|

'15 bin kilometre duble yol yapacağız' dedik, şaşırdılar

Antalya'da açılışa katılan Başbakan Erdoğan, “İktidara gelirken '15 bin kilometre duble yol yapacağız' dedik, önce şaşırdılar, nedir bu duble yol falan diye. Herhalde bazıları duble meşrubat anladı. halbuki biz 'duble yol' dedik” diye konuştu

Aa
00:00 - 17/04/2010 Cumartesi
Güncelleme: 19:59 - 17/04/2010 Cumartesi
Yeni Şafak
'15 bin kilometre duble yol yapacağız' dedik, şaşı
'15 bin kilometre duble yol yapacağız' dedik, şaşı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, iktidara geldiklerinde '15 bin kilometre duble yol yapacağız' dediklerini, ancak bunun anlaşılamadığını belirterek, 'Önce şaşırdılar, nedir bu duble yol falan diye. Herhalde bazıları duble meşrubat anladı. Halbuki biz 'duble yol' dedik, yani bayındırlıktaki, kara yollarındaki ifadesiyle bölünmüş iki gidiş, iki geliş...' dedi.

Erdoğan, Antalya Havalimanı İç Hatlar Terminali ve Antalya-Kemer-Tekirova Bölünmüş Yolu Tüneller Bölgesi ortak açılış törenine katıldı.

Antalya Havalimanı İç Hatlar Terminali ve üç tünelin hizmete açıldığını anımsatan Erdoğan, bunların Antalya ve Türkiye'ye hayırlı olması dileğinde bulundu.

Antalya'nın tarihinde görmediği hizmetleri 7.5 yıllık AK Parti iktidarında gördüğünü ve dış dünyayla bu dönemde farklı bir şekilde tanıştığını ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

'Turizmde patlamalar bu dönemde oldu. Şimdi inşallah krize rağmen bu yıl inanıyorum ki Antalya 10 milyon turiste evsahipliği yapacaktır. Bütün bu hizmetler tüm vatanımıza Antalyamıza sevgimizdendir, derdimizdendir. Dertli olduğumuz için şehirlerimizin bu güzelliğine önem veriyoruz. Biz bu millete sevdalıyız. Biz 81 vilayetimizin 73 milyon insanımızın tümüne ayrım yapmaksızın, kayırma yapmaksızın, popülizme kaçmaksızın hizmet götürmekteyiz. Ömrümüz yettiği sürece, sizler bize 'yola devam' dedikçe aynı heyecan ve şevk ile sizin hizmetinizde olmaya devam edeceğiz.'

Antalya iç hatlar terminalinin 25 yıldır Antalya'ya hizmet verdiğini, bu zaman zarfında 6 kez tadilattan geçirildiğini anlatan Erdoğan, yeni iç hatlar terminal binasının işletmesinin de 2024 yılına kadar ICF Airport şirketine verildiğini söyledi.

İç hatlar terminalini işletecek şirkete 'Alacaksın, işleteceksin ama terminali Antalya'nın markasına, potansiyeline, büyüklüğüne yakışır bir şekilde inşa ederek daha da büyüteceksin' şartını koştuklarını ifade eden Erdoğan, söz konusu şirketin büyük bir sorumluluk göstererek, 100 milyon avro değerinde bir yatırım gerçekleştirdiğini ve 12 ay kadar kısa zamanda eski terminal binasından 3 kat daha büyük bir kapasiteye sahip yepyeni bir terminalin Antalya'ya kazandırıldığını kaydetti.

Yapımın Ocak ayında tamamlanarak hizmet vermeye başladığını belirten Erdoğan, 'Eski terminal binası 11 yılda tamamlandı, şimdi 3 kat daha fazla kapasiteye sahip olmasına rağmen 11 ayda tamamladı, işte fark bu. İş bilenin, kılıç kuşananın. Olay budur' diye konuştu.

İş ehline verildiğinde alınacak neticenin böyle olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, 'Bir projenin fizibil olması işte bu, siz Ankara'dan çıkmazsanız, fizik olarak, kimya olarak ve mantık olarak çıkmazsanız 11 yıl, çıkarsanız 11 ay' dedi.

İç hatlar terminalinin yapımında hiç kamu kaynağı kullanılmadığını, devletin kasasından bir kuruş para eksilmediğini, aksine devletin çok büyük kazanımlar elde ettiğini belirten Erdoğan, 'Buna 'kaynakların çeşitlendirilmesi' denir. Hani diyorlar ya kaynak nerede? Kaynak Türkiye. İlla devletin kasasında paranın olması şart değil, dünya ekonomisi içinde kaynaklar çeşitlendirilerek bir çok üretimler yapılıyor' şeklinde konuştu.

Yolcu güvenliğinin ve konforunun yükseltildiğini, yeni terminale 4 yolcu köprüsü, açık otopark ve apron inşa edildiğini ve kullanım alanının neredeyse iki kat artırıldığını anlatan Erdoğan, böyle bir tesisi Antalya'ya kazandırmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.


-'ANAYASAMIZLA YATIYORUZ, ANAYASAMIZLA KALKIYORUZ...'-

Konuşması sırasında bir vatandaşın 'Sayın Başbakanım, anayasayı unutmayın' sözleri üzerine Başbakan Erdoğan, 'Anayasamızla yatıyoruz, anayasamızla kalkıyoruz, hiç unutur muyuz' dedi.

Dünya turizm kenti haline gelen Antalya'nın Türkiye'nin dünyaya açılan vitrini, havalimanının da Antalya'nın vitrini olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

'Bir dünya kenti olan Antalya'yı bu hale getirmiş olduk. Buranın halini benim Antalyalı kardeşlerim gayet iyi bilirler. Yeni bir adımı da biraz sonra dev ekranda izleyeceğiz. Kemer yolu ölüm virajlarıydı. Neler yaşadık buralarda. İktidara gelirken '15 bin kilometre duble yol yapacağız' dedik, önce şaşırdılar, nedir bu duble yol falan diye. Herhalde bazıları duble meşrubat anladı. Halbuki biz 'duble yol' dedik, yani bayındırlıktaki, kara yollarındaki ifadesiyle bölünmüş iki gidiş, iki geliş...

Değerli bakanıma dedim ki, 'Bundan sonra bunu da aşacağız. Hazine arazilerinin olduğu yerlerde iki gidiş, iki geliş değil, üç gidiş, üç geliş yapacağız'. Çünkü Türkiye büyüyor, Türkiye gelişiyor, şu anda her haneye hamdolsun artık araç girer hale geldi. Benim vatandaşım artık otomobil sahibi oluyor ve biz alt yapıyı şimdiden hazırlamazsak yarın ulaşımda ciddi sıkıntılar geçirebiliriz. İşte bu şehirler arasındaki sıkıntıları yaşamamak için şimdiden bu adımları da atıyoruz.'

'79 yıl boyunca 2002 yılına kadar Antalya'ya yapılan bölünmüş yol toplamı 199 kilometre, 7,5 yılda bizim yaptığımız ne biliyor musunuz? 172 kilometre, fark bu' diyen Erdoğan, Antalya-Alanya yolunun 1993 yılından beri inşaat olduğunu, kendilerinin bitirdiğini kaydetti. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bizzat kontrollerini yaptım. Gidip gelmezsem, bunlar da yerinde durabilirdi. Antalya-Kemer-Tekirova yolunu hizmete açtık. Bunun yanında 229 km uzunluğundaki Antalya-Burdur-Sandıklı yolunu da tamamladık. Bu yolun bizden önce sadece 50 kilometresi tamamlanmıştı. İnşallah yakın bir zamanda o yolun açılışını sizlerle birlikte yapacağız.

Bugün ulaştırmada büyük bir adım daha atıyoruz. Antalya-Kemer-Tekirova yolundaki 3 ayrı tüneli hizmete açarak trafiği rahatlatıyoruz. Bu tüneller her türlü modern imkanlarla, güvenlik sistemleriyle donatılmış tüneller. Yol üzerinde çok sayıda doğal plaj, antik şehir, çadır kampı ve mağara bulunuyor. Ayrıca üreticilerimiz turfanda sebze ve turunçgillerin sevkıyatını bu yol üzerinde yapıyor.'

Başbakan Erdoğan, Antalya'nın bir turizm şehri ve tatil beldesi olmasının yanında Türkiye'nin dünyaya açılan kapısı ve vizyonu olduğunu belirterek, Antalya'ya 'geleceğin şehri' olarak baktığını söyledi.

Erdoğan, 'Antalya'ya sadece güneş, kum, deniz olarak bakmıyoruz. İnşallah artık Antalya yeşiliyle de golf alanlarıyla da yeşil alanlarıyla da kongre turizmiyle de çok farklı hale geliyor' dedi.

Tünellerin inşasında emeği geçenlere ve yüklenici firmaya teşekkür eden Erdoğan, Ziya Paşa'nın 'Eşek ölür kalır semeri, insan ölür kalır eseri' sözünü anımsatarak, 'Olay bu. Bunları sizler zaten biliyorsunuz' dedi.

Konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan, beraberindekilerle tesisin açılışını gerçekleştirdi ve iç hatlar terminalini inceledi.


“KIBRIS İÇİN DEMOKRATİK TAKDİRLERİNİ KULLANACAKLARDIR'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC'de yarın yapılacak seçimle ilgili olarak, 'KKTC'deki kardeşlerimiz, soydaşlarımız Kuzey Kıbrıs'ın geleceği için en ideal olan, demokratik takdirlerini kullanacaklardır' dedi.

Başbakan Erdoğan, Antalya Havaalanı yeni iç hat terminal binasının açılışının ardından gazetecilerin sorusu üzerine, KKTC'de yarın yapılacak seçimleri değerlendirdi.

'Kıbrıs'ta yarın yapılacak seçimler, cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili olarak tabii temennimiz barış içerisinde herhangi bir sıkıntıya neden olmayacak şekilde bu seçimlerin sonuçlandırılmasıdır' diyen Erdoğan, süreci hassasiyetle takip ettiklerini kaydetti. Erdoğan, şunları söyledi:

'İnanıyorum ki KKTC'deki kardeşlerimiz, soydaşlarımız Kuzey Kıbrıs'ın geleceği için en ideal olan, demokratik takdirlerini kullanacaklardır. Farklı bir sürecin içerisindeyiz. Devam etmekte olan görüşmeler var ve bu görüşmelerle birlikte de tabii Kuzey Kıbrıs'ın geleceğine yönelik bir kararlı duruşun devamı da şart.

Bu konuda Türkiye'nin zaten bir garantör ülke olarak tutumu bellidir. İnanıyorum ki, KKTC önünde bu dönem için gerek bu görüşmeler gerek ekonomik noktadaki mevcut durumu daha iyiye taşımak, bütün bunlar bu seçimle çok daha farklı bir şekilde yönlenebilir. Ben hayırlı olmasını temenni ediyorum ve tüm KKTC'li kardeşlerimin en ideal şekilde takdirlerini kullanacaklarına olan inancımı yineliyorum. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.'


-'TÜRKİYE'Yİ BAŞTAN BAŞA BÖLÜNMÜŞ YOLLARLA KUŞATTIK”-

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'Yol medeniyettir, su medeniyettir' talimatıyla başladıkları çalışmalarla, Türkiye'de 63 şehrin bölünmüş yollarla donatıldığını, 36 milyon Türk vatandaşının da uçakla tanıştığını bildirdi.

Antalya Uluslararası Havalimanını işletmecisi IC Fraport (ICF) tarafından yenisi yapılan İç Hatlar Terminali ile Antalya-Kemer-Tekirova bölünmüş yolu ve tünelleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Tören, Antalya Havalimanı İç Hatlar Terminalinde düzenlendi.

Törende konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yeni İç Hatlar Terminalinin Antalya'ya, Türkiye'ye ve Türk turizmine hayırlı olmasını diledi. Bugün sadece Antalya'da terminal açılışı yapılmadığını, Antalya'yı batı sahillerine bağlayan, yıllardan beri 'çile yolu' olmuş Kemer-Tekirova yolu üzerindeki tünelleriyle birlikte 50 kilometrelik bölünmüş yolu da hizmete açtıklarına işaret eden Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:

'Sayın Başbakan 'Yol medeniyettir, su medeniyettir' dedi, talimat verdi. Türkiye'yi baştan başa bölünmüş yollarla kuşattık. Doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine artık 63 vilayetimiz bölünmüş yollarla birleşiyor. Antalya da doğusuyla batısıyla, hatta denizleriyle Toroslar'ıyla birlikte, Korkuteli'den Denizli'ye, Aydın'a ve Isparta üzerinden Ankara'ya bölünmüş yollarla bağlandı. 'Türkiye'de hava yolunu halkın yolu yapacağız' dediniz, talimat verdiniz ve bugün Türk insanı uçuyor Sayın Başbakanım. Türkiye'de 8 milyon vatandaşımız uçağa binerken 36 milyon vatandaşımızı uçakla tanıştırdık. Türk insanı uçmayı bir alışkanlık haline getirdi, hayat tarzı haline getirdi. Bu da sizlerin talimatıyla yaptığımız havaalanlarıyla oldu. Ve hava yolu şirketlerimizin gayretleriyle oldu. Sayın Başbakanım bölünmüş yollar, demir yolları, hava yolları ve iletişimde iletişim otoyollarıyla Türkiye medeniyet yolunda hızla, kararlı adımlarla yürümeye devam ediyor. Bunun arkasında 72 milyon insanımızın desteği var. Onların gösterdiği güven var, destek var. Bu güven ve destek oldukça ülkemize daha fazla hizmet yapmanın, birlikte gayreti içerisinde olacağız diyorum. Bu havaalanı terminalimizle bölünmüş yolumuzu Kemer-Tekirova tünellerinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.'


-VALİ YÜKSEL'İN SÖZLERİ-

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Antalya'ya özel önem verdiğini belirterek, çağdaş bir dünya şehri yaratma konusunda Antalya'ya desteklerinden dolayı Başbakan Erdoğan'a 'şükranlarını sunduğunu' bildirdi.

İnsanların ihtiyaçlarını zamanında tespit eden ve karşılayan şehirlerin dünya şehri olarak nitelendirildiğini ifade eden Vali Yüksel, Bu bağlamda Antalya'nın da bir dünya şehri olduğunu vurguladı. Vali Yüksel, 'Antalya alt yapısını geliştirmesiyle yaklaşık 10 milyon insanı Torosların eteklerinde ağırlayabilmektedir. Destinasyon kalitesinin artırılmasıyla Antalya turistler için daha cazip olacaktır' dedi.


-ALMAN BÜYÜKELÇİ-

Almanya'nın Ankara Büayükelçisi Eckart Cuntz ise Antalya Havalimanı ile milyonlarca Alman'ın Türkiye'ye giriş yaptığını kaydederek, iç hatlar terminali inşaatının kısa sürede tamamlanması dolayısıyla ilgilileri kutladı.

Büyükelçi Cuntz, 'Türkiye'nin gelişen potansiyeli mevcuttur. Türkiye, doğal güzellikleri ve bin yıllık geçmişinden kalan eserlerle son derece zengin bir ülkedir' diye konuştu.


14 yıl önce