|

Bir günde yetkisiz GDO raporu

''Paralel üs'' haberimizin ardından gazetemize açıklamada bulunan firmalar, Mersin Gümlüğü''nde yaşadıkları baskıyı anlattı. İddiaya göre, ithalatçı firmadan izinsiz tahlile gönderilen ürünlere yetkisiz bir uzman 1 gün içinde ''GDO''lu'' dedi

Cahit Saraçoğlu
00:00 - 7/03/2014 Cuma
Güncelleme: 22:45 - 6/03/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Bir günde yetkisiz GDO raporu
Bir günde yetkisiz GDO raporu

Muhafaza memurlarının yerine polis istihbarat ile KOM şube personelinin yerleştiği Mersin Gümrüğü''ne dair önceki gün yayınlanan haber sonrası gazetemizi arayan çok sayıda firma, yaşadıkları baskıyı anlattı. Bayram Fettahoğlu''na ait ''Göze Tarım Ürünleri'' adlı şirketin avukatı Murat Altındere, firmaya Mersin Gümrüğü''nce baskın yapıldığını, elde edilen ürünlerin ise kendilerinden izinsiz olarak laboratuvara gönderildiğini dile getirdi. Yetkililerin, ürünleri Ankara Referans ve Ankara Gıda Laboratuvarları yerine analiz için İTÜ''ye gönderdiğini belirten Altındere, ''3 Mart''ta numuneler alındı, 4 Mart''ta sonuçları geldi. Bir günde ürünler için GDO''lu diye rapor gelebilir mi?'' dedi. Tarım Bakanlığı''ndan ithalat öncesi uygunluk belgesi aldıklarını ve bunu muhataplarına ilettiklerini söyleyen Altındere, yaşananları şöyle anlattı:

HATAYI KABUL ETTİ

''Tarım Bakanlığı''na güvenmediklerini söylediler. Biz de İTÜ''ye noterden ihtarname çektik. İTÜ Avukatı Pervin Erol aradı ve ''Böyle bir analiz için ürün gönderildiğinden üniversite olarak haberimiz yok'' dedi. Mersin Emniyeti, İstanbul''da Dr. Mustafa Kolukırık adında birini (analizi yapan) bulmuş. Şu anda da Kolukırık hakkında Mersin Organize Suçlar Bürosunca dava açılmış durumda. Dr. Kolukırık''ın İTÜ-MOBGAM''da (Moleküler Biyoloji ve Genetik Araştırmalar Merkezi) yaptığı analizler yine İTÜ''de kurulan İnceleme Komisyonu''nca kontrol edildi. Komisyon, analizlerde bilimsel hatalar yapıldığını belirledi. Komisyon huzurunda sözlü ifade de veren Kolukırık, yaptığı hatayı açıkça beyan etmiş. Mersin Cumhuriyet Savcılığı''na gönderdiği yazıda bunlar var.''

YETKİSİ DE YOKMUŞ

İTÜ''de kurulan İnceleme Komisyonu, GDO analizini yapan Mustafa Kolukırık''ın bu işlemi rektörlük bilgisi dışında gerçekleştiridiğini tespit etti. Komisyon raporunda, Kolukırık''ın üniversite çalışanı olmadığı da belirtilerek, ''Her ne kadar MOBGAM bünyesinde bu analizi yapabilecek ve analiz sonuçlarını doğru yorumlayabilecek uzman öğretim üyelerimiz mevcut olsa da Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. A.T.A. üniversite dışından biri ile bu analizlerin yapılmasını uygun bulmuştur. Bu kişinin üniversitemiz aracılığıyla savcılığın resmi talebini karşılayacak yetkisi de bulunmamaktadır'' denildi.

Devletin laboratuvarına güvenmediler

Ürünlerine, yetkisiz biri tarafından bir günde ''GDO''lu'' şeklinde rapor verilerek mağdur edilen Göze Tarım A.Ş''nin avukatı Murat Altındere, 30 bin tonun üzerindeki ithal pirinç ve çeltiğe el konulmasıyla ilgili Mersin Cumhuriyet Savcısı Fikret Gönen''i HSYK''ya şikayet ettiklerini söyledi. Savcı Gönen''in Tarım Bakanlığı''nın raporlarını dikkate almadığına dikkat çeken Altındere, ''En son GDO''lu pirinç olduğunun tespiti için ürünü Güney Kore''ye yollamış'' dedi. Gümrük Bakanlığı ise GDO şüphesinin olduğu pirinçlerle ilgili olarak numunelerin firmaların izni olmadan aldırılması ve yetkili birime gönderilmek yerine İTÜ''ye gönderilmesi iddiaları karşısında ''her şeyin kanunlar çerçevesinde yapıldığını'' savundu. Ürün numunelerin antrepo yetkililerinin huzurunda alındığını dile getiren Bakanlık, GDO''lu denilen pirinç ve çeltiğin İstanbul Teknik Üniversitesi dışında TÜBİTAK, Mersin Tarım İl Müdürlüğü Gıda Laboratuvarı, Tarım Bakanlığı''na bağlı Ankara Referans ve Ankara Gıda Laboratuvarlarına da gönderildiğini belirtti.


10 yıl önce