|

Bayan olmak zor çalışmak daha zor

00:00 - 8/03/2010 Pazartesi
Güncelleme: 00:08 - 8/03/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Bayan olmak zor çalışmak daha zor
Bayan olmak zor çalışmak daha zor

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın(İSMMMO) “Kadınım, İşsizim, Mutsuzum” Raporu'na göre, 10 yılda kadınların işgücüne katılma oranı 4 puan azalarak yüzde 26'ya gerilerken, işsizlerin üçte birinin kadın olduğu görüldü. Çalışma hayatına katılmayı başaran kadınlar ise ücret ve diğer haklar konusunda ayrımcılıkla karşı karşıya kalıyor.

ÖNCE CAN SONRA CANAN...

Kadın ve erkekler arasındaki ücret farklılıklarının yüzde 27'lerde ulaştığı görüldü. Rapora göre, kadınların “ev işleri” nedeniyle iş gücüne katılamadığı belirlendi. Eğitimli ya da eğitim alma şansı bulunmayan birey olarak çalışma hayatına katılmayı başaran kadınlar ise ücret ve diğer haklar konusunda ayrımcılıkla karşı karşıya kalıyor. Kadın ve erkekler arasındaki ücret farklılıkları yüzde 27'lerde ulaştığı görüldü.

TASARRUFLAR GELDİ

2008 yılında etkisini artıran küresel finansal krizin yansımaları 2009 yılında da devam etti. Bir yılda 245 bin kadın işsizler ordusuna katıldı. Kadınların yüzde 18.4'ünün geliri, yüzde 25.4'ünün ise tasarrufları azaldı. Yüzde 25.9'u borçlanırken, yüzde 22.7'si tatil ve eğlence masraflarını kıstı.

BAKAN SAYISI İKİYİ AŞAMADI

1980 yılındaki darbeden sonra geçen 30 yılda kurulan hükümetlerde bakanlık sayısı 36'ya kadar yükseldi. 1990 yılındaki kabinede bir kadın bakan yer alırken sonraki yıllarda kadın bakan sayısı ikiyi aşmadı.


Kazakistan'da kamuda erkek azlığı

Nüfusunun yüzde 70'i kadınlardan oluşan Kazakistan'da, kamuda çalışanların yüzde 65'i kadınlardan oluşuyor. Cumhurbaşkanlığı İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Sagınbek Tursunov, günümüzde kadınların hemen her alanda çalışma hayatının içine girdiğini belirterek, ancak bazı kadınların reklam ve ticaret malzemesi olarak kullanılmasından yakındı. 'Kadınlara hak ettiği değer verilmelidir. Kadın reklam ve ticaret malzemesi olarak görülmemelidir' diyen Tursunov, aile kurumunun zarar gördüğüne işaret etti.Kazakistan'ın AGİT dönem başkanlığı sürecinde kadınların sorunlarının öncelikli olarak ele alınacağını ifade eden Tursunov, 'Kadınların sorunları aslında toplumun genel sorunlarıdır. Kadın ailenin temel taşıdır. Aileyi bir arada tutan kadındır. Kadının aileden kopmasıyla aile de dağılmaya başlar' diye konuştu. Uzmanlar, 16 milyon nüfusu bulunan Kazakistan'da nüfusun yüzde 70'inin kadınlardan oluştuğunu belirtiyor.



14 yıl önce