|

AB uyumunda ilk adım pasaportlar

Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde ilk adım pasaportların yenilenmesiyle atılacak. AB haziran ayında vizelerin kaldırılmasını kabul ederse, yeni nesil pasaportlar bu tarihe yetiştirilecek. Yurt dışına çıkışta zorunlu olan sağlık sigortası işlemi ise vize kalksa bile devam edecek. Yurt dışından gelecek ziyaretçilere de sağlık sigortası sorulacak.

Yeni Şafak
04:00 - 12/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 01:05 - 12/03/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
ABDULLAH KAYA


Belçika'nın başkenti Brüksel'de Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında yapılan mülteci zirevesinde Türkiye'nin AB üyelik süreci de ele alındı. Bu sürecin en önemli ayaklarından olan Haziran ayında vizelerin kaldırılması durumunda ise Türk vatandaşları yeni nesil pasaportları kullanmaya bşalayacak. Yeni nesil pasaportlarla ilgili bilgi veren diplomatik bir kaynak AB'nin Haziran ayında vizelerin kaldırılmasını kabul etmesi durumunda, yeni nesil pasaportların bu tarihe yetiştirileceğini söyledi. Yeni pasaportların güvenlik özelliklerinin geliştirilmiş olacağını belirten kaynak 20'ye yakın güvenlik özelliği barındıracağını ve çip sistemi kullanılacağını aktardı.



SAĞLIK SİGORTASI DEVAM


Çipte sadece isim soyisim gibi temel bilgilerin değil, aynı zamanda biyometrik verilerin de bulunacağını belirten kaynağın verdiği bilgiye göre, geçerlilik süresi devam eden pasaportlar bir süre daha kullanılabilecek, ancak bazı AB ülkelerinin bu pasaportları kabul etmeyebileceğinden hareketle çok seyahat edenlerin yeni pasaport edinmelerinin faydalı olacak. Yurtdışına çıkışta halihazırda zorunlu olan sağlık sigortası işlemi devam edecek. Yurtdışından gelen ziyaretçilere de pasaport kontrolü sırasında sağlık sigortası sorulacak.



YUNANİSTAN İLE ANLAŞMA


Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB ile görüşmek için bu hafta tekrar Brüksel'e gidecek. Toplantılarda, yapılan göç planının detayları ve sunulan şartlar tekrar masaya yatırılacak. Görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde, Yunanistan ile ayrı bir anlaşma yapılacağı öğrenildi. Diplomatik kaynağın verdiği bilgiye göre, anlaşmayla birlikte Yunanistan, imza tarihinden önce adalarda bulunan göçmenleri ülkelerine kabul edecek, anlaşma sonrası adalara ayak basan tüm göçmenleri Türkiye geri kabul edecek. Teklifte Yunanistan'dan Türkiye'ye giriş yapacak her yasadışı Suriyeli göçmen karşılığında bir Suriyeli göçmen kabul edilmesi şartı bulunuyor. Suriye vatandaşı olmayan göçmenler, ülkelerine geri gönderilecek. AB ile görüşmeler kapsamında bir diğer unsur ise kampların yeri. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye'nin batısında herhangi bir göçmen kampı kurulmayacak.



Geri dönüyorlar


Yunanistan ve Türkiye arasındaki anlaşma uyarınca başlatılan çalışma kapsamında, Yunanistan sınırını geçen 90 kaçak Yunan polisi eşliğinde otobüslerle İpsala Sınır Kapısı'na geldi. Burada Türk yetkililere teslim edilen kaçaklar, başka otobüslere alınarak, sağlık kontrolünden geçirilmeleri için İpsala Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Daha sonra 8 Fas uyruklu kaçak İl Göç İdaresi'ne, 66 Pakistan ve 5 Cezayir uyruklu kaçak ise Erzurum'un Aşkale ilçesindeki Geri Gönderme Merkezi'ne gönderildi. Geri kabul ile alınan 11 Türk vatandaşı ise İpsala Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Son grupta dahil bu yıl Yunanistan'dan 447 kaçak iade edilmiş oldu.



3 milyarın ilk taksidi geldi


Avrupa'nın ödemeyi kabul ettiği 3 milyar avroluk meblağ ödenmeye başlandı. Bu ödemenin kesinlikle yapılacağı, konsey tarafından alınan bir karar olduğu için paranın projeler kapsamında tahsil edileceği kaydedildi. Öte yandan, Avrupa Birliği tarafından yayınlanan raporlarda, Türkiye'nin AB üyeliği için karşıladığı maddelerde artış gözlendi. Karşılanması gereken 72 maddeden Türkiye'nin karşıladığı maddeler, son 1 haftada 13'ten 19'a yükseldi. Bunun yanında Türkiye'nin karşılamaktan uzak olduğu belirtilen maddeler aynı süre içerisinde 10'dan 3'e indi.


#Avrupa Birliği
#mülteci zireves
#yeni nesil pasaportlar
8 yıl önce