|

A.A Fast Food'u Festfut yaptı

Anadolu Ajansı, abonelerine Londra'dan geçtiği haberinde, 'Fast Food' sözcüğünü Türkçe'leştirerek 'festfut' olarak kullanması eleştirilere neden oldu.

Yeni Şafak
00:00 - 20/10/2007 Cumartesi
Güncelleme: 16:03 - 20/10/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
A.A Fast Food'u Festfut yaptı
A.A Fast Food'u Festfut yaptı

Anadolu Ajansı, abonelerine Londra'dan geçtiği haberinde, 'Fast Food' sözcüğünü Türkçe'leştirerek 'festfut' olarak kullanması eleştirilere neden oldu.


Dil uzmanları, yabancı kelimelerin okunduğu gibi yazılmasının doğru olmadığı şeklinde görüş bildirirken, A.A'nın Fast Food'u "Festfut" olarak kullanması dikkat çekti.

TRT, A.A'nın haberini olduğu gibi kullanmadı

Genellikle A.A haberleri üzerinde oynama yapmadan olduğu gibi yayına veren TRT, bu sefer tashih yapma ihtiyacı hissetti.


Tartışma 1998'de başlamıştı

Fast food mu ? Festfud mu? Tartışmaları 1998 yılında 9. baskısı yapılarak yayına verilen Türk Dil Kurumu'nun güncelleştirilmiş sözlüğünde yer alması ile gündeme gelmişti.

TDK'nın hazırladığı Büyük Türkçe Sözlük'te isim olarak maddeleştirilen ve Türkçeymiş gibi gösterilen "festfut" sözcüğü, "ayaküstü atıştırma" ve "büyük mağazalarda hazır yemek bölümü" olarak yer alıyor.

Festfut sözcüğünün Türkçeymiş gibi sözlüğe eklenmesi, sözcüğün etimolojik olarak incelenmemesi, hangi dilden dilimize geçmiş olduğunun belirtilmemesi uzmanlar tarafından eleştiri konusu olmuştu.

TDK:
festfut, –du is. (festfu:t) 1. Ayaküstü atıştırma, fast food. 2. Büyük mağazalarda hazır yemek bölümü.


İşte Anadolu Ajansı'nın dün abonelerine geçtiği haber:

İNGİLTERE'DE YAPILAN ARAŞTIRMA:
FESTFUD
LOKANTALARINDAKİ TUZ SEVİYESİ "ŞAŞIRTICI DERECEDE" YÜKSEK

LONDRA (A.A)
İngiltere'de yapılan bir araştırmada,ülkedeki
festfud
lokantalarındaki yemeklerin tuz seviyesinin "şaşırtıcı derecede" yüksek olduğu ortaya çıktı. BBC'nin haberine göre, Consensus Action on Salt and Health (CASH) lobi grubu tarafından yapılan araştırmada, Pizza Hut'taki bir yemeğin 6 yaşındaki bir çocuğun günde alması gereken azami tuz miktarının 4 katı tuz ihtiva ettiği ortaya çıktı. İngiliz hükümeti, yetişkinler için günde azami 6 gram, 7-10 yaş arasındakiler için 5 gram, 4-6 yaş arasındakiler için ise 3 gram tuz öneriyor. CASH'in araştırmasına göre, Pizza Hut'ın bir orta boy Super Supreme pizza, bir porsiyon sarımsaklı ekmek, bir porsiyon patates, tavuk kanadı ve peynirli tatlısından oluşan menüsünü ısmarlayan 4 kişilik bir ailenin her bir ferdinin 12,3 gram tuz aldığını saptadı. Bunun, bu lokantada tek bir öğün yemekte alınan tuzun, yetişkinlerin günde alması gereken azami miktarın iki katı, 6 yaşındaki bir çocuğun alması gerekenin ise 4 katı olduğunu gösterdiği bildirildi. KFC lokantasında 4 kişilik bir ailenin aldığı menünün ise kişi başına 5,2 gram tuz içerdiği belirlendi.

CASH'in başkanı beslenme uzmanı Prof. Gramaham MacGregor, yetişkin ve çocuklar için azami tuz seviyelerinin 4 yılı aşkın bir süre önce ilan edildiğini, ancak bu araştırmanın, bu tür lokantaların yemeklerinin tuz seviyesinin hala şaşırtıcı derecede yüksek olduğunu gösterdiğini söyledi. MacGregor, "Bu şirketler, tek bir öğünde gerek yetişkinler gerekse çocukların azami günlük limitlerinin üzerinde tuz içeren yemek satmalarını nasıl haklı çıkarabilirler?" dedi. Prof. Gregor, çocuklukta alınan yüksek seviyede tuzun yaşamın daha sonraki safhalarında tansiyon ve kalp krizini riskini artırdığını belirtti. KFC'nin bir yetkilisi, yemeklerindeki tuzu yüzde 30'a kadar azalttıklarını belirtirken, McDonals da tuz seviyesini azaltmaya çalıştıklarını bildirdi.


İşte TRT'nin tashih ederek girdiği haber:
Fast Food
Tansiyon Riski Taşıyor

İngiliz lokantalarında tuz seviyesi "şaşırtıcı derecede" yüksek çıktı.

İngiltere'de yapılan bir araştırmada, ülkedeki
fast food
lokantalarındaki yemeklerin tuz seviyesinin, "şaşırtıcı derecede" yüksek olduğu ortaya çıktı.

BBC'nin haberine göre, Consensus Action on Salt and Health (CASH) lobi grubu tarafından yapılan araştırmada, bir fast food lokantasındaki bir yemeğin 6 yaşındaki bir çocuğun günde alması gereken azami tuz miktarının 4 katı tuz ihtiva ettiği ortaya çıktı.

İngiliz hükümeti, yetişkinler için günde azami 6 gram, 7-10 yaş arasındakiler için 5 gram, 4-6 yaş arasındakiler için ise 3 gram tuz öneriyor.

CASH'in başkanı beslenme uzmanı Prof. Gramaham MacGregor, yetişkin ve çocuklar için azami tuz seviyelerinin 4 yılı aşkın bir süre önce ilan edildiğini, ancak bu araştırmanın, bu tür lokantaların yemeklerinin tuz seviyesinin hala şaşırtıcı derecede yüksek olduğunu gösterdiğini söyledi.

MacGregor, "Bu şirketler, tek bir öğünde gerek yetişkinler gerekse çocukların azami günlük limitlerinin üzerinde tuz içeren yemek satmalarını nasıl haklı çıkarabilirler?" dedi.

Prof. Gregor, çocuklukta alınan yüksek seviyede tuzun yaşamın daha sonraki safhalarında tansiyon ve kalp krizini riskini artırdığını belirtti.


17 yıl önce