|

Agop ve Mıgırdıç da Mehmet'le omuz omuza

Galatasaray 1915, Konya ve İzmir liseleriyle İÜ Tıp, İstiklal Harbi yıllarında mezun veremedi. Müslüman ve gayrimüslim öğrenciler, isimlerini geceden yazdırıp gittikleri cephede şehit oldu.

Şamil Kucur
00:00 - 18/03/2007 Pazar
Güncelleme: 01:08 - 18/03/2007 Pazar
Yeni Şafak
Agop ve Mıgırdıç da Mehmet'le omuz omuza
Agop ve Mıgırdıç da Mehmet'le omuz omuza

1915 yılında Galatasaray Lisesi ile İstiklal Harbi yıllarında 3 liseyle İstanbul Tıp Fakültesi tek bir mezun bile veremedi; çünkü Müslüman ve gayrimüslim tüm öğrencileri cephede şehit oldu.

Çanakkale ve İstiklal savaşlarına katılan çok sayıda çocuk, vatan savunmasında kahramanlık örnekleri sergiledi. Öyle ki 1915'te bütün öğrencileri şehit düşen Galatasaray ile İstiklal Savaşı yıllarında Konya ve İzmir Liseleriyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi tek bir mezun bile veremedi. Müslüman ile çok sayıda gayrimüslim vatandaşımız cepheye birlikte koşup vatan uğruna omuz omuza savaştı.

TIP FAKÜLTESİ SİYAHA BOYANDI

Çanakkale destanında, bugünkü İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, eski adıyla Daru'l-Fünun öğrencilerinin ayrı bir yeri var. Daru'l-Fünun 1. sınıfta öğrenim gören 2 bin 500 tıbbiyeli, okullarını bırakarak Çanakkale'ye koştu. 2 tümen hâlinde Gelibolu'ya giden gençler, bir Anzak baskını sonucu şehit oldu. Bu nedenle sonraki yıl açılışta siyaha boyanan Daru'l-Fünun, 1921 yılında hiç mezun veremedi.

Galatasaray Lisesi öğrencileri, sporcuları ve müstandemleriyle birlikte Çanakkale cephesine koştu. Vatan müdafasında

hazır bulunan Galatasaraylılar arasında, Müslümanlarla birlikte gayrimüslim ailelerin çocukları da vardı.

Mehmed Nazım, Mehmed Ali, Agop Elmasyan ile Mıdırgıç Dikranyan, Abdurrahman Robenson, Hasnun Galib, Halid Fuad, Nazmi, Neşet, Refik Ata, İbrahim Orhan Bey ve daha birçok gencin adı, Galatasaray Lisesi'nde oluşturulan “Şehitlerimiz” kürsüsünün içinde yan yana kayıtlı.

İSİMLERİNİ GECEDEN YAZDIRDILAR

Çanakkale Savaşları sırasında orduya gönüllü asker istenir.

Galatasaray Lisesi'nden de cepheye gönüllü asker istendiği haberi, tüm öğrenciler arasında büyük bir heyecan ve yarışa sahne olur. Bütün Galatasaraylılar, isimlerini listeye yazdırabilmek için geceden kuyruğa girerler. O yıl Galatasaray Lisesi öğrenci mezun edemez, çünkü cepheye giden tüm gençler vatan için canlarını vererek şehit olmuşlardır. Galatasaray Lisesi müstahdemlerinden Mustafa ve Ahmet Eğinli de, öğrencilerle gönüllü olarak cepheye gider. Her iki kardeş de Çanakkale ile Edirne'de şehit olur.

Bu vatan ucuz değil

Ahmet ve Mustafa Eğinli kardeşlerin yeğeni Malatya Arapkirli Müslüm Erol(75), "Bu vatan öyle ucuz alınmadı. Biri nişanlı 17-18 yaşında 2 amcam şehit, babam Ahmet Aga da gazi oldu. Biz onlar gibi milyonlarca şehit ve gazinin yüzü suyu hürmetine bugün varız ve vatanımızda yaşıyoruz" dedi.

17 yıl önce