|

Anahtar arşivlerde

Uluslararası tarih profesörü Justin Mccarty, Ermeni soykırımı iddialarının çözümü için anahtarın arşivler olduğunu belirterek, "Türkiye gibi Fransa da arşivlerini araştırmacılara açmalıdır" dedi.

.
00:00 - 16/03/2001 Cuma
Güncelleme: 10:49 - 10/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
Anahtar arşivlerde
Anahtar arşivlerde

Uluslararası Tarih Profösörü Justin Mccarthy, Türkiye'nin Fransa'nın Ermeni soykırımı ile ilgili tezini çürütebelmesi için üniversite ve vakıflarını harekete geçirerek, yabancılara Osmanlı Arşivlerinden faydalanmaları için geniş imkanlar sağlaması gerektiğini söyledi. Ermenilerin de soykırımla ilgili kendi arşivlerini açma zorunda kalmalarının sağlanması gerektiğini ifade eden Mccarthy, "Dünya'da yalanlara inanmayan insanlar vardır. Türkiye'nin Ermenilere yönelik bir soykırımı yapmadığı er geç anlaşılacaktır"dedi.

Demokratik İlkeler Derneği 'DİD" tarafından İstanbul The Marmara Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında, basın bensuplarının sorularını cevaplandıran Mccarthy, Fransa'nın, AB üyesi ülkelere,Türkiye'nin AB üyeliğinden yararlanarak baskı uygulatma niyetinde olduğunu ifade etti. Fransa'nın, Ermeni soykırımı ile ilgili yürüttüğü kin kampanyasının bu ülkeye hiç bir fayda sağlamayacağını vurgulayan Mccarthy, "Kin kampanyasının en çok yürütüldüğü ülke olan ABD'nin başkanları daTürkiye'ye yardımlarına davam edeceklerdir. Dünya'daki bu alandaki fikir cereyanlarının Türkiye'nin lehine çalıştığı da gözlerden kaçmıyor"dedi.

Maccarty, İngilizlerin kendi arşivlerindeki 1919-39 yılları arasındaki Osmanlı arşivlerini yok ettiğini vurgulayarak, bunun cevabının da verilmesi gerektiğini söyledi. İngiliz Gazeteci Andrew Mango ise toplantıdaki konuşmasında, Fransa'nın, Ermeni meselesinin kin ve nefrete dayalı bir kampanya ile yürütme cabasında olduğunu ifade etti. Fransa'nın ölmüş Ermeniler üzerinden politika yaparken, Karabağ'da hayatlarını kabdene Azerileri unuttuğunu kaydeden Andrew şunları söyledi: "Ermeniler 1 milyon Azeriyi topraklarından kovmuştur. Kimse Azerilerden bahsetmiyor. Türkiye Ermenilerle olan ilişkilerinde, Ezerileri gözardı edemez"dedi.


23 yıl önce