|

Amerika’ya uzantı golü

Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Ankara ziyaretinde yayınlanan ortak açıklamada önemli bir ayrıntı dikkat çekti. “Türkiye-ABD Stratejik Ortaklığı Hakkında Ortak Açıklama”ya ABD’nin terörist olarak görmediği PYD, “PKK’nın uzantıları” ifadesiyle resmen girdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/02/2018 Cuma
Güncelleme: 08:08 - 23/02/2018 Cuma
Yeni Şafak
Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Türkiye’ye gelen Amerika Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un ziyaretinin ardından yapılan ortak açıklamada önemli bir ayrıntı dikkat çekti. Görüşmelerin kilitlendiği PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ye önemli bir atıf yapıldı. “Türkiye ABD Stratejik Ortaklığı Hakkında Ortak Açıklama”ya “PKK’nın uzantısı” ifadesi resmen girdi. Açıklamanın, Türkiye ve ABD’nin terörizmle ortak mücadele kararlılıklarının teyit edildiği 6. paragrafında “Türkiye ve ABD, DEAŞ, PKK, El Kaide ve diğer tüm terör örgütleri ve bunların uzantılarıyla mücadele konusundaki kararlılıklarını tekrarlarlar” ifadesi kullanıldı.

İLK TOPLANTI MART’TA

Türkiye, Amerika’nın burada atacağı adımları test edecek. Edinilen bilgiye göre, Tillerson ile görüşmelerde sadece Afrin değil, Münbiç ve Fırat’ın doğusuna yönelik de kararlılık mesajı iletildi. Mart ayının ilk yarısında toplanması kararlaştırılan Suriye komisyonu tüm bu konuları görüşecek ama görüşmelerde öncelik Münbiç olacak.

Sorunların komisyona havale edilmiş olmasının, Erdoğan ile Tillerson arasındaki görüşmenin şiddetli tartışmalarla geçtiğini gösterdiğini belirten emekli konsolos Vahit Özdemir, “Erdoğan Tillerson’u sert bir şekilde uyarmış da olabilir” diye konuştu.

#ABD
#Türkiye
#Terör
6 yıl önce