|

500 gence iş verecek

Osmanlı sarayına porselen eşya üretmek için Sultan Abdülhamid tarafından kurulan Yıldız Porselen, hediyelik eşya sahasında dünya markası olmayı hedefliyor

Fatma Adalı
00:00 - 11/11/2006 Cumartesi
Güncelleme: 01:08 - 11/11/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
500 gence iş verecek
500 gence iş verecek

Osmanlı sarayının porselen mutfak eşyalarını üretmek için kurulan Yıldız Porselen, bir sanat merkezi olmak için kolları sıvadı. 500 yetenekli gence ve sanatında zirveye çıkmış isimlere kapılarını açmayı planlayan Yıldız Porselen, sahasında dünya markası olmayı hedefliyor. Milli Saraylar Yıldız Çini ve Porselen İşletmesi'nin Müdürü Yekta Korca, sanatında zirveye çıkmış isimleri, eğitim görmüş ve yetenekli gençlerle buluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

Yıldız Porselen'in Osmanlı motifleri taşıyan hediyelik eşyalarıyla devlet adamlarının yanında birçok ünlü ismin de tercihi olduğunu belirten Korca, şunları söyledi: "Yıldız Porselen'in kapılarını sanatın zirvesine ulaşmış isimlere açacağız. Türkiye'nin en batısından en doğusuna, en kuzeyinden en güneyine tarihi değerlerimizi porselene nakşederek, ülkemize gelmesi beklenen 26 milyon turisti ülkelerine bu hediyelerle göndermeyi hedefliyoruz. Projemiz, Yıldız Porselen'i bir dünya markası yapacak."

RAKİBİ YOK, MÜŞTERİSİ HAZIR

Yekta Korca, 1892 yılında saraya porselen mutfak eşyası ihtiyacını karşılamak için kurulan ve cumhuriyet döneminde de telgraf tellerine fincan üreten Yıldız Porselen'in bugün ürettiği saray desenli hediyelik eşyalarla sahasında tek olduğunu ve müşterilerinin de hazır olduğunu belirtti.

Devlet büyüğüklerinin dış gezileri sırasında kendi ürünlerini hediye olarak götürmeyi tercih ettiğini dile getiren Korca, Türkiye'ye gelen yabancı devlet adamlarının da fabrikalarına mutlaka uğradığını hatırlatarak, "El emeği göz nuru ürünlerimiz birer sanat ürünü. 1 ayı aşan sürede üretilen hediyelik eşyalarımızın müşterisi hazır. Biz de dünya markası olmaya hazırız" dedi.


Yabancı misafirlerin hediyesi Yıldız'dan

Yıldız Porselen tezgahlarında aylarca sürebilen el emeği göz nuru çalışmayla hazırlanan porselenlerin devlet büyüklerine hediye edilmesi geleneği Cumhuriyet döneminde de sürdü. Bugün cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar ve belediye başkanları yanında, ünlü isimler de hediyelik eşya olarak Yıldız Porselen'i tercih ediyor. Yıldız Sarayı'nın duvar komşusu olan fabrika, ülkemize gelen birçok yabancı devlet adamının da ziyaretleri sırasında uğrak noktası oluyor.


Abdülhamid tarafından 1890 yılında kuruldu

Yıldız Porselen, sarayın porselen ihtiyacını karşılamak üzere II. Abdülhamid tarafından 1890 yılında kuruldu. 1892 yılında üretime başlayan Çini Fabrika-i Hümâyûnu'nda sofra takımları, sahanlar, aşure testileri ve fincan takımları yanında vazo, duvar tabağı gibi dekoratif ürünler de üretilmeye başlandı. Fabrikada hobi olarak eserlerin dekorlanmasında çalışanlar arasında, sultan dahil devlet erkanının önemli şahsiyetleri de vardı. Sultan, seçkin Yıldız porselenlerini Avrupa hanedanlarına armağan olarak gönderiyordu.


18 yıl önce