|

26 Ağustos trafiği

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi için 26 Ağustos’u işaret etmesi kulislerde ve siyasette baş döndüren trafiği de beraberinde getirdi. Gözler bugün 13.30’da gerçekleşecek Erdoğan-Bahçeli randevusundan çıkacak sonuca çevrildi. İlk açıklama Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’dan geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/04/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:41 - 18/04/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ

AK Parti'nin seçimleri vaktinde yapma geleneği olduğuna dikkati çeken Bozdağ, “Bahçeli'nin açıklaması partinin yetkili organlarında değerlendirilecektir, ona göre değerlendirme sonunda açıklama yapılacaktır” dedi.

KRİTİK RANDEVU BUGÜN

* Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da AK Parti Grubu'nda yapacağı konuşma öncesinde gazetecilerin 'Bahçeli'nin çağrısına bir yanıtınız olacak mı?' sorusu yöneltildi. "Şu an itibariyle bir yorumum olmayacak” dedi. Erdoğan, “Ama yarın (bugün) Bahçeli ile bir görüşmem var" diyerek sonradan 13.30 olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde netleşen 26 Ağustos randevusuna ilişkin buluşmayı açıkladı.

İLK TEMAS GÜL’LE

* İki parti arasında erken seçim önerisinin ardından ilk temas ise parti gruplarının ardından yaşandı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Bahçeli'yi TBMM'deki makamında ziyaret etti. Buluşma 20 dakika sürdü. Bakan Gül, çıkışta “Gereken konuları konuştuk” demekle yetindi. Edinilen bilgilere göre Gül Bahçeli'yi uyum yasalarının son durumu ve tarihi hakkında bilgilendirdi.

Cumhurbaşkanı ERDOĞAN KURMAYLARINI TOPLADI

* Gül ile Bahçeli'nin görüşmesi esnasında Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım kurmayları ile Meclis'te bir araya geldi. Erdoğan, "Sayın Bahçeli ile yarın (bugün) 13.30'da Külliye'de görüşmemiz olacak. Görüşmemizde gerek bu süreçle ilgili gerekse bu tür açıklama ile ilgili; orada değerlendiririz. Şu anda benim herhangi söyleyecek bir şeyim yok. Söyleyeceklerimi zaten grupta söyledim" ifadesini kullandı. Erdoğan, daha sonra Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Yıldırım ile de görüştü.

AK PARTİ İLE GÖRÜŞÜLMEDİ

* Erken seçim çağrısının ardından MHP'den de açıklama geldi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın, "Erken seçim çağrısının daha önceden AK Parti ile görüşülmüş konu değil. Bu bir danışıklı dövüş değil. Teklifi yaptık karar AK Parti'nindir. Konu AK Parti ile daha önce görüşülmedi. Son kararı Cumhurbaşkanı verecektir" şeklinde konuştu.

CHP'DEN HODRİ MEYDAN

* CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan da "Hodri meydan, erken seçime hazırız. Türkiye'yi bu sıkışmışlıktan çıkarmanın yolu seçimdir. Seçim 26 Ağustos'ta da olabilir, bir hafta öncesi ya da sonrası da mümkün; seçim tarihi tartışılabilir" dedi.

  • AB objektif değil
  • Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, dün yayınlanan AB İlerleme Raporu’nun objektif, eşit ve adil” olmadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Dün Külliye’de yapılan Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından açıklamalarda bulunan Bozdağ, gündemle ilgili soruları da yanıtladı. AB İlerleme Raporu’na ilişkin bir soru üzerine Bozdağ, bugün AB Bakanı Ömer Çelik’in detaylı bir değerlendirme yapacağını belirtti. Açıklamalarda “Türkiye’nin AB’den uzaklaştığı”nın ifade edildiğini vurgulayan Bozdağ, Türkiye’nin yarım asrı geçen bir süredir AB’nin kapısında, tam üyelik hedefiyle ısrarla beklediğini belirtti.

YANLIŞ HESAP EGE’DE BATAR

Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefinden, AB üyelerinin ve AB’nin Türkiye’ye karşı uyguladığı haksız politikalar nedeniyle vazgeçmediğini kaydeden Bozdağ, “Avrupa Birliği’ne tam üyelik Türkiye için değişmemiş bir hedeftir. Ancak maalesef Türkiye ile aynı ekonomik şartları, aynı siyasi ve hukuki şartları taşımayan, Türkiye’den çok geri olan pek çok ülkeyi Avrupa Birliği’ne tam üye yaptıkları halde ısrarla Türkiye’ye karşı olumlu adımlar atmamakta direniyorlar. Biz buna rağmen Avrupa Birliği hedefinden vazgeçmedik, bundan sonra da vazgeçmeye niyetimiz yok. ” diye konuştu.

Yunanistan’ın Ege’deki tahriklerine de değinen Bozdağ, adalar üzerinden bir oldu bitti hesabı yapılıyorsa bu hesabın Ege Denizi’nde batıp gideceğini Türkiye’ye ulaşamayacağını söyledi.

  • MGK’dan OHAL çıktı
  • MGK’da, hükümete OHAL’in uzatılması yönünde tavsiyesinde bulunuldu.
  • Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen toplantı, 1 saat 45 dakika sürdü. Toplantı sonrası yayımlanan bildiride, hükümete OHAL’in 3 ay daha uzatılması tavsiyesinde bulunuldu. Bildiride, “Proje terör örgütleri FETÖ/PDY, PKK/YPG-PYD ve DEAŞ başta olmak üzere tüm terör örgütleri ile yapılan mücadele kapsamında yurt bütününde uygulanan olağanüstü hal değerlendirilmiş, demokrasimizin hukuk devleti ilkesinin ve vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin devamlılığını sağlamak üzere hükümete olağanüstü halin uzatılması tavsiyesinde bulunulması kararlaştırıldı” ifadelerine yer verildi.
  • Suriye’de ortak hareket edilmesi vurgulanan açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Suriye’de konvansiyonel saldırıların sebep olduğu katliamların tekerrürüne mani olmak ve sorumluların hesap vermesini sağlamak için uluslararası toplumun müşterek hareket etmesinin hayati önemi haiz olduğu belirtilmiştir. Suriye topraklarının terörden arındırılması ve toprak bütünlüğünün muhafazası maksadıyla TSK tarafından icra edilen harekatlara müttefiklerimizin desteklerinin beklenildiği ve Suriye’deki ihtilafa kalıcı çözüm bulunması noktasında kararlılığımızın aynen devam ettiği ifade edilmiştir.”
#Erken Seçim
#Bekir Bozdağ
6 yıl önce