|

Barış süreci bölge için önemli

Kuzey Irak''ta faaliyet gösteren Kürdistan İslam Partisi''nin Dış İlişkiler Sorumlusu Ehsan Şeyh Ali Abdülaziz, Türk hükümetinin barış sürecini başlatmasının tüm bölge için önemli olduğunu söyledi.

Aa
00:00 - 10/09/2013 вторник
Güncelleme: 23:41 - 10/09/2013 вторник
Yeni Şafak
Barış süreci bölge için önemli
Barış süreci bölge için önemli

Kuzey Irak''ta faaliyet gösteren Kürdistan İslam Partisi''nin Dış İlişkiler Sorumlusu Ehsan Şeyh Ali Abdülaziz, "PKK''nın büyük kısmı çözüm sürecini gerçekleştirmeye istekli" dedi.

Türk hükümetinin, Kürt sorununun çözümüne ilişkin başlattığı girişimi desteklediklerini belirten Abdülaziz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Örgüt içerisinde hala son sözü Abdullah Öcalan söylüyor. Bu yüzden o bu süreci destekliyorsa, onu sevenlerin farklı görüşleri olsa da buna karşı gelmeleri mümkün değil. Bu nedenle Öcalan''ın bilgisi ve tavsiyeleri göz ardı edilmemeli. Onun tavsiyeleri ışığında yapılacak çalışmalar sonuç verecektir'' ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı ile temaslarda bulunmak üzere İstanbul'da bulunan Abdulaziz, çözüm sürecinin başarıya ulaşması için ellerinden gelen katkıyı yapmaya hazır olduklarını kaydetti.

Çözüm sürecinin bölgedeki yansımalarına değinen Abdülaziz, ''Çözüm sürecinin taraflar arasında çok önemli olduğunu biliyoruz. Bu topraklarda yüzyıllardır birlikte yaşıyoruz. Birbirimizi tanıyor, farklılıklarımızı ve benzerliklerimizi biliyoruz. Bu faktörler dolayısıyla müzakarelerin kolayca gerçekleşmesi gerekiyor. Barışın tesis edilmesi için en doğru zamanda bulunuyoruz. Bölgenin içinden geçtiği bu dönemde Türk hükümetinin barış sürecini başlatması tüm bölge için büyük öneme sahip ancak bu süreç, şu an bazı açmazlara girmiş durumda. İran, Rusya gibi bazı komşu ülkeler barış sürecinin gerçekleşmemesi için müdahale ediyor. Bu yüzden zaman kaybetmeden ivedi şekilde daha somut adımlar atılması gerekiyor'' diye konuştu.

Kürdistan İslam Partisi olarak benzer barış girişiminde bulunduklarını kaydeden Abdülaziz, şunları söyledi:

''Babamın liderliğindeki İslami Hareket, 1990''larda çözüm girişiminde bulundu. Söz konusu girişim çerçevesinde 1997''de Abdullah Öcalan ile şahsen görüştüm. 'Türk hükümeti ile görüşmenin en iyi çözüm olduğunu' Öcalan'a söyledim. Öcalan, bu teklifimize olumlu yanıt vermişti ancak o zaman işler karışınca Suriye''den kaçmak zorunda kaldı.''

Kürtçe AA'ya övgü

Anadolu Ajansı''nın Kürtçe yayın yapmasının memnuniyet verici olduğunu dile getiren Abdülaziz, ''Medya, niyetinize göre kullanabileceğiniz bıçak gibidir. Bu yüzden doğru haber yapan dürüst medya çok önemlidir'' değerlendirmesinde bulundu.

Abdülaziz, "Anadolu Ajansı'nın Kürtçe haber yayınına geçmesi, Kürt açılımına olumlu katkı sunacaktır" şeklinde konuştu.

11 лет назад