|

Kara’ya da FETÖMETRE

FETÖ üyesi personelin tespitinde büyük başarı gösteren FETÖMETRE sistemi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda da kurularak çalışmaya başladı. Kara Kuvvetleri Adli İdari Durum Değerlendirmesi (KAİDE) adı verilen sistem ile FETÖ’cü personel tespiti hızlandı. Son dönemdeki operasyonlarda KAİDE’nin büyük katkısı var.

Kıymet Sezer
04:00 - 18/12/2018 Salı
Güncelleme: 03:50 - 18/12/2018 Salı
Yeni Şafak
Ankesör soruşturmasıyla birçok örgüt üyesi deşifre edilmişti.
Ankesör soruşturmasıyla birçok örgüt üyesi deşifre edilmişti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nı FETÖ ile mücadelede en başarılı kurum haline getiren FETÖMETRE kriterler matrisi, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda da kurularak çalışmaya başladı. FETÖ’nün TSK içindeki davranış profilini somut verilerle ortaya koyan matris sistemindeki 75 temel ve 263 alt kriter Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na uyarlandı. Kara Kuvvetleri Adli İdari Durum Değerlendirmesi (KAİDE) adı verilen sistem çalıştırıldı. Kuvvetler arasında en çok sayıda personelin bulunduğu Kara Kuvvetleri’nde görevde ve emekli personel ile yakınları dahil yüz binlerce personel, FETÖ ile iltisak oranının belirleneceği kriterler üzerinden değerlendirmeye tabi tutulacak.

TESPİT HIZLANDI

Kara Kuvvetleri’nin FETÖMETSE’si KAİDE’nin tesisiyle birlikte Kara Kuvvetleri’nde FETÖ’cü personel tespiti hızlandı. Son dönemde operasyonlarda artan ivmede de FETÖMETRE kriterler sisteminin büyük katkısı bulunuyor. FETÖ’cülerin tespitini kolaylaştıran matris sayesinde örgütün Kara Kuvvetleri’ndeki kripto üyelerinin tespiti ve mahrem yapılanmalarının deşifre edilmesinde artış yaşanması bekleniyor.

GİDEREK YAYGINLAŞIYOR

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı tarafından geliştirilen FETÖMETRE sistemi, Deniz Kuvvetleri’nde 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin hemen ardından Adli Takip İnceleme ve İdari İşlem Şubesi (ATİİİŞ) kurularak uygulamaya geçirildi. Uygulama sayesinde itirafçı sayısı arttığı gibi FETÖ’nün Deniz Kuvvetleri’ndeki mahrem yapılanması da çökertildi. Adli birimlerin operasyon yaptığı personelin yüzde 90’dan fazlasını FETÖ üyeliği tespit edilerek geçici görevden uzaklaştırma alan personel oluşturdu. Bu da sistemin başarısını ortaya koyan önemli bir unsur olarak FETÖMETRE’nin diğer kurumlara da yaygınlaşmasını sağladı. Askeri kurumların yanı sıra sivil kamu kurumları ve üniversitelerden de sistemi uygulayan veya kullanmak için talep eden kurumlar bulunuyor.

  • 700 mahrem deşifre edildi
  • FETÖMETRE, elde edilen bilgiler üzerinden bugün 75 temel ve 263 alt kritere ulaştı. Deniz Kuvvetleri’nde görevde veya emekli personel ve yakınları dahil 810 bin kişiye ilişkin bilgiler değerlendirildi. 1 milyon telefon numarası taranarak 1473 ByLock kullanıcısı ortaya çıkarıldı. Yaklaşık 2 bin personelin kamu görevinden çıkarılmış yakınları tespit edildi. 95 bin sicil kaydı incelendi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan FETÖMETRE tespitleri ağırlıklı olmak üzere toplam 4 bin 250 personele işlem yapıldı. Bunlardan 2 bin 600 personel kamu görevinden çıkarıldı, 120 emekli personelin rütbeleri geri alındı, 1400 personel geçici olarak görevden uzaklaştırıldı, 162 personel açığa alındı. İdari tahkikatlar neticesinde tespit edildiğini anlayarak itirafçı olan 700 personelin itirafları sonucu 700’ün üzerinde sivil mahrem imam tespit edildi.
#FETÖ
#Kara Kuvvetleri Komutanlığı
5 yıl önce