüğü takdirde inşaat sektörü daha da hareketlenecektir” dedi.

Konak İnşaat Genel Müdürü Savaş Aytek, mortgage piyasasında yer almak için Türkiye'ye gelecek yabancı bankaların da faizlerin düşürülmesi için baskı oluşturacağını ifade ederek, “Mortgage ile birlikte muafiyetler nedeniyle rakamlar aşağıya gelecek. Merkez Bankası bunu desteklemezse, yurtdışındaki yabancı bankalar destekleyecek” diye konuştu.


Yeni dairelerde fiyatlar çok yüksek

Güzelşehir'de fiyatların 2006 seviyelerinde olduğunu belirten Aytek, sattıkları villaların 500 bin YTL civarında olduğu söyledi. Çok katlı konut projelerinde de daire fiyatların villa fiyatlarıyla yarıştığına dikkat çeken Aytek, Levent, Etiler, Bağdat Caddesi gibi yerlerde fiyatların 400-500 bin dolar ya da eurodan satıldığını belirtti. Piyasadaki villa projelerinde fiyatlar arasında uçurumlar olduğunu anlatan Aytek, “Arsa, inşaat maliyetleri, bulundukları konumlar üç aşağı beş yukarı aynı ama bazı projelerde fiyatlar çok yüksek. Nedeni yüksek kâr marjı. Bazı firmalar birdenbire büyümek istiyorlar galiba” dedi.





17 yıl önce