|

2 bin haci oy kullanamayacak

Hac dönüslerinin 18 nisan seçimlerinin sonrasina sarkmasi 2 bine yakin haciyi magdur edecek

.
00:00 - 1/03/1999 Pazartesi
Güncelleme: 09:55 - 9/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
2 bin haci oy kullanamayacak
2 bin haci oy kullanamayacak

İzmir- Diyanet Isleri Baskani Mehmet Nuri Yilmaz, hac dönüslerinin 18 Nisan sonrasina sarkacagini belirterek, "2 bine yakin hacimiz 18 Nisan'dan sonra dönecek. Bu sebeble hacilar seçimlerde oy kullanamayacak" dedi. Diyanet Isleri Baskani Mehmet Nuri Yilmaz, 5 Mart tarihine kadar 65 bin haci adayinin Suudi Arabistan'a hareket edecegini kaydetti. 1979 yilindan bu yana hac organizasyonlarinin Diyanet Isleri Baskanligi tarafindan yapildigini dile getiren Baskan Yilmaz, Islam ülkeleri arasinda en iyi hac organizasyonunu Türkiye'nin yaptigini söyledi. Geçmiste yasanan sikintilarin bugün yasanmadigini vurgulayan Baskan Yilmaz, kendi organizasyonlarini Suudi Arabistan Hac Bakanligi'nin bütün Islam ülkelerine örnek gösterdigine dikkat çekti. 1979 öncesinde hacca sirketler araciligiyla gidildigini anlatan Yilmaz, "Bu seyahatler, gelisi güzel arabalarla, o günün elverissiz otobüsleri ile yapilirdi. Uçakla gidenler biraz daha derli toplu idi. Otobüsle gidenlerle kimse ilgilenmiyordu. Kendi kaderleri ile basbasa birakiliyordu" dedi.

Hac ibadeti saglikli yapilamiyordu

Önceleri haci adaylarinin Mekke'de garajda arabalarda yatip kalktigini hatirlatan Baskan Yilmaz, "Baslarinda din görevlileri yoktu. 15-20 otobüs basinda bir saglik memuru ve bir de mütercim vardi. Bu da 70'li yillarda mecbur hale getirildi. Ben ilk defa hacca o yillarda gitmistim. Hacilarla ilgilenmek mümkün degil. Mekke ve Medine'ye götürdükten sonra 'Arafat'a çikmak için su günü surada bulusalim' diye talimat veriliyordu. O gün bulabildiginiz hacilarla Arafat'a çikiyordunuz. Düzenli tertipli bir organizasyon degildi. Hacilarin ibadetlerini yerine getirip getirmedikleri de bilinmiyordu" seklinde konustu. Arafat'ta kalan kaybolan veya hiç çikmayan hacilar oldugunu vurgulayan Baskan Yilmaz, "Türkiye'ye geriye dönüs için talimat verilirdi. 'Su gün surada bulusulacak' diye. Bulabiliyorsak buluyorduk. Bulamadiklarimizi hastanelerde ve diger yerlerde ariyorduk. Bulabilirsek ne ala" dedi.

Hac organizasyonu disipline edildi

1979 yilindan organizasyonun disiplinli hale getirildigini hatirlatan Diyanet Isleri Baskani Yilmaz, artik belli sayida hacinin basina din görevlisi verildigini anlatarak, "Ayrica bir de kafile baskani bulunuyor. Evler önceden kiralaniyor. Haci adayi gider gitmez hemen ikametgahina yerlestiriliyor. Din görevlileri hacilarin bütün ibadetlerini noksansiz olarak yaptiriyor. Hac Idare Merkezi kuruluyor. Hac Idare Merkezi devamli kontrol ediyor. Türk hacisi da hem kiyafetinden hem de bayragindan belli" diye konustu.

Önceleri ölüm hadiselerinde cenazeyi defnettirmenin son derece zor oldugunu kaydeden Baskan Yilmaz, bunun niçin 15-20 gün beklenildigini belirtiti.

Yanmayan çadirlar kuruldu

Geçmiste yasanan sikintilarin bugün yasanmadigini vurgulayan Yilmaz, kendi organizasyonlarini, Suudi Arabistan Hac Bakanligi'nin bütün Islam ülkelerine örnek gösterdigini belirterek, sözlerine söyle devam etti: "Bize yol tahsis ettiler. Diger Islam ülkeleri hacilarina verilmeyen deger bize verilmistir. Arafat'tan Müzdelife'ye Mina'ya intikallerde çok büyük sikinti çekiliyordu. Simdi daha kisa sürede Müzdelife'ye intikal edilebiliyor. Ayrica Mina'da yanmayan çadirlar kuruldu. Medine ve Mekke'de hastanemiz var. Ameliyat bile yapiliyor.''


25 yıl önce