|

Bank Asya'dan altına dayalı yeni ürünler

Katılma hesabı ürünleri 10'a yaklaşan Bank Asya, faize duyarlı kesimin altına olan ilgisinin artması ile birlikte altına dayalı ürünler çıkaracak. Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Beyaz, “Yakın zamanda müşterilerimizin yastık altı birikimi olarak elinde tuttuğu fiziki altınlarını 24 ayar olarak kayden katılım hesaplarına alabiliyor olacağız. Ayrıca bu yılın ilk yarısında fiziki altın alım satımına da başlayacağız” dedi

00:00 - 19/03/2012 Pazartesi
Güncelleme: 03:50 - 19/03/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Bank Asya'dan altına dayalı yeni ürünler
Bank Asya'dan altına dayalı yeni ürünler

Faize duyarlı kesimin en büyük bankalarında biri olan Bank Asya, müşterileri için yeni ürünler üzerinde çalışıyor. Hali hazırda dolar, avro, İngiliz Sterlini, Japon Yeni gibi 10'a yakın vadeli katılma hesabı ürünü bulunan banka, yakın zamanda altına yönelik yeni ürünler çıkaracak. Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Beyaz, hali hazırda Bank Asya'da altın hesabı olan müşterilerin kâr/zarar tahakkuku yapıldığı bilgisini vererek, “ Yakın zamanda müşterilerimizin yastık altı birikimi olarak elinde tuttuğu fiziki altınlarını da 24 ayar olarak kayden katılım hesaplarına alabiliyor olacağız. 2012 yılının ilk yarısında müşterilerimize ziynet eşyalarını ve altın birikimlerini bankamız şubelerinde düzenleyeceğimiz altın kabul günleri ile değerlendirme imkânı sunacağız. Bununla birlikte fiziki altın alış/satışı ile sağlamayı planlamaktayız” dedi.

10'A YAKIN KATILMA HESABI

Katılım bankalarında, mevduatların faizsiz bankacılık ilkeleri ve kazanç hassasiyeti ile kâr/zarar paylaşım esasını göz önünde bulundurarak istenildiği anda vade türüne göre katılım hesabı açtırarak değerlendirildiğini belirten Ahmet Beyaz, vadeli katılma hesapları ürünleri hakkında şu bilgileri verdi: “Bank Asya olarak “Özgür Hesap” adıyla esnek vadeli katılma hesabımız bulunuyor. Özgür Hesap'ta, müşterilerimiz vade tarihini 31 gün ile 364 gün arasında kendileri belirliyor ve vade sonunda belirledikleri vade üzerinden kâr payı getirisi elde ediyor. Özgür Hesap TL'nin yanı sıra Amerikan Doları (USD), Avro (EUR), İsviçre Frangı (CHF), Japon Yeni (JPY), İngiliz Sterlini (GBP) ya da Suudi Arabistan Riyali (SAR) cinsinden açtırılabiliyor. Örneğin; müşterimiz USD cinsinden 42 günlük bir Özgür Hesap açtırarak, 42 gün sonra hesabın getirisini alabiliyor.”

İSTEDİĞİNİZDE PARA ÇEKİN

Beyaz, bunların dışında 1 yıl vadeli olmasına rağmen tercihe göre 1 ay, 3 ay veya 6 ay ara vadelerde kâr payı getirisi sunan Ara Ödemeli Katılma Hesapları ile müşterilerine 1,2 veya 3 yıllık uzun vade ile açabilecekleri Geleceğim Hesabı ürünlerinin de olduğunu söyledi. Beyaz, katılma hesaplarında vade bozulmadan para çekilebildiğini, üstelik bunun için müşterinin Özgür Hesap açmış olmasına da gerek duyulmadığını ve bu uygulamanın müşterilerin tüm katılma hesapları için geçerli bir durum olduğunu belirtti.


Daha fazla kâr payı dağıtıyor

Bank Asya Merkez Bankası'nın önlemleri sonrası kar payı dağıtım oranlarını müşteri lehine değiştirdi. Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Beyaz, “Merkez Bankası'nın uzun vadeli hesaplardaki karşılık oranlarını daha az seviyeye indirmesi ile müşterilerimizin bu durumdan avantaj sağlaması için uzun vadeli katılım hesaplarında daha fazla kâr payı dağıtımına yöneldik. Örneğin normal bir aylık döviz katılma hesabında yüzde 60/40 kâr dağılımı var iken, yıllık açılan Geleceğim Hesabı'nda döviz kâr paylaşımı yüzde 75/25 seviyesinde” dedi.


Vade bozmadan EFT ve havale yapabilirsiniz

Müşterilerinin tüm katılım hesaplarından vade bozulmadan nakit, EFT ve havale gibi benzer işlemler yapabildiği bilgisini veren Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Beyaz, kalan tutar için ise kâr payının işlemeye devam ettiğini söyledi. Beyaz, “Vade günü temdit olan katılım hesaplarına dağıtılan kârlar günlük olarak açıklandığı için oran sabitlemesi yapılamamaktadır. Bu sebeple konvansiyonel bankalardan farklı olarak katılım hesabının açıldığı gün vade tarihinde alacağı kâr/zarar önceden bilinememektedir. Oran sabitlenememesi katılım bankacılığının en önemli ve öne çıkan özelliğidir” dedi.


Merkez Bankası sayesinde katılma hesaplarında vadeler uzadı

Merkez Bankası'nın uzun vadeli katılım hesaplarının zorunlu karşılık oranını daha az seviyeye indirmesi ile son 10 yılda uzun vadeli katılım hesapları artış trendini hızlandırdığını kaydeden Ahmet Beyaz, “Vade uzunluğunda konvansiyonel bankalar ile eşdeğer bir durum söz konusu olup, farklılık olarak katılım bankalarında hesap içerisinden nakit çekim, EFT, havale vb. işlem olması durumunda vade bozulmamakta ve kalan tutar için kâr/zarar ortaklığı devam etmektedir” dedi.



12 yıl önce