|

2/B'den 1,5 milyar lira

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2/B Yasası olarak bilinen orman vasfını kaybetmis¸ alanların satıs¸ına ilis¸kin 19 Kasım 2013 tarihi itibarıyla yaklas¸ık 810 bin hak sahibinden 662 bininin bas¸vurduğunu belirterek, "Satıs¸ı yapılabilecek nitelikte olan tas¸ınmazlar ic¸in hak sahibi olarak belirlenen yaklas¸ık 338 bin kis¸inin satıs¸ is¸lemlerini tamamladık. 2/B vasıflı tas¸ınmazların satıs¸ından 19 Kasım itibarıyla 1,5 milyar lira tahsil ettik" dedi.

Aa
00:00 - 22/11/2013 Cuma
Güncelleme: 12:30 - 22/11/2013 Cuma
Yeni Şafak
2/B'den 1,5 milyar lira
2/B'den 1,5 milyar lira

Şimşek, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın 2014 yılı bütçesine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunumda, 2012 yıl sonu itibarıyla Maliye Bakanlıgˆı Bu¨tc¸esinde yer alan 85,1 milyar lira o¨denegˆin harcamasının, 84,6 milyar lira olarak gerc¸ekles¸tiğini söyledi.

Bu¨tc¸edeki o¨denegˆin 1,7 milyar lirası Bakanlık faaliyetleri ic¸in kullanılırken, 82,9 milyar liranın digˆer idarelere kamu hizmetlerinin finansmanı ic¸in transfer edildiğini anlatan Şimşek, bu kapsamda Sosyal Gu¨venlik Kurumu'na 32,5 milyar lira, mahalli idare payları olarak 27,7 milyar lira, yu¨kseko¨gˆretim kurumlarına 12,5 milyar lira, fon payları olarak 6 milyar lira, il o¨zel idarelerine; kaldırılan Ko¨y Hizmetleri Genel Mu¨du¨rlu¨gˆu¨'nu¨n devredilen personel u¨cretleri ic¸in 1,3 milyar lira, ko¨ylerin altyapısını desteklemek amacıyla 550 milyon lira ve belediyelere altyapılarının desteklenmesi amacıyla 500 milyon lira aktarıldığını ifade etti.

Bakanlığının, 2014 yılı gider bütçesine ilişkin de bilgi veren Şimşek, 2014 yılı gider bu¨tc¸esi ic¸in 112,5 milyar lira o¨deneğin teklif edildiğini bildirdi.

Bakan Şimşek, bu o¨denegˆin yaklaşık yu¨zde 1,8'ine tekabu¨l eden 2,1 milyar liralık kısmının Bakanlık ihtiyac¸ları ic¸in kullanılacağını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu¨tc¸eden; personel ve sosyal gu¨venlik giderleri ic¸in 1,4 milyar lira, mal ve hizmet alım giderleri ic¸in 562 milyon lira, sermaye giderleri ic¸in 122 milyon lira ve cari transferler ic¸in 11 milyon lira o¨denek o¨ngo¨ru¨lmu¨s¸tu¨r. 2014 yılı ödenek teklifimizin 110,4 milyar liralık kısmı digˆer kamu hizmetlerinin finansmanı ic¸in ilgili idarelere transfer edilecektir. Bu kapsamda; Sosyal Gu¨venlik Kurumuna 40,8 milyar lira, mahalli idare payları ic¸in 38,8 milyar lira, yu¨kseko¨gˆretim kurumlarına 15,7 milyar lira, fon payları ic¸in 7,6 milyar lira, yedek o¨denekler ic¸in 3,5 milyar lira, il o¨zel idarelerine; kaldırılan Ko¨y Hizmetleri Genel Mu¨du¨rlu¨gˆu¨'nu¨n devredilen personel u¨cretleri ic¸in 950 milyon lira, ko¨ylerin altyapısını desteklemek amacıyla 346 milyon lira, belediyelere altyapısının desteklenmesi amacıyla da 557 milyon lira o¨denek o¨ngo¨ru¨lmu¨s¸tu¨r."

Gelir İdaresine 2,3 milyar lira

Gelir I·daresi Bas¸kanlıgˆı'nın 2014 yılı gider bu¨tc¸esi ic¸in de 2,3 milyar lira o¨deneğin teklif edildiğini anlatan Şimşek, söz konusu bütçeden personel ve sosyal gu¨venlik giderleri ic¸in 1,9 milyar lira, mal ve hizmet alım giderleri ic¸in 221 milyon lira, sermaye giderleri ic¸in 156 milyon lira ve cari transferler ic¸in 12 milyon lira o¨deneğin öngörüldüğünü ifade etti.

2/B vasıflı tas¸ınmazların satıs¸ı

Bakanlık faaliyetlerine ilişkin de bilgi veren Şimşek, Hazine tas¸ınmazlarını ekonominin ihtiyac¸larına uygun olarak yo¨nettiklerini bildirdi.

2/B Yasası olarak bilinen orman vasfını kaybetmis¸ alanların satıs¸ına ilis¸kin 6292 sayılı Kanun kapsamında 19 Kasım 2013 tarihi itibarıyla yaklas¸ık 810 bin hak sahibinden, 662 bininin bas¸vuru yaptığını belirten Şimşek, bunun da yüzde 80'in üzerinde bir başvuru oranına tekabül ettiğini söyledi.

Satıs¸ı yapılabilecek nitelikte olan tas¸ınmazlar ic¸in hak sahibi olarak belirlenen yaklas¸ık 338 bin kis¸inin satıs¸ is¸lemlerini tamamladıklarını aktaran Şimşek, şöyle devam etti:

"2/B vasıflı tas¸ınmazların satıs¸ından 19 Kasım itibarıyla 1,5 milyar lira tahsil edilmiştir. Ayrıca yatırıma konu olabilecek Hazine taşınmazlarının önceden belirlenip ilan edilmesi sağlanarak, şeffaf, öngörülebilir ve proaktif bir uygulamaya geçilmiştir. Hazine taşınmazlarının yatırım amaçlı tahsisinde, 4. ve 5. bölgelerde bulunan illerde yatırım konusu taşınmazın emlak vergi değerinin yüzde 1'i, 6. bölgede bulunan illerde ise emlak vergi değerinin yüzde yarımı üzerinden bedel tahsil edilmekte, ayrıca yatırıma konu taşınmazlar üzerindeki yapı ve tesislerin işletilmesinden elde edilen hasılattan pay alınmamaktadır.

Bu kapsamda bugüne kadar 36 milyon metrekare yüzölçümünde 118 adet taşınmaz üzerinde toplam 7 bin 523 kişi istihdamlı, 1,5 milyar lira yatırım tutarlı süreli bedelsiz ön izin verilmiştir. Yaklaşık 10 milyon metrekare yüzölçümünde 25 adet taşınmaz üzerinde toplam bin 282 kişi istihdamlı, 203 milyon lira yatırım tutarlı olmak üzere 49 yıl süreli irtifak hakkı tesis edilmiştir. Yine 925 adet de 86 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmaz, teşvik mevzuatı kapsamında değerlendirilmek üzere ilan edilmiştir. Hazine taşınmazları, ikişer aylık ilan sürelerinde başvuran yatırımcılara özkaynak, yatırım tutarı ve istihdam sayısı puanlamak suretiyle verilmektedir."

Hazine taşınmazları

İhracatın ve KOBİ'lerin desteklenmesi ile bölgesel dengesizliklerin giderilmesi amacıyla Hazine taşınmazlarının bedelsiz devredildiğini ve harca esas değer üzerinden doğrudan satıldığını anımsatan Şimşek, bu kapsamda içinde bulunulan yıl içinde küçük sanayi sitesi yapılma amacıyla kurulan kooperatifler ile kamu kurum ve kuruluşlarınca harca esas değer üzerinden 1,6 milyon metrekare yüzölçümlü toplam 11 milyon liralık satış yapıldığını bildirdi.

Maliye Bakanı Şimşek, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) alanı olarak kullanılmak üzere de OSB tüzel kişiliklerine harca esas değer üzerinden 5,7 milyon metrekare yüzölçümlü toplam 50 milyon liralık satış talimatının verildiğini kaydetti.

Kalkınmada öncelikli illerde ise 8,2 milyon metrekare yüzölçümlü taşınmazın, OSB tüzel kişiliklerine bedelsiz olarak devredildiğini belirten Şimşek, "2013 yılı içinde Hazine taşınmazları üzerinde irtifak hakkı tesis edilmesi ve kullanma izni verilmesi hususunda Bakanlığımdan toplam 133 adet talimat verilmiş olup, bunların toplam yüzölçümü 11 milyon metrekare, toplam bedeli ise 18 milyon liradır. Hazine taşınmazları üzerinde tesis edilen irtifak haklarıyla verilen kullanma izinleri ve ön izinlerinden dolayı 2013 yılının 10 aylık döneminde toplam 275 milyon liralık gelir elde edilmiştir" diye konuştu.

"Tertip du¨zeninden program bu¨tc¸eye gec¸is¸in altyapısını olus¸turuyoruz"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu¨tc¸e sistemini reforme ettiklerini ve tertip du¨zeninden program bu¨tc¸eye gec¸is¸in altyapısını olus¸turduklarını ifade etti.

Program bu¨tc¸e sayesinde kaynak tahsisinin, harcama o¨nceligˆi ve performans bilgisine dayalı olarak yapılacağını anlatan Şimşek, bo¨ylece kamu kaynagˆının daha iyi yo¨netileceğini ve hesap verebilirlik anlayıs¸ının daha da gelis¸eceğini söyledi.

I·c¸ kontrol alanında da merkezi uyumlas¸tırma fonksiyonunu u¨stlenen Bakanlıgˆın, kamu idarelerine rehberlik yapmak amacıyla o¨nemli c¸alıs¸malar yu¨ru¨ttüğünü vurgulayan Şimşek, bu bagˆlamda ic¸ kontrol ile ilgili mevzuat du¨zenlemelerini tamamladıklarını ve yaklas¸ık bin 800 mali hizmetler uzman ve uzman yardımcısını kamu idarelerine yerles¸tirdiklerini kaydetti.

Benzer s¸ekilde, 795'i mahalli idareler için olmak üzere kamu idarelerine ihtiyac¸ duydukları yaklas¸ık 2 bin ic¸ denetc¸i kadrosunu tahsis ettiklerine işaret eden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kamu mali yo¨netiminde merkezi bir bilis¸im sistemi olus¸turmaya yo¨nelik c¸alıs¸malarımız devam ediyor. Sistemin kurulması amacıyla TU¨BI·TAK'tan teknik danıs¸manlık hizmeti alıyoruz. Bu kapsamda o¨ncelikle Bakanlıgˆımıza ait Kamu Harcama ve Muhasebe Bilis¸im Sistemi ile e-Bu¨tc¸e Sistemini entegre edecegˆiz. Daha sonra digˆer paydas¸larımızla is¸birligˆi yaparak bu sistemi mali alanda bu¨yu¨k bilis¸im agˆına sahip idarelerin sistemleriyle bu¨tu¨nles¸tirecegˆiz."

"Mali raporlamada uluslararası kars¸ılas¸tırılabilirligˆi tam olarak sagˆladık"

Bakan Şimşek, mali raporlamada uluslararası kars¸ılas¸tırılabilirligˆi tam olarak sagˆladıklarını belirterek, genel yo¨netim mali istatistiklerini IMF, AB ve Birles¸mis¸ Milletlerin kabul ettigˆi ortak standartlara go¨re hazırladıklarını ve yayınladıklarını bildirdi.

Veri madenciligˆinin altyapısını oluşturduklarını dile getiren Şimşek, "Merkezi yo¨netime ait harcama, gelir, nakit, borc¸lanma, tas¸ınır ve kamu personeline ait o¨zlu¨k bilgilerini veri madenciligˆi mantıgˆıyla is¸lemeye ve karar destek amac¸lı kullanmaya yo¨nelik c¸alıs¸malara bas¸ladık. Bu kapsamda mali is¸lemlere ilis¸kin trendlerdeki o¨nemli sapmaları yakalamayı, gelecegˆe yo¨nelik tahminler yapmayı, şu¨pheli is¸lemleri erken uyarı sistemiyle ilgililere bildirmeyi ve denetim anlayıs¸ımızı risk odaklı hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.

"Belediye s¸irketlerinin mali verilerini derleme c¸alıs¸malarını sonuc¸landırdık"

Gec¸en yıl bas¸ladıkları belediye s¸irketlerinin mali verilerini derleme c¸alıs¸malarını sonuc¸landırdıklarını anlatan Şimşek, bugu¨n itibarıyla mahalli idarelerin gelir, gider, varlık ve yu¨ku¨mlu¨lu¨klerini, belediye s¸irketlerinin verilerini de dahil ederek yakından takip edebildiklerini söyledi. Şimşek, bu sayede mahalli idareleri bu¨tu¨n olarak degˆerlendirebildiklerini ve mali disiplinin sagˆlanması yo¨nu¨nde daha etkin politikalar belirleyebildiklerini kaydetti.

Bakan Şimşek, şöyle konuştu:

"Bunların yanı sıra do¨ner sermayeli is¸letmelerin yeniden yapılandırılması ic¸in hazırladığımız Do¨ner Sermayeli I·s¸letmeler Kanun Tasarısı taslagˆını Bas¸bakanlıgˆa go¨nderdik. Kamu Personel Harcamaları Yo¨netim Sisteminin kapsamını genis¸letiyoruz. 2014 yılında memur ve kadro kars¸ılıgˆı so¨zles¸meli personel yanında so¨zles¸meli personel, gec¸ici personel ve is¸c¸i statu¨su¨nde c¸alıs¸an kamu personelinin o¨zlu¨k o¨demelerini de sisteme dahil etmeyi hedefliyoruz. Mali suc¸larla mu¨cadelede hukuki altyapıyı gu¨c¸lendirdik. 6415 sayılı Tero¨rizmin Finansmanının O¨nlenmesi Hakkında Kanunun bu yılın bas¸ında yasalas¸masının ardından ikincil mevzuat ve teknik altyapı c¸alıs¸malarını tamamladık. Mali suc¸larla mu¨cadelede uluslararası uyuma yo¨nelik eksikliklerimizi giderdik."

10 yıl önce