|

ABD'nin elektronik ürünlerine boykot uygulanacak

ABD'nin tüm dünyada başlattığı ticaret savaşı devam ederken, Türkiye'de Brunson davasıyla ABD'yle ilişkilerde gerildi. Brunson konusunda yargı bağımsızlığını tanımayan ABD, Türkiye'ye karşı ekonomik saldırı başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin kur saldırısıyla ilgili, ABD'nin elektronik ürünlerine boykot uygulanacağını söyledi. Peki, Hangi ürünlere boykot uygulanacak? Ne zaman başlayacak? Tüm detaylar haberimizde...

Yeni Şafak
12:08 - 14/08/2018 Salı
Güncelleme: 12:27 - 14/08/2018 Salı
Yeni Şafak
ABD'nin elektronik ürünlerine boykot geliyor.
ABD'nin elektronik ürünlerine boykot geliyor.
ABD'nin tüm dünyada başlattığı ticaret savaşı devam ederken, Türkiye'de Brunson davasıyla ABD'yle ilişkilerde gerildi. Brunson konusunda yargı bağımsızlığını tanımayan ABD, Türkiye'ye karşı ekonomik saldırı başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin kur saldırısıyla ilgili, ABD'nin elektronik ürünlerine boykot uygulanacağını söyleyerek, "
Onların iPhonu varsa öbür tarafta Samsung var, Venüs var Vestel var. Ne yaptığımızı anlasınlar
" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından ATO Congresium'da düzenlenen "İktidarının 16. Yılında AK Parti Sempozyumu"nda, ABD'nin kur saldırısıyla ilgili atılacak adımlara ilişkin bilgi verdi ve boykot edilecek ürünleri açıkladı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"AK Parti ve AK Parti dönemini anlamanın bugünlerde çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Her alanda AK Parti'nin Türkiye'de gerçekleştirdiği büyük dönüşümün konuşacak olmasını çok önemli görüyorum. Bugün burada her biri çok değerli katılımcıların, yeni yaklaşımları, stratejileri ortaya koyacağına inanıyorum.

Son günlerde yaşanan hadiseleri bu çerçevede değerlendiriyorum. Türkiye'ye yönelik açık bir ekonomik saldırı var. Eskiden dolaylı yapılırdı şimdi bodoslama şekilde üstümüze geliyorlar. Yapılacak 2 şey var. Biri ekonomik, diğeri de siyasi tavırdır. Ekonomik olarak tüm tedbirleri aldık, gerekli cevabı veriyoruz. Yapabileceğimiz ikinci ve asıl önemli husus siyasi duruşumuzu sağlam tutmaktır. Maruz kaldığımız saldırının ekonomiyle ilgisi yoktur, bizim de kendimizi buna göre konumlandırmamız gerekiyor. Cari açık, faizler, enflasyon başta olmak üzere çözmemiz gereken bazı sorunlar var.

Ekonomimiz tıkır tıkır çalışıyor

Ülkemizin ekonomik verilerini kime gösterirseniz gösterin bir gariplik olduğunu fark edecektir. Dolar ülkemizin parası karşısında 4,8 seviyesinden 7'lere fırladı? 15 Temmuz sabahı 2,8 seviyesinde olan kurun 4,8 seviyesine çıkması anlamsızken bu durumu nasıl izah edeceğiz? Anormallik var mı diye baktığımızda manzara şudur: Bankalar mı battı? Bugün ülkemiz dünyadaki en sağlam bankacılık sektörüne sahip. Kamu borç stoğunun milli gelire oranında Avrupa'nın en iyilerindeniz. Ekonomimiz tıkır tıkır çalışıyor. Dünyada örnek gösterilen turizmde patlamaya yaşayan ülke konumundayız. Savaşa mı girdik, işgale mi uğradık, siyasi veya sosyal kaos mu yaşıyoruz? Bu soruna her zamanki klasik bakış açısının dışında bakmak zorundayız.

ABD'nin elektronik ürünlerine boykot uygulayacağız

Buradan iş dünyamıza sesleniyorum. En güzel cevap işimize 4 elle sarılmak olacaktır. Daha çok üreteceğiz, daha çok ihraç edeceğiz.
ABD'nin elektronik ürünlerine biz boykot uygulayacağız. Onların iPhonu varsa öbür tarafta Samsung var, Venüs var, Vestel var. Ne yaptığımızı anlasınlar.
Biz kendimize yeteceğiz. Biz insansız hava araçlarını istediğimizde 'Kongre izin vermiyor' diyorlardı. Kötü komşu bizi ev sahibi yaptı. Bunları üretiyoruz. Sıkıntımız yok. Batı'da yapacağımız pek çok görüşme olacak. Batı'dan dostlar arıyor, görüşüyoruz, görüşmeye devam edeceğiz. Türkiye'de bir araya gelmenin gayretleri içerisindeyiz, bir araya geleceğiz. Gayretlerimizi sürdüreceğiz. Rabbimizin yardımı yakındır, endişe etmeyin.

Sen Türk'sün, Türk lirasıyla yürüyeceksin

'Bekle gör' anlayışıyla üretimi durdurursak, İhtiyat diyerek ticareti aksatırsak, asıl o zaman düşmana teslim duruma düşeriz. 'Dövize gidersek kurtuluruz' yok. O zaman batarsın. Sen Türk'sün, sen Türk lirasıyla beraber yoluna yürüyeceksin. 26 Ağustos'ta yeniden Malazgirt'ten yola çıkacağız, unutmayın. Yeniden bir diriliş olacak inşallah.


"ABD'ye reklam verme" kampanyası

Türk şirketlerinin başlattığı "ABD'ye reklam verme" kampanyasına Türk Hava Yolları (THY) ve Türk Telekom da katıldı.

ABD'nin Türkiye'ye yönelik ekonomik yaptırımları nedeniyle Türk şirketlerinin başlattığı "ABD'ye reklam verme" kampanyasına THY ve Türk Telekom da dahil oldu.

Türk Hava Yolları Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "(#ABDyeReklamVerme) Türk Hava Yolları olarak devletimizin ve milletimizin yanında yer alıyoruz. Konu ile alakalı gerekli talimatlar ajanslarımıza verilmiştir." ifadelerini kullandı.

Türk Telekom Kurumsal İletişim Direktörü Hamdi Ateş de "Türk Telekom ailesi olarak biz de #ABDyeReklamVerme kampanyasına dahil oluyor, devletimizin ve milletimizin yanında yer alıyoruz. Konu ile alakalı gerekli talimatlar ajanslarımıza verilmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

#Boykot
#ABD
#Türkiye
#Ticaret Savaşı
#Çin
6 yıl önce