|

'13 ayrı yerde fiber optik kablolar kesildi'

Türkiye'nin iletişim altyapısını sağlayan 13 ayrı bölgede fiber optik kablolar kesildi. İnternet, sabit telefon ve cep telefonu hizmetinde kullanılan hatların kesilmesiyle ilgili, Türk Telekom suç duyurusunda bulundu.

Yeni Şafak
00:00 - 16/10/2007 Salı
Güncelleme: 16:05 - 16/10/2007 Salı
Yeni Şafak
'13 ayrı yerde fiber optik kablolar kesildi'
'13 ayrı yerde fiber optik kablolar kesildi'

Türkiye'nin iletişim altyapısını sağlayan 13 ayrı bölgede fiber optik kablolar kesildi. İnternet, sabit telefon ve cep telefonu hizmetinde kullanılan hatların kesilmesiyle ilgili, Türk Telekom suç duyurusunda bulundu. İşte Türk Telekom açıklaması:


"Dün gece 13 ayrı yerde fiber optik kablo kesilmesi olayı yaşandı. Türkiye'nin yurtdışı internet çıkışları sabote edilmiş, İstanbul, Ankara ve İzmir'deki internet altyapı şebekesinin durdurulması hedeflenmiştir. Açıkça makasla bu kabloların kesildiği tespit edildi. Gece saat 03.00'ten sabaha kadar internet kesintisi yaşandı ve bu hatlar Türk Telekom çalışanları tarafından uzun uğraşlar sonrasında çözüldü. Kesilen yerler özellikle seçildi. Yedeği olmayan hatlar seçildi. Kablo kesilmesi için seçilen yerler, bu işin konuya hakim kişilerce yapıldığını gösteriyor."


"GREV, ZARAR VERME HAKKI VERMEZ"

Türk Telekom İcra ve Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, dün gece anlaşmazlıkla sona eren görüşmelerin hemen ardından eş zamanlı olarak farklı noktalarda, Türk Telekom'a ait fiber optik bağlantı kablolarının makasla kesildiğini belirterek, "Grev, sendikalı çalışanlara ya da onların teşvik ettiği kişilere şirkete zarar verme hakkı vermiyor" dedi.


Doany, Haber-İş Sendikası ve Türk Telekom arasında 15 Ekim 2007 tarihinde gerçekleşen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması ve bu sabah sendikanın greve başlamasının ardından, son gelişmelere ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.


"FİBER KABLOLAR MAKASLA KESİLDİ"

Doany, sendikalı işçilerin grev yapmalarının yasal hakları olduğunu, ancak bu grevin işi bırakma dışında bir hakkı onlara vermediğini belirtti. Doany, dün gece anlaşmazlıkla sona eren görüşmelerin hemen ardından eş zamanlı olarak farklı noktalarda, Türk Telekom'a ait fiber optik bağlantı kablolarının makasla kesildiğini belirterek, "Grev, sendikalı çalışanlara ya da onların teşvik ettiği kişilere şirkete zarar verme hakkı vermiyor. Bu eylemler, yürütülen müzakerelerin ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor" dedi.


"PİYASANIN ÜZERİNDE MAAŞ ALIYORLAR"

Türk Telekom çalışanlarının yüzde 59, hatta yüzde 100'ün üzerindeki oranlarda piyasa ortalamasının üstünde maaş aldıklarını belirten Doany, "Enflasyonun üzerinde bir maaş artışı beklenmemeli" dedi. Yüzde 8 enflasyona rağmen yüzde 10 zam teklif ettiklerini, ikinci yıl için de yüzde 4+4 ve enflasyon farkı önerdiklerini belirten Doany, bunun kabul edilmediğini kaydetti. Doany ayrıca, taraflar arasında uzlaşı sağlanamadığı için üçlü bir komisyon kurulmasını ve bu komisyonun sendika, Türk Telekom ve bağımsız bir kuruluştan oluşmasını önerdiklerini kaydetti. Bu bağımsız komisyonun, her iki tarafın da kabul edeceği bir taraf olacağını belirten Doany, sorunun bu bağımsız komisyon tarafından çözülmesini istediklerini kaydetti.


HASTANEDE İNTERNETİN KESİLMESİ NEDENİYLE HİZMET AKSADI

Öte yandan Türk Telekomünikasyon AŞ'de, Türkiye Haber-İş Sendikası üyelerinin bu sabah başlattıkları grev nedeniyle, otomasyon sistemiyle çalışan Isparta Devlet Hastanesinde hizmet bir süre aksadı.

Isparta Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Ertan Önkol, açıklamada, hastanenin kısa süre önce otomasyon sistemine geçtiğini belirtti. Hastaneye hasta girişinin yapılabilmesi için öncelikle internet üzerinden sorgulama yapıldığını anlatan Önkol, “Ancak bugün internet olmadığı için bu sorgulamayı da yapamadık ve hastaların işleri de bir müddet aksadı” dedi. İnternet erişiminin zaman zaman sağlandığını vurgulayan Önkol, kesintinin uzun sürmesi durumunda eski sistemle hizmet vereceklerini kaydetti.

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve Gülkent Devlet Hastanesinde de internet erişimindeki kesintiler nedeniyle hasta girişlerinde zaman zaman aksamalar yaşandığı bildirildi. Bu arada giriş yaptıramayan bazı hastalar, greve tepki gösterdi.


BİTLİS'TE KÖYLERLE İLETİŞİM KESİLDİ

Bitlis merkezde özellikle ADSL'de, banka şubelerinde arızaların baş gösterdiği, vatandaşların kuyruklar oluşturduğu ve iletişimin durma noktasına geldiği kaydedildi. Grevin, sendika üyesi 2 çalışanla hizmet veren Türk Telekom Mutki Şubesinde de uygulandığı bildirildi. İlçeye bağlı 59 köy ve 81 mezraya hizmet veren şubedeki grev nedeniyle Mutki'de, iletişimde sıkıntıların yaşanmaya başladığı kaydedildi. Mutki'ye bağlı Kavakbaşı beldesinin grup köylerinde ve Meydan nahiyesine bağlı grup köylerde, tüm telefonların arızalı olduğu ifade edildi.


SABİT VE CEP TELEFONLARI DEVREDIŞI KALDI

Türkiye genelinde Türk Telekom işçilerinin toplu greve gitmesi sonucu şimdiden bazı aksaklıklar yaşanmaya başladı. Türk Telekom'da çalışan 26 bin işçi bugün greve başladı. Sabah saatlerinde herhangi bir aksaklık yaşanmazken; akşama doğru grevin olumsuz etkileri görülmeye başlandı. Diyarbakır'da başta cep telefonları olmak üzere normal telefonlardan arama yapılamıyor. Bankalarda ise sistem kilitlendi. Bu sebeple vatandaşlara bankalar hizmet veremiyor.


BANKAMATİKLER KİLİTLENDİ

Bankamatikler kilitlenirken; para çekmek isteyen vatandaşlar mağdur oldu. Telekom'un yürüttüğü tüm hizmetlerde aksama yaşanıyor. İşçiler grevde olduğu için soruna müdahale edilemiyor. Anlaşma sağlanamaması halinde ise başta medya, bankacılık, iletişim sektörleri olmak üzere, ATM'lerin, GSM operatörleri hizmet veremez duruma gelebilir. Banka yetkilileri mesainin bitimine az bir zaman kala sistemlerin kilitlendiğini söyledi. Aksaklığın ne zaman biteceği ise bilinmiyor.


GREV HAYATI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Türk Telekom ile Haber-İş sendikasının toplu sözleşme görüşmelerinde uzlaşmaya varamaması sonucu 26 bin Türk Telekom çalışanının bu sabah greve başlaması günlük hayatı etkilemeye başladı.

Grevin başlamasıyla birlikte sabah saatlerinde birçok ilde internet ve telefon bağlantılarında kesinti yaşanırken, bazı bankaların şube ve ATM bağlantıları koptu.

Uzun bir süredir yurt dışına internet çıkışında problemler yaşayan ve internet bağlantısından Avrupa'nın en yavaş 4. Ülkesi olan Türkiye grevle birlikte sıralamada daha da aşşağılara indi. Özellikle bankacılık sektörünün etkilenmesiyle şube ve atm önlerinde yoğun kuyruklar oluşurken internet bağlantısıyla yapılan tüm işlemlerin gerçekleşmesi de saatler aldı.


AVEA KULLANICILAR MAĞDUR OLDU

Türk Telekom ile sendika arasındaki toplu sözleşme görüşmelerinin tıkanmasıyla birlikte başlayan grev sabah saatlerinden itibaren Türkiye genelinde hayatı etkilemeye başladı. Avea GSM kullanıcıları iletişimde güçlük yaşarken, internet bağlantısında sıkıntı yaşayan tüketiciler ilginç çözüm arayışlarına gitti.

Grevin başlamasının ardınan bu sabah itibariyle Türkiye genelinde telefonla internet bağlantısı kuran Blackberry cihazlarından internet bağlantısı sağlanamadı. İşlemlerin tamamını telefon ve internet üzerinden gerçekleştiren bankacılık sektörü ile Anadolu'nun çeşitli yerlerindeki basın kuruluşları büyük zorluklar yaşadı.


İSTANBUL'DA 25 KESİNTİ YAŞANDI

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Genel Sekreteri Rıdvan Uğurlu, grevin ilk günü olmasına rağmen vatandaşların mağdur olmaya başladığını bildirdi.

Grevin devam etmesiyle birlikte yaşanan sıkıntının da büyüyeceğini ve hatta hayatın felç olma noktasına geleceğini belirten Ugurlu, Telekom aracılığı ile hizmet veren özel şirket işletmecilerinin ise bağlantılarının kesilmesinin daha büyük sorunları da berabinde getireceğini söyledi.

Uğurlu, grevin başladığı sabah saatlerinden itibaren birçok POP bölgesinin bağlantısının kesilmesinden dolayı yoğun sıkıntıların yaşandığını söyledi. Uğurlu, "Sabah Anadolu'daki 4 POP noktasında 25 kesinti yaşadık. Akdeniz bölgesinde 6 POP noktası kesildi ve Antalya ile hiçbir bağlantı sağlanamadı. Bu bölgedeki bir özel bankanın 200 şubesi ve bin atm'sinin bağlantısı koptu. Şu an bağlantı yapılamayan şube sayısı 20'ye indi. Bursa'da da bağlantı kurulmakta zorlanılıyor" dedi.


"GREV SÜRDÜKÇE HAYAT DURUR"

Uğurlu, grev kararı alınmasından dolayı çok üzgün olduklarını ve bir an önce taraflar arasında uzlaşma sağlanmasını beklediklerini belirterek, aksi takdirde grev sürdükçe hayatın durma noktasına geleceğini kaydetti.

Uğurlu, greve katılan 26 bin işçiden 20 bininin onarım, bakım, şebeke ve yeni hizmet bağlama konularında görev yapan teknik elemanlar olduğunu hatırlatarak, "Grev uzadıkça arızalar birikecek ve hayat felç noktasına gelecek" dedi.

Ankara'nın işyerleri ve bankaların yoğun olduğu Kızılay bölgesinde ise banka önlerinde ve internet bağlantısı ile hizmet veren işyerleri önünde büyük kuyruk yaşandı. Telefon bağlantıları kurmakta zorlanan vatandaşlar banka şubelerinde de işlemlerini saatler süren bekleme sonucu yapabildi.


GREV VATANDAŞLARI MAĞDUR ETTİ

Sabah saatlerinde başlayan grev nedeniyle öğle saatlerinde banka şubelerinde ve atm önlerinde uzun kuyruklar oluşturdu. ATM'lerin bağlantısının sık sık kesilmesinden dolayı işlemlerini tamamlayamayan vatandaşlar sorunun Türk Telekom'daki grevden kaynaklandığını ise çok sonra öğrendi. Ayrıca kredi kartı ile fatura ödemek isteyen vatandaşlar ise GPRS bağlantılarının grevden kaynaklı olarak kopması nedeniyle faturalarını ödeyemedi. Faturasını ödeyemediği için faiz ödemek zorunda kalan bir vatandaş, "Zaten

hem cep telefonu hem ev telefonlarına yüksek oranda fatura ödüyoruz. Yüksek vergileri karşılıyoruz, bir de bu grev yaşanıyor. Evde çocuklarım da internet bağlantısında zorluk çekiyor" dedi.

Bazı vatandaşlar ise dizüstü bilgisayarları ile kafelerden internet bağlantısı kurmak isteseler de internete bağlanamadılar. Güvenlik nedeniyle görüntü vermek istemeyen banka şube yetkilileri ise sabah saatlerinden itibaren Türk Telekom'da yaşanan grevden dolayı zor anlar yaşadıklarını anlattılar.


AYRINTILAR GELİYOR...

17 yıl önce