|

6 milyar yatırım 8 büyük proje 5 bin istihdam

MESA, bir yıl içerisinde, ikisi yurt dışı olmak üzere, 8 projeye başlayacak. Toplam değerleri yaklaşık 6 milyar TL olacak yeni MESA projeleri içinde, Türkiye'nin sembol projesi olması beklenen Tema Park İstanbul öne çıkıyor.

Fikret Çengel
00:00 - 23/03/2012 Cuma
Güncelleme: 23:26 - 22/03/2012 Perşembe
Yeni Şafak
6 milyar yatırım 8 büyük proje   5 bin istihdam
6 milyar yatırım 8 büyük proje 5 bin istihdam

Türk inşaat sektörünün köklü kuruluşu MESA, yoğun hazırlık döneminin ardından bir yıl içinde birbiri ardına 8 ayrı projeyi hayata geçirecek. Konut, ticari ve karma kullanımlı yeni MESA projelerinin ikisi Polonya Varşova'da, altısı ise İstanbul'da gerçekleştirilecek. Yaklaşık 2,6 milyar TL'si Türkiye'de olmak üzere toplam 6 milyar TL değerindeki projeleriyle MESA, 2012 yılına damgasını vuracak.

TEMAPARK VE FUAR ALANI

MESA Tema Park projesi, Kağıthane'de Parirüs Plaza, Kartal MESA konutları, Kartal Sahilyolu konut projesi, Bahçeşehir konut projesi, Çamlıca villa projesi ve Polonya'nın başkenti Varşova'da yapılacak Ochota ile Nadarzyn konut projeleri birlikte yaklaşık 5.000 yeni istihdam sağlayacak.

MESA Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Boysanoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Özhan Akçalı, Yönetim Kurul Üyeleri ve Genel Müdür Ahmet Can Aynagöz ile Yönetim Kurulu üyesi Aslı Tokatlı, MESA'nın önümüzdeki 3 yıllık faaliyet programlarını duyurdu. 2012 yılında 8 önemli projenin startını vereceklerini aktaran MESA Yönetim Kurulu Başkanı Boysanoğlu, 1,3 milyar avroluk yatırım ile İstanbul Halkalı'da yapılacak, Tema park, fuar alanı ve konut projesine ilk kazmayı Eylül veya Ekim ayında vurmayı hedeflediklerini kaydetti.

28 MİLYON ZİYARETÇİ HEDEFİ

MESA'nın öncülüğündeki MESA, KANTUR-AKDAŞ, ARTAŞ, ÖZTAŞ Ortak Girişim Grubu'nun 1.6 milyon m2'lik alanda gerçekleştireceği mega projede, 4 bin konut, 200 bin metrekare ile Türkiye'nin en büyük kapalı fuar alanı yer alacak. Yine 380 bin m2 ile Türkiye'nin en büyük uluslararası temalı parkının da yer aldığı projede, AVM, oteller ve kongre merkezi ticari birimler ile rekreasyon alanları da yer alacak. Tema Park İstanbul, yıllık yaklaşık 28 milyon ziyaretçi ile bölgeye büyük bir değer katacak. Dev proje kapsamında ayrıca toplam 1050 odalı 3 otel inşaatı yer alırken, otellerden ikisinin fuarlara katılacak işadamları, üçüncüsünün ise daha geniş odaları olan ve tema park için gelecek ailelere göre projelendirildi.

YABANCILAR ORTAKLIK İÇİN GÖRÜŞÜYOR

Tema park ve fuar alanının işletilmesi konusuna da değinen Boysanoğlu, Almanya'dan fuar alanının işletilmesi konusunda görüştüklerini ve bu görüşmeler sırasında bu faaliyet alanından etkilendiklerini söyledi. Tema park için de İtalyan ve Amerikalı şirketle temas halinde olduklarını belirten MESA Yönetim Kurulu Başkanı Boysanoğlu, park için 150 milyon avroluk bir yatırım yapılacağını ve yılda en az 3-4 milyon ziyaretçi hedeflediklerini kaydetti.


Kriko yöntemiyle yalıya bile kaçak katlar çıkılıyor

MESA Yönetim Kurulu Başkanı Boysanoğlu, İstanbul kentsel dönüşüm projesinin önemli bir fırsat olduğunu ancak bu fırsatın bir rant hesabına dönüşmemesi gerektiğini söyledi. Eski tip müteahhit anlayışının halen etkisini gösterdiğini belirten Boysanoğlu, "Kaçak kat olayı o kadar aleni noktaya ulaştı ki, Boğaz'daki bazı yalılarda dahi kriko yöntemiyle kaçak kat çıkılıyor" dedi. Kentsel dönüşüm projesinin her açıdan önemli bir proje olduğunu kaydeden Boysanoğlu sözlerine şöyle devam etti, "Şehircilik bakanlığının kurulması ve bu konuda deneyimli bir ismin bakan olması bizim açımızdan son derece önemli. Kentsel dönüşüm ile mütekabiliyet yasası eş zamanlı yürürlüğe girmeli. Yabancılara mülk edinme hakkı, başta İran olmak üzere Körfez ülkelerinden çok büyük bir sermayenin Türkiye'ye girmesini de sağlayacak. Bu nedenle hem kentsel dönüşüm hem de mütekabiliyet konusunda adımları dikatle atmak gerekiyor."



Başbakan istedi alanı büyüttük

Halkalı'da yapılacak fuar alanının da Türkiye'nin toplam fuar alanından daha geniş alana sahip olacağını belirten Boysanoğlu, Başbakan Erdoğan'ın Almanya'yı emsal göstererek Hannover'deki gibi 500 bin metrekarelik bir fuar alanı görmeyi arzu ettiğini belirterek, “Ancak toplam alanımız 380 bin metre kare zaten. Biz de bu alan içinde mümkün olduğu kadar geniş bir bölümü fuar alanına ayırdık. Türkiye'deki toplam fuar alanı 180 bin metrekare. Buraya yapacağımız alan 200 bin metrekareyi geçiyor. Ayrıca fuar için yapılacak 11 araç kapasiteli otopark da yer alıyor. Başbakan Erdoğan'ın arzusunu dikkate alarak alanı mümkün olduğu kadar geniş tuttuk. Yine de bitişiğimizde yer alan bir hazine arazisinin de katılımı ile ilerde fuar alanı büyütülebilir” diye konuştu.


MESA'NIN YENİ PROJELERİ VE SATIŞ DEĞERLERİ

Papirus Plaza: 248.400.000 TL, 2012 yılı sonunda tamamlanması öngörülüyor.

Kartall MESA: 120.000.000, Nisan 2014'te bitirilmesi planlanıyor

Tema Park: 1.885.000.000 TL hasılat bedeli ile alındı. 2016'ya kadar hayata geçecek

Kartal Sahilyolu: 350.000.000 TL,

150 + 200 konut yer alacak.

Bahçeşehir: 1.100.000.000 TL, 2013'de yapımına başlanacak 3 bin konutluk proje.

Çamlıca: 350.000.000 TL, projenin satışlarına Ekim 2012'de başlanacak.

Varşova - Ochota: 70.000.000 TL, 200 konutluk proje.

Varşova - Nadarzyn: 690.000.000 TL, Yapımına 2013'te başlanacak 3000 konutluk proje.




12 yıl önce