|

Basel III kuralları krizleri yumuşatacak

İsviçre'de düzenlenen toplantılarda bankacılık sektörünü ilgilendiren Basel III kararlarında son aşamaya gelindi. Alınan kararlarla krizlerin artık daha hafif atlatılacağı belirtiliyor

00:00 - 13/09/2010 Pazartesi
Güncelleme: 22:59 - 12/09/2010 Pazar
Yeni Şafak
Basel III kuralları krizleri yumuşatacak
Basel III kuralları krizleri yumuşatacak

İsviçre'nin Basel kentinde düzenlenen ve önde gelen merkez bankalarının ve bankacılık düzenleme kurumlarının temsilcileri tarafından çıkacak Basel III olarak bilinen kurallar, uzun vadede beklendiği gibi işlediğinde, bankalar sert piyasa şoklarına karşı daha dayanıklı hale gelecek ve son üç yılda görülen krizlerin benzerlerinin ortaya çıkması zorlaşacak. Bu üst düzey temsilcilerin finansal krizleri engellemek için yeni kurallar üzerinde anlaşması, Avrupa'da ülke borçları yeniden endişe yaratmaya başlarken, belirsizliğin kaynağını ortadan kaldıracak.

SERMAYE GEREKECEK

Ancak, bu kurallar diğer taraftan mali açıdan zayıf olan bankaları daha fazla sermaye bulmaya iterek üzerlerindeki baskının artmasına neden olacak. Bu da finans dünyasında sağlıklı olan bankalar ile devlete yardım için el açmak zorunda kalacak ya da tasfiye olacak bankalar arasındaki ayrımı ortaya çıkarmada atılan son adım olacak. Aralarında ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet'nin de bulunduğu 27 ülkeden finans dünyasının üst düzey isimleri, aylardır bankacılık sektörüne getirilecek yeni kısıtlamalar üzerinde çalışıyor.

BÜYÜMEYİ YAVAŞLATABİLİR

Ancak bu düzenlemeler, büyük olasılıkla bankacılığı daha az kârlı bir sektör haline de getirecek. Daha korkutucu tahminlere göre ise, bankaların finansal açıdan kendilerine tampon oluşturma sürecinde ekonomik büyüme sekteye uğrayacak. Düzenlemelerle birlikte Alman kamu bankalarının 50 milyar avro sermaye artırmak durumunda kalacağı uyarısını yapan, Alman Kamu Bankaları Birliği'nden Carsten Gross, "Eğer yeni kurallar gelirse bütün bankalar para piyasalarında yeni kaynak arayışına girecek ancak piyasaların bunu sağlayıp sağlayamayacağını bilmek için kristal bir küreye bakmak gerekecek" dedi.


Ne sistemin ne de halkın gücü var

Yeni kuralları öneren Basel Bankacılık Denetim Komitesi Başkanı Nout Wellink, "Ne sistemin yeni kurtarmaları kaldıracak kapasitesi bulunuyor ne de halkta bu tip uygulamalara gösterecek tolerans var" dedi. Diğer taraftan bankacılık sektöründen yükselen tüm bu sızlanma ve şikâyetler rağmen birçok analist, yeni düzenlemelerin çoğu banka için olumlu olacağı görüşünü savunuyor.


14 yıl önce