|

3'üncü Hora krizi Viyana'da önlendi

Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta Viyana'ya yaptığı gezide, 1976 ve 1987'de Türkiye ile Yunanistan'ı iki kez savaşın eşiğine getiren Hora krizinin bir benzerinin büyümeden önlendiği ortaya çıktı

Yeni Şafak
00:00 - 15/05/2006 Pazartesi
Güncelleme: 16:23 - 13/06/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Türkiye ile Yunanistan'ı 1976 ve 1987'de iki kez savaşın eşiğine getiren 3'üncü bir Hora krizinin, geçen hafta Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı AB-Latin Amerika Zirvesi'nde önlendiği ortaya çıktı.

Yunanistan'ın Alman araştırma gemisi Poseidon'a Ege'nin uluslararası sularında araştırma yapma izni vermesi, Ankara'da alarma neden oldu. Ege'deki karasularını 12 mile çıkarmak isteyen Yunanistan'ın bu çabasının Türkiye'yi Ege Denizi'nde hapsetmek anlamına geldiğini savunan Ankara ise, bu durumu 'casus belli' (savaşa nedeni) ilan etmişti. Atina'nın Posedion'a uluslararası sularda araştırma izini vererek 12 mil iddiasını sürdürlmek istediğini düşünen Türk Dışişleri, hemen Atina ve Berlin ile temasa geçerken, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in müdahalesiyle kriz daha fazla büyümeden sona erdi.

YUNAN BASINI YAZDI

CNNTürk'ün Yunanistan'da yayımlanan Ta Nea, Elefteros Tipos ve To Vima gazetelerine dayanak verdiği haberde Mayıs ayının başında Almanya'daki Kiel Üniversitesi, Poseidon adlı bir geminin Ege Denizi'nde bilimsel araştırma yapabilmesi için Yunanistan hükümetinden izin istedi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey yetkililer, gemiye sadece 6 millik Yunan karasuları için değil, uluslararası sular için de çalışma izni verdi. Gazeteler, diplomatların bu izni Yunanistan'ın 12 millik alan üzerindeki iddiasını 'resmileştirmek' için verdiğini belirtti. Türk yetkililer durumu Selanik'teki Erdoğan-Karamanlis görüşmesinden hemen önce öğrendi.

TELEFON DİPLOMASİSİ

Yunanistan'ın Ankara Büyükelçisi Yorgos Yenmatas 4 Mayıs'ta Türk Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı ve bu araştırmayla ilgili memnuniyetsizlik dile getirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Selanik'teki Balkan Ülkeri Zirvesi'nden sonra Ankara Yunanistan Büyükelçiliği ile bir kez daha temasa geçerek çalışmaların sona erdirilmesi yönündeki talebini tekrarladı. Başbakan Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis 12 Mayıs'ta Viyana'daki zirvede bir araya geldiklerinde, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile temas kurarak Ege'deki 3'üncü Hora Krizi'ni görüştüler. Zirve devam ederken Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, Türkiye'nin Ege'deki hak ve menfaatlerinin korunması için Yunan ve Alman makamlarıyla temasa geçtiğini açıkladı. Tan'ın bu açıklamasına o gün bir anlam verilememişti. Ancak Tan'ın açıklamasına Yunan Dışişleri Sözcüsü Yorgo Kumuçakos hemen cevap vererek araştırmanın uluslararası kurallara uygun olduğunu belirtti.

MERKEL DEVREDE

Dora Bakoyanni'nin durumu Başbakan Karamanlis'e aktarmasından sonra, Karamanlis Almanya Başbakanı Angela Merkel ile temasa geçti. Merkel'in devreye girmesiyle Alman gemisi 13 Mayıs'ta Ege'deki araştırmalarını sonlandırdı. Böylece daha önce iki ülkeyi iki kez savaşın eşiğine kadar Hora krizinin bir üçüncüsü kamuoyuna yansımadan giderilmiş oldu.

Hora krizleri


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
18 yıl önce