|

3 görevli tutuklandı

Ankara’da 9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının ardından gözaltına alınan hareket memuru, makasçı ve kontrolör adliyeye çıkarıldı. 3 görevli ifadelerinin ardından tutuklanarak cezaevine gönderildi. Hareket memuru Sinan Y. Hat 1’den gitmesi gereken trenin Hat 2’ye girdiğini, kendisine makas değişikliği bilgisi verilmediği için kaza olduğunu savundu.

Osman Özgan
04:00 - 18/12/2018 Salı
Güncelleme: 04:35 - 18/12/2018 Salı
Yeni Şafak
Gözaltına alınan görevli üç kişi tutuklandı.
Gözaltına alınan görevli üç kişi tutuklandı.

Ankara’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasına ilişkin soruşturmada 3 şüpheli tutuklandı. Hareket memuru S.Y., mahkemedeki ifadesinde, “Bana hat değişikliği bilgisi verilmedi” dedi. Makasçı Osman Y.’nin, ise emniyetteki ifadesinin aksine makası yolcu treninin bulunması gereken H1’e (1’inci hat) çevirdiğini hatırladığını söylemesi dikkat çekti.

Ankara’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasına ilişkin soruşturmada gözaltına alınan görevli üç şüpheli, dün savcılık sorgularının ardından çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Şüphelilerin mahkemedeki savunmalarında, hiçbir sorumluluk almayıp olayda herhangi bir kusurunun olmadığını ileri sürmeleri ve kazada ölen makinistleri suçlamaları dikkat çekti.


MAKASÇIDAN TEYİT ALDIM

  • Tren hareket memuru olarak görev yapan şüpheli Sinan Y., savunmasında, 9 Aralık 2018 tarihinde yayınlanan emirle yüksek hızlı trenlerin Ankara YHT Gar-Esenkent yönünde H1 hattını kullanacaklarının belirtildiğini kaydederken, “Kaza, tren teşkil memurunun (makasçının) bana makasları değiştirip treni H1’e aldığına dair teminat vermesine rağmen 5 makası H1’e tanzim etmemesi, H2’ye girdiğini gören makinistlerin yanlış yola girdiklerine dair bana ve kontrolöre herhangi bir bilgi verilmemesinden kaynaklandı” iddiasında bulundu.Ancak şüpheli Y., aynı savunmasında, tren makinistleriyle zaman zaman hangi hatta olduğu konusunda görüşme yaptığını ancak bu olayda makinistlere hangi hatta olup olmadığını sorduğunu hatırlamadığını da öne sürdü. Şüpheli Sinan Y. ayrıca, makasçı ile GSMR (uydu telefonu) konuşmasıyla teyit aldığını, bunun konuşma kayıtlarında olduğunu kaydetti.

ÇELİŞKİLİ İFADELER

Şüphelilerden makasçı Osman Y.’nin ise emniyetteki ve savcılıktaki savunmalarının çelişkili olması dikkat çekti. Emniyetteki ifadesinde H1 makasını çeviremediğini söyleyen şüpheli Y., savcılıkta ise Konya trenini hareket memurunun talimatıyla panodan elektrik kontrollü S makası yeşil renkli butona basarak H1’e geçirdiğini hatırladığını savundu. Y.’nin, hareket kontrol memuru Sinan Y.’ye bu durumu teyit edip etmediğini yoğunluk nedeniyle hatırlamadığını söylemesi de ayrıca dikkat çekti.

MAKİNİSTLER GÖRSEYDİ!

Şüpheli Osman Y.’de diğer şüpheli Sinan Y. gibi makinistleri suçladı. Osman Y., “Ben hareket memuru Sinan Y.’ye teminat vermişsem makası H1’e tanzim etmişimdir. Velev ki ben bu makası H1’e tanzim etmemiş olsam bile tren makinistleri H1’e girmeyip H2’ye girdiklerini görerek treni durdurup haber vermeleri gerekiyordu. Benim olayın meydana gelişinde herhangi bir kusurum yoktur” iddiasında bulundu.

  • İfadeleri 6 saat sürdü
  • Ankara Başsavcı Vekili Hamza Yokuş’un koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında, kazada ihmali olduğu değerlendiren kontrolör Emin E.E., tren teşkil memuru (makasçı) Osman Y. ve tren hareket memuru Sinan Y. gözaltına alındı. Emniyette 4 gün boyunca sorgulanan şüpheliler, dün sabah saatlerinde Ankara Adliyesi’ne sevk edildi. Şüpheli 3 TCDD personeli burada da savcıya yaklaşık 6 saat boyunca ifade verdi. İfade işlemlerinin tamamlanmasının ardından 3 personel çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Üst yönetim sorumlu!

Şüpheli Y., ifadesinde şunları kullandı: “Daha risksiz ve insan faktörü daha az kullanılmak suretiyle işleyen sistemin değiştirilmesi suretiyle trenlerin kabul ve sevk işlemlerini tamamen tren teşkil memurunun (makasçının) başarısına, çalışmasına, özverisine bağlayan üst yönetimin gerekli önemli almayarak sorumlu olduğunu düşünüyorum.”


#YHT
#Kaza
#İhmal
5 yıl önce