|

'Anayasa değişmezse AB kaçar'

"Eylül ortasına kadar Anayasa değişikliği üzerinde uzlaşılamazsa, AB ile ilişkilerimiz en az bir yıl sarkar. Bu bir yıl da boşa geçerse AB hayali biter"

Yeni Şafak
00:00 - 26/08/2001 الأحد
Güncelleme: 17:09 - 7/06/2017 الأربعاء
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------

---------------------- manset ---------------------

----------------------- spot -------------------------

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, Eylül ayının ortasına kadar Anayasa değişikliği konusunda partilerarası bir mutabakat sağlanamaması durumunda AB ile ilgili takvimin tutulmasının mümkün olmayacağını söyledi.

Yılmaz, CNN Türk'de Taha Akyol'un sorularını yanıtladı. Bir soru üzerine, AB'nin Kürtçe televizyon konusunda bir talebinin olmadığını söyleyen Yılmaz, "Dil öğreniminin serbest olmasını istiyorlar. Hiçbir zaman bize, resmi yazışmalarda dilin kullanılması, eğitim dili olması gibi şartları yok. Dil konusunda zaten 12 Eylül öncesine kadar yaşanan serbestinin ihyası söz konusu. Dilini öğrenmek isteyenlere özel okullarda bu imkan sağlansın istiyorlar. Şu anda bu konuda hukuki bir yasak yok" diye konuştu.

Sezer'in Anayasa uyarısı

Yılmaz , "MGK bildirisinde, Partilerarası Uzlaşma Komisyonu'nun hazırladığı taslağın 'olgunlaştırılmasından' bahsediliyor? Bu ne anlama geliyor?" sorusuna da şu karşılığı verdi: "Sayın Cumhurbaşkanımız'ın da bir değerlendirmesi oldu bu konuda. Mesala uluslararası anlaşmaların yasalardan üstün olduğu, bu Anayasa değişikliğinde açıkça ifade ediliyor. Sayın Cumhurbaşkanı, diyor ki; bizim Anayasımız'a göre, uluslararası anlaşmalar Anayasa denetimine tâbi değil, yani Anayasa Mahkemesi'ne gitmez. Dolasıyla burada bir ikilem, üzerinde ciddi düşünülmesi gereken bir durum ortaya çıkıyor. Uluslararası anlaşmalar Anayasa Mahkemesi'ne gidemeyeceğine göre, bunlara karşı dava açılamayacağına göre, Anayasa'ya aykırı bir hususun Türk hukuk sistemine girmesi kabul edilmiş olur ki, bunun ciddiye alınması lazım."

"Parti kapatma konusunda askerlerin bazı duyarlılıkları olduğu ve bu konuda bir değişikliğin söz konusu olup olmadığının" sorulması üzerine de Yılmaz , "Bu konuda Anayasa Mahkemesi Başkanı'nın da ifade ettiği, Genelkurmay'ın ve sanıyorum Sayın Cumhurbaşkanı'nın da katıldığı bir itiraz var. O da parti kapatmanın özel bir nisaba bağlanması, yani Anayasa Mahkemesi'nde belli bir oy çoğunluğuna bağlanmış olması hususu. Bunun emsal teşkil etmesi açısından da yanlış olacağı şeklinde itirazlar var. Biz de bunu doğru gördük, yeniden gözden geçirilecek" diye konuştu.

AB ile ilişkiler kopabilir

Anayasa değişikliği için fazla vakit kalmadığının hatırlatılması üzerine de Yılmaz, şöyle dedi: "Eğer Eylül ortasına kadar bu konuda partilerarası bir mutabakat sağlanamazsa o zaman bu takvimi tutmamız mümkün olmaz. Bu takvimi tutmadığımız takdirde de AB ile ilişkilerimiz en azından 1 yıllık bir sarkmaya tâbi olacak. Bu 1 yıl içerisinde de gerekli adımları atmazsak bundan sonra ilişkilerimiz kopma tehlikesi ile karşı karşıya. Türkiye'nin en fazla korkması gereken durum bu."


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
٪d سنوات قبل