|

Ampulle aydınlattıkları çay bahçesinde sahura kadar çay topluyorlar

Rize'de Ramazan ayında gündüz çay hasadı yapmakta zorlanan Maksut Terzi ve ailesi, iftardan sonra sahura kadar çalışıyor.

Cihan
00:00 - 24/07/2012 Salı
Güncelleme: 14:52 - 24/07/2012 Salı
Yeni Şafak
Ampulle aydınlattıkları çay bahçesinde sahura kada
Ampulle aydınlattıkları çay bahçesinde sahura kada

70 liraya mal ettiği elektrikli ampul sistemiyle çay bahçesini aydınlatan Terzi, bu pratik yöntem sayesinde çay hasadını sıcaklara maruz kalmadan tamamladıklarını söylüyor.

Rize'de Ramazan ayında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havalar nedeniyle oruç tutan çay üreticileri gündüz çalışmakta zorlanıyor. Merkeze bağlı Selimiye köyünde yaşayan Terzi ailesi de çay hasadını iftar sonrasına bırakıyor. Gece karanlığını aydınlatmak için pratik bir yöntem de bulan Terzi ailesi, 200 metre uzunluğunda seyyar bir kabloya 10 ampul takıyor. Maksut Terzi, kabloyu bahçe ile evi arasına çekiyor. Kabloyu evden fişe takan Terzi, böylece bahçesini aydınlatarak iftardan sonra ailesi ile sahur vaktine kadar çay hasadı yapıyor.

Ramazan'da 17 saatten fazla oruç tuttuklarını söyleyen Terzi, “Gündüz aşırı sıcaklarda çay hasadı yapmakta zorlanıyoruz. Sıcaklar bizleri bazen baygınlık geçirecek dereceye kadar getiriyor. Ben de kendimce çözüm yolu buldum. 70 liraya mal ettiğim basit bir düzenekle bahçeyi aydınlattım. Elektrik sistemine uzak olan yerlerde seyyar kablo ile sorunu çözüyorum. İftardan sonra sahur vaktine kadar çay topluyoruz. Gündüz sıcakları yerine akşam serininde çay toplamak daha kolay." dedi.

12 yıl önce