|

AB yasaklar için 'acil' toplanacak

AB Türkiye Temsilciliği Ekonomisti Oscar Benedikt, YSK kararlarının ardından, AB'nin ilgili birimlerinin acil toplantıya çağrıldığını söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 24/09/2002 Salı
Güncelleme: 12:43 - 8/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
AB yasaklar için 'acil' toplanacak
----------------------- spot -------------------------

Avrupa Birliği Türkiye Temsilciliği Ekonomisti Oscar Benedikt, YSK kararlarının ardından, AB'nin ilgili birimlerinin acil toplantıya çağrıldığını söyledi.

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, Necmettin Erbakan, Murat Bozlak ve Akın Birdal'la ilgili Yüksek Seçim Kurulu kararını eleştiren Benedikt, YSK kararının, Meclis'ten geçen uyum yasalarının uygulanması konusunda "yıpratıcı" olabileceğini ifade etti. Ayrıca, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) dün kabul edilen bir tavsiye kararında, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarını uygulaması konusunda eleştiriler getirildi.

Siyasi hakların geri verilmesi

Hollandalı parlamenter Erik Jurgens tarafından hazırlanan rapor ve buna bağlı tavsiye kararı, AKPM genel kurul oturumunda dün tartışılarak kabul edildi. Kabul edilen raporda, Türkiye'nin AİHM'nin verdiği maddi para cezalarını uygulama yöntemi ve "adil bir biçimde yargılanmadığı kesinleşen başvuru sahiplerinin haklarının verilmesi" konusunda, önemli eleştiriler getirildi. AKPM raporunda ayrıca, AİHM kararına rağmen bazı başvuru sahiplerinin, medeni ve siyasi haklarından hala mahrum bırakıldığı iddia edildi. Söz konusu davaların arasında adil yargılanmadıkları için AİHM'ne başvuran ve burada açtıkları davayı kazananların yeniden yargılanmalarını sağlayacak yeni prosedürler oluşturulması var. Bu kişilerin arasında eski DEP milletvekilleri de bulunuyor. Raporda ayrıca ifade özgürlüğüyle ilgili davalarda hüküm giyenlerin siyasi haklarının geri verilmesi ve adli sicillerinin silinmesi de bulunuyor.

En önemlisi rapor, Türkiye'nin AİHM'nin Kıbrıs konusunda aldığı bir şahsi diğeri devletler arası iki karara uymasını istiyor.

Doğu Avrupa ülkesi muamelesi

Bu raporun dışında Avrupa Konseyi ile Türkiye arasında bu hafta hafif bir gerginlik yaşanması da mümkün. Avrupa Konseyi, 3 Kasım'da yapılacak seçimlere gözlemci göndermek istiyor. Buna gerekçe olarak da Türkiye'nin insan hakları ve demokratik eksiklikleri nedeniyle Avrupa Konseyi'nin denetimi altında olması. Ancak Ankara seçimler için gözlemci gönderilmesi teklifine, "Ben Doğu Avrupa ülkesi değilim" diyerek karşı çıkıyor.

Seçime gözlemci göndermek istiyorlar
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Avusturyalı Başkanı Peter Schieder, iç tüzükleri gereği Türkiye'ye gözlemci göndermekte ısrarlı olduklarını söyledi. AKPM'nin 1999 yılında aldığı karar sonucunda Türkiye ile ilgili izleme süreci başlattığını belirten Schieder, bu süreç çerçevesinde seçimleri izlemek üzere Türkiye'ye heyet gönderileceğini belirtti. AKPM'ndeki Türk heyeti başkanı Uluç Gürkan, Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi Türkiye'ye seçimlerde heyet göndermesine karşı olduklarını söyledi. Son gelişmeler Türkiye ile Avrupa arasında yeni bir diplomatik krizin habercisi olarak değerlendiriliyor.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
22 yıl önce