|

Diriliş sandığı

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin erken seçimi gündeme getirip 26 Ağustos tarihini işaret etmesi gündeme bomba gibi düştü. Sürpriz teklif Türkiye’yi hedef alacak “2019 senaryoları”ndan endişe eden siyaset ve iş dünyasını umutlandırdı. Başkentte erken seçim hazırlıkları şimdiden başladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/04/2018 Çarşamba
Güncelleme: 02:35 - 18/04/2018 Çarşamba
Yeni Şafak
MHP lideri Bahçeli, partisinin grup toplantısında sürpriz çıkışla seçimin erkene alınmasını önerdi.
MHP lideri Bahçeli, partisinin grup toplantısında sürpriz çıkışla seçimin erkene alınmasını önerdi.

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin dünkü çıkışı ile seçim Türkiye'nin gündemine yeniden oturdu. Kısa sürede çok sayıda oyunu bozan Türkiye, bu seçimle istikrarı pekiştirerek yoluna daha güçlü ve hızlı devam edecek. Siyaset kulislerinde "Türkiye’nin bir kez daha diriliş sandığı olacak" denilen seçimlere AK Parti de sıcak bakıyor.

VESAYETSİZ İLK SEÇİM

Türkiye’nin yönetim sistemini belirleyen anayasalar 1960 ve 1980 darbeleri ile yapıldı. 16 Nisan 2017’de yapılan anayasa değişikliği ile darbe anayasaları ile getirilen vesayet sistemi ortadan kaldırıldı. Böylece yapılacak seçime, Türkiye tarihinde ilk defa vesayetten arınmış sivil bir anayasa ile gitmiş olacak. 1 Kasım 2015 seçiminin üzerinden geçen 2,5 yıllık sürede ‘üst akıl’ın hedefine koyduğu Türkiye, yurt içinde ve dışında çetin sınavları başarı ile geçerek bekasına karşı tezgahlanan oyunları tek tek bozdu.

İLK DARBELERİ JET KRİZİ

Türkiye’yi izole etmek ve içine kapatmayı hedefleyen şer güçlerin ilk hamlesi bu süreçte Rusya’ya ait savaş uçağının Suriye’de düşürülmesi oldu. Seçimlerin hemen akabinde tezgahlanan ve sonradan FETÖ eli olduğu ortaya çıkan olayla Türkiye, Rusya ile karşı karşıya getirtilerek Suriye’de manevra alanı daraltıldı. Ancak kurulan planı fark eden Türkiye, kısa bir süre içinde ilişkileri tamir ederek, işbirliğini S-400 tedarik edecek boyuta ulaştırdı.

TERÖR PLANLARI

Söz konusu süreçte aynı adresten basılan düğmelerle Beşiktaş, Kumrular, Kızılay, Gar saldırıları ile Türkiye terörle terbiye edilmeye çalışıldı. Türkiye’nin enerjisini içe harcaması için Güneydoğu Anadolu’nun birçok bölgesinde hendek eylemleri devreye sokuldu. Ancak Türkiye, kendisine karşı piyasaya sürülen ve farklı örgütlerden oluşan “terör kokteyline” hem de hendek eylemlerinde büyük başarılara imza atarak hevesleri kursaklarında bıraktı.

DARBEYİ DE DENEDİLER

Planları boşa çıkan güçler, bu kez hain planlarını Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızan FETÖ kanalıyla hayata geçirmeye çalıştı. 15 Temmuz darbe girişimine Türk halkı 251 şehit vererek olası bir “Suriyeleşmeye” izin vermeyeceğini kanıtladı. Türkiye, karşı hamleye geçerek Suriye sınırı boyunca oluşturulmak istenen terör koridoruna Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı ile hançer soktu.

SENARYOLAR BOŞA ÇIKAR

Terörle hedeflerine varamayacağını anlayan karanlık güçler, siyaseti dizayn yolunu denedi. Darbe girişiminde sağlanan 'Yenikapı ruhu' dizayn girişimlerine en net cevap olurken, AK Parti ile MHP’nin işbirliği cumhur ittfakı ile yeni bir boyut kazandı.

Türkiye şimdi döviz ve faiz üzerinden ekonomik terör ile karşı karşıya. Bir süredir Kasım 2019 seçimlerini hedefleyen yeni küresel senaryolar konuşuluyor. Teklif Bahçeli’den gelse de AK Parti kulisleri bu nedenle erken seçimi zaten tartışıyordu. Seçimin oyunları boşa çıkaracağı ve ülkeyi rahatlatacağı yorumları yapılıyordu.

  • Erken seçim tarihi verdi
  • MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin Meclis grup toplantısında milletvekillerine seslendi ve erken seçim çağrısı yaptı: Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi henüz tam devreye girmedi. Türkiye'nin 3 Kasım 2019'a kadar dayanması kolay değildir. 3 Kasım 2019'a kadar ulaşmak her dakika zorlaşmaktadır. Partimiz mahalli idareler seçimleri hariç geçerli olan cumhur ittifakı vardır. Türkiye'nin bekası açısından cumhur ittifakının korunması elzemdir. İttifakın başarıyla seçimlerden çıkılması için toplumsal olayların iyi takip edilmesi, atılan adımların verilere göre atılması gerekmektedir.

RİSKİ KAYNAĞINDA KESMELİYİZ

Türkiye'nin, ABD, Fransa, İngiltere ile ilgili kurulan ilişkiler değişime uğramıştır. Ülkemizin cumhurbaşkanlığı sistemine geçmesi acil bir hal almıştır. 31 Mart mahalli idareler seçiminden sonra ne ile muhatap kalacağı belli değildir. Mahalli idareler seçimlerindeki kutuplaşmaların 3 Kasım'a nasıl yansıyacağı az çok malumunuzdur. Bu riski kaynağında kesmek başlıca amacımızdır. Önümüzde iki seçim vardır. Ya normal tarihi beklenecek ya da milli mecburiyetten dolayı Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi erkene çekilecektir.

SEÇİM 26 AĞUSTOS'TA YAPILMALIDIR

Bilinmelidir ki gerekli uyum yasalarının çıkarılmasının ardından MHP seçimlerin erkene alınmasından yana takdirini kullanmaktadır. 26 Ağustos'un Malazgirt'in yıl dönümünde yeni bir zafer ruhu ile Cumhurbaşkanını seçmeli ve en makul ve mantıklı yoldur. Seçimse isteğiniz hodri meydan. Sandık er meydanıdır, mertliğin kaynağıdır. Biz meydandan kaçmadık. Türkiye'ye pusu kuranları pususunda bozalım.

#MHP
#AK Parti
#Erken Seçim
6 yıl önce