|

Amerika İran'dan ilerleme bekliyor

ABD Dışişleri Sözcüsü Crowley, İstanbul'daki görüşmelerde İran'dan güvenilir bir ilerleme ve nükleer programıyla ilgili uluslararası toplumun sorularını yanıtlamaya hazır biçimde masaya gelmesini beklediklerini söyledi

Aa
00:00 - 22/01/2011 Cumartesi
Güncelleme: 01:18 - 22/01/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Amerika İran'dan ilerleme bekliyor
Amerika İran'dan ilerleme bekliyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, 5+1 ülkeleriyle İran arasında İstanbul'da yapılacak görüşmelerde, İran'ın nükleer programı konusunda “anlamlı ve pratik bir müzakere sürecinin ortaya çıkmasını” istediklerini söyledi.

Bu görüşmelerin İran için, masaya oturup, nükleer programı başta olmak üzere uluslararası toplumu ilgilendiren konuları ele almak açısından bir fırsat oluşturduğunu” kaydeden Crowley, “Türkiye'nin bu çok önemli toplantıya ev sahipliği yapma isteğini takdir ettiklerini” belirtti.

Türkiye'nin İran'ı işbirliğine ikna etmeye çalıştığını belirten Crowley, “İran'ın Türkiye'den ve 5+1 sürecine destek veren diğer ülkelerden duyması gereken mesajın tam da bu olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu, ABD ile İran arasındaki bir konu değil, İran ile uluslararası toplum arasındaki bir konu. Mesele, İran'ın, nükleer programı konusunda hesap vermede ve programının barışçıl olduğuna dair uluslararası toplumu ikna edebilmede başarısız olması. Dolayısıyla bunun, Türkiye'nin İran'a gönderdiği önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum ve İran'ın bu tavsiyeye uyacağını umuyoruz” dedi.

Crowley, “İstanbul görüşmelerinden beklentilerinin ne olduğuna” dair bir soru üzerine de “Güvenilir bir ilerleme görmek istiyoruz” diye konuştu.

13 yıl önce