|

Arap ülkelerinden yeni yaptırım yok

Arap ülkeleri, Katar'ın taleplerine verdiği "olumsuz" yanıtı ele:Arap ülkeleri, Katar'ın taleplerine verdiği "olumsuz" yanıtı eleştirdi fakat yeni yaptırım açıklamadı.

Yeni Şafak
08:34 - 6/07/2017 Perşembe
Güncelleme: 10:01 - 6/07/2017 Perşembe
Reuters
 Körfez Arap ülkeleri, Katar'ın taleplerine verdiği "olumsuz" cevaptan duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler ve ülkeye uyguladıkları boykota devam edeceklerini söylediler fakat yeni yaptırımlar açıklamaktan kaçındılar.
Körfez Arap ülkeleri, Katar'ın taleplerine verdiği "olumsuz" cevaptan duydukları hayal kırıklığını dile getirdiler ve ülkeye uyguladıkları boykota devam edeceklerini söylediler fakat yeni yaptırımlar açıklamaktan kaçındılar.

Katar dün yaptığı bir açıklamada Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır'ı "açık saldırganlıkla" suçlamış ve bir ay önce ilişkileri askıya aldıklarında getirdikleri suçlamaların "açıkça Batı'da Katar karşıtlığı yaratmak için dizayn edildiğini" söylemişti.

Körfez Arap ülkeleri, Katar'ı terörü desteklemek ve bölgesel rakip İran ile işbirliği yapmakla suçluyorlar fakat Doha bu iddiaları reddediyor. Dört Arap ülkesinin dışişleri bakanları, Katar'a 13 maddelik talep listesini karşılaması için verilen sürenin dolması üzerine dün Kahire'de bir araya geldiler.

Bakanların toplantıda yeni yaptırımları değerlendirmeleri bekleniyordu fakat herhangi yeni bir önlem açıklanmadı.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry toplantı sonrası okuduğu bir ortak açıklamada, "Dört ülkenin (Katar'dan) aldığı cevap genel olarak olumsuz ve içerikten yoksundu. (Cevabın) Katar'ın politikalarından geri adım atması için bir zemin oluşturmadığı sonucuna vardık" dedi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al Jubeir de basın toplantısında, "Katar politikalarını düzeltene kadar siyasi ve ekonomik boykot devam edecek" dedi.

Katar'ın cevabı kamuoyuna açıklanmadı.

Arap ülkeleri Katar'dan Müslüman Kardeşler hareketine desteğini kesmesini, el Cezire televizyon kanalı ve topraklarındaki Türk askeri üssünü kapatmasını ve İran'la ilişkilerinin zayıflatmasını istiyorlar.

Krizin 5 Temmuz'da başlamasından bu yana, zırhlı araçlarla desteklenen iki Türk birliği Katar'a geldi.

#Katar
#Arap ülkeleri
#Yaptırım
#Suudi Arabistan
7 yıl önce