|

70 bin kişi Şeb-i Arus'da

Mevlana'nın ölüm yıldönümlerinde düzenlenen bir haftalık Şeb-i Arus törenleri, 733. yıldönümü olan bu yıl ilk kez bir haftadan 17 güne çıkarıldı. Şeb-i Arus törenlerinde, Mevlana Türbesi'ni yerli ve yabancı 70 bin kişi ziyaret etti

Şamil Kucur
00:00 - 19/12/2006 Salı
Güncelleme: 01:18 - 19/12/2006 Salı
Yeni Şafak
70 bin kişi Şeb-i Arus'da
70 bin kişi Şeb-i Arus'da

Mevlana'nın ölüm yıldönümlerinde düzenlenen bir haftalık Şeb-i Arus törenleri, 733. yıldönümü olan bu yıl ilk kez 17 güne çıkarıldı. Şeb-i Arus törenlerinde, Mevlana Türbesi'ni 70 bin kişi ziyaret etti. Kültür Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu solisti Ahmet Özhan'ın tasavvuf müziği konserinin de içinde yer aldığı sema törenlerini de 60 binden fazla kişi izledi. Siyasilerin de büyük ilgi gösterdiği Konya Mevlana törenlerine, yabancı ülkelerden de katılım oldu.

FRANSIZCA PANKART

Hazreti Mevlana'nın vefatının 733. yıldönümü olan 17 Aralık'ta Konya bayram yerine döndü. Konya caddeleri, günler öncesinden Hazreti Mevlana'nın insanlığı sevgiye, barışa, dostluğa davet eden, edep, ilim ve ahlakın insan olabilmenin özelliği olduğuna dair özlü sözlerinin Türkçe, İngilizce, Fransızca ve Japonca yazılmış olan pankartlar ile donatıldı. Bu yıl ilk defa bir haftadan 17 güne çıkarılan ve 1-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenen etkinlikler için dünyanın birçok ülkesinden Konya'ya insanlar akın etti. Konya sokakları, gece ve gündüz farklı dilleri, farklı renklerden oluşan insanları bir araya getirdi.

İNSAN SEVGİ ARAYIŞINDA

Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden, ABD, Avrupa ülkeleri, Hindistan, İran, Irak, Japonya, Kanada, Avustralya, İsrail'den Konya'ya gelen 60 bin davetli 17 gün boyuna 23 kez sanatçı Ahmet Özhan konseri ile beyaz tennureler içindeki sevgi pervaneleri Mevlevi semazenlerinin sema devranına uydular. Kosova'dan hacca gitmek için yola çıkan hac kafilesi de Konya'ya gelerek Hazreti Mevlana'yı anma törenlerine katıldı.

HAYATA IŞIK TUTUYOR

Uzun yıllar ABD üniversitelerinde öğretim görevliliği yapan Prof. Dr. Selçuk Tomek, Batı inanının ve onun tesir sahası içinde olan ülkelerin insanlarının uzun yıllardır bir boşluk yaşadığını ve bir arayış içersinde olduğunu söyledi. Yaptığı araştırmalar ve yıllara dayanan izlenimlerinde bu boşluk içersinde insanların Budizm, Taoizm ya da farklı arayışlar içinde bocaladığını ifade eden Tomek, “Mesnevi ve diğer eselerinde Hazreti Mevlana kültür, aşk ve hayatın her alanına ışık tutacak bilgiler ve mesajlar veriyor. Bu yüzden insanlar Mesnevi'ye, Hazreti Mevlana'ya ve onun asli kaynağı olan İslam'a yöneliyor” dedi. Tomek, ülke dışında bu değerlere ilgi artarken Türkiye'de yaşanan ve artan problemlerin içinde bocalayan insanların batının çok azan yıllar içinde bocaladığı arayışların peşinde olmalarının üzüntüsü içinde olduğunu söyledi.


İnsanlar manevi boşluk yaşıyor

Mevlana'yı ziyarete gelen İsviçreli neyzen Ywonne Ehrbar, Batı'da insanların ekonomik olarak genelde iyi şartlarda, anak manevi olarak uzun yıllardır boşluk içinde yaşadığını belirterek, “Bu boşluk için Budizm, Taoizm ya da farklı arayışlar içinde bocalıyor. Mesnevi ve diğer eselerinde Hazreti Mevlana kültür, aşk ve hayatın her alanına ışık tutacak bilgiler ve mesajlar veriyor” dedi. Avusturyalı terapist Roswita Kottek de, “Ben bir yol aradım, araştırdım ve kendimi İstanbul'da ve Konya'da buldum. Huzur ve mutluluk içindeyim. Yıllardır Türkiye'ye ve Konya'ya geliyorum, her gelişimde huzur buluyorum. Ney sesi ve semazenler beni başka bir âleme götürüyor” dedi.


Batılılar da yeni arayışlar içinde

Dünyada petrol, su, para ve güç için savaşlar yapıldığını hatırlatan Uruguaylı sanatçı Meryem Quilla, “Alkol, madde bağımlılığı ve ego öne çıkıyor, şiddet artıyor. Sonuç olarak aileler dağılıyor, sevginin, dostluğun ve paylaşım kayboluyor. Batıda birçok insan yaşanan bu durumdan rahatsız olarak, yeni arayışlara giriyor. Hazreti Mevlana'ya, onun eserleri ve sema ayinlerine olan ilgi bu arayışın sonucudur. Ben de yaklaşık 15 yıl öne bu arayış yolculuğu ile Hz. Mevlana' okudum, araştırdım, inceledim ve Ankara'da yaşıyorum. Sevgi, huzur ve şükür içinde günlerimi yaşıyorum” diye konuştu.




17 yıl önce