|

Bizzat Mustafa Kemal döneminde yabancılara toprak satıldı

Türkiye ekonomisinin tartışılacağı üç gün sürecek 5'inci İzmir İktisat Kongresi''nin açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Bizzat Mustafa Kemal döneminde yabancılara toprak satıldığını özellikle vurgulamak isterim" dedi.

Dha
00:00 - 30/10/2013 Çarşamba
Güncelleme: 16:09 - 30/10/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Bizzat Mustafa Kemal döneminde yabancılara toprak
Bizzat Mustafa Kemal döneminde yabancılara toprak

Başbakan, Erdoğan, ''Değerli dostlar Cumhuriyetimizin dün kuruluşunun 90'ıncı yıldönümünü milletçe 81 vilayette kutladık. 90'ıncı yıldönümünde Cumhuriyet''in kazanımlarının gururunu yaşarken aynı zamanda İstanbul''da asrın projesi olarak tanımlanan boğazın 60 metre altına yapılan Marmaray Tüp Geçidi''nin açılışın yaptık. Yeni bir gurur tablosuna tanıklık ettik. Burada, Türkiye Cumhuriyeti''nin 90'ıncı kuruluş yıldönümü coşkusunu devam ettiriyor, 90 yılın muhasebesini yapıyor, hem de geleceğe ışık tutuyoruz" dedi.

İLK İKTİSAT KONGRESİ''NDEN ÖRNEKLER VERDİ

Başbakan Erdoğan, ilk İktisat Kongresi''nde İstanbul''un varlıklı ailelerinin yanı sıra Anadolu''dan gelen esnaf ve çiftçinin de yer aldığını, ilk kongrenin birlik dayanışma ve kardeşlik içinde bir kalkınma modeli ortaya koyduğunu belirterek, şunları söyledi:''İlk İzmir İktisat Kongresi Cumhuriyet''in ilanından aylar önce 17 Şubat 4 Mart 1923 tarihinde yapılmıştı. Savaştan yeni çıkmış bir millet olarak ülkemizin ve milletimizin iktisadi yol haritası çizilmişti 1920''lerin ulusal ve küresel şartları dikkate alınarak en uygun iktisadi yöntemler belirlenmiş ve iktisadi envanter çıkarılmış ve yeniden doğuşun modelleri şekillenmişti. Burada kongre vesilesiyle altını çizmek istiyorum. Tıpkı ilk meclisin yapısı gibi Cumhuriyet''in kuruluşu gibi iktisat kongresi de çok geniş katılımla düzenlenmiş. Türkiye''nin tüm renklerini zenginliklerini biraraya getirmiş, umut verici bir istişare zemini oluşturmuştur. İlk kongrede büyük toprak sahipleri de vardı esnaf ve çiftçi de vardı. İstanbul''un varlıklı aileleri kadar Anadolu eşrafı ve işçiler de vardı. Ekonominin tüm taraflarını biraraya getiren iktisat kongresi birlik dayanışma kardeşlik içinde bir kalkınma modelini sunmuştu."

''DIŞ POLİTİKADA ÖFKE DEĞİL BARIŞ VARDI"

Başbakan Erdoğan, ülkenin kuruluş aşamasında dış politikanın öfke ve nefret üzerine değil barış, dostluk ve dayanışma üzerine kurulduğunu belirterek, şöyle konuştu:''90 yıl önce Cumhuriyet''in kuruluş aşamasındaki şu atmosfere de dikkat çekmek istiyorum. Siyasi anlamda ilk meclis ve Cumhuriyet sınırlarımız içinde yaşayan tüm unsurları eşit derecede kucaklamış, hem savaş sürecine, hem kuruluş sürecine onları da dahil etmişti. Büyük zaferin ardında Gazi Mustafa Kemal, uluslararası ilişkilerde yeni bir sayfa açmış eski meseleleri kapatmış her ülke ile yeni bir başlangıç yapmıştı. Dış politikayı öfke, nefret husumet, eskinin hesaplarını görme intikamını alma üzerine değil, barış dostluk ve dayanışma üzerine kurulmuştu. Askerlik hayatı cephelerde geçmiş olan Mustafa Kemal cumhuriyetin kuruluş aşamasında tüm bu husumetleri bir kenara bırakmış iyi niyet üzerini ilişkileri tesis etmişti.

''MUSTAFA KEMAL DÖNEMİNDE YABANCILARA TOPRAK SATILDI"

Başbakan Erdoğan, yabancılara toprak satışının Mustafa Kemal Atatürk döneminde yapıldığını öne sürerek, şunları söyledi:

''Cumhuriyetimiz iktisat politikaları da kucaklayıcı bir anlayış üzerine kurulmuştu. Cumhuriyet sermayeyi renklere ayıran değil, onları bir ve beraber gören bir anlayışı egemen kılmıştı. Uluslararası sermayeye kapı aralanmış, yabancıların mülk edinmesinin önünün Cumhuriyet''in ilk yıllarında açıldığını bizzat Mustafa Kemal döneminde yabancılara toprak satıldığını, burada özellikle vurgulamak isterim. İktisatta, dış politika, siyasi hayatta ve demokraside, kuruluş dönemi ve sonrasının 1940 yıllar ve müdahale dönemlerinin çok farklı olduğunu bilmemiz gerekir. 1940''lı yıllar ve müdahale dönemleri Cumhuriyet''in kuruluş felsefesinden uzaklaşma dönemleri olmuştur. Toplumun farklı kesimleri arasında uçurumlar büyütülmüş, Türkiye içine kapatılmış topluma dayatmalar yapılmış sosyal hayatta olduğu kadar iktisatta da ilk istikametten sapılmıştır. Bugün Cumhuriyet temel dinamiği gibi bahsi edilen pek çok görüş ve uygulama Cumhuriyet''in kuruluş dönemine değil, sonraki dönemlere aittir. Sermaye renklere ayırmak, makbul ve olmayan işadamları diye ayırmak Cumhuriyet''e özgü değildir. Büyükşehir ve büyük Anadolu sermayesini horlamak itip kalkmak Cumhuriyet''in iktisat politikası değildir.ö

''CUMHURİYET SEÇKİNLERİN DEĞİLDİR"

Başbakan Erdoğan, 90 yılın tecrübesi ile görülenin ülke ekonominin nutuklarla ayrıştırmalarla kutuplaştırmalarla özellikle reddederek inkar ederek asilime ederek değil, işle emekle yatırımla birlik ve kardeşlikle büyüyeceği olduğunu diye getirerek, şöyle konuştu:

''90'ıncı kuruluş yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet nasıl ki sadece seçkinlerin Cumhuriyet''i değilse, seçkin sermaye çevrelerinin de Cumhuriyeti değildir. İstanbul sermayesinin olduğu kadar Uşak, Denizli, Gaziantep işadamlarının esnafın, çiftçinin Cumhuriyeti''dir. İşçinin emeğin Cumhuriyeti''dir. Bu ülkenin kurulmasında Anadolu ve Trakya''daki her ailenin en az bir şehidinin kahramanlığı ve fedakarlığı varsa bu günlere ulaşmada bu Cumhuriyet''i birlikte kurduk bugünlere taşıdık ve hep birlikte geleceğe taşıyacağız. Şehitlerimiz kanlarıyla bize bu yolları açarken, çalışanlar da emekleriyle bu yolda ilerlediler. Emek sarf ederek çalışarak mücadele ederek bu Cumhuriyet''i hak ettiği seviyelere ulaştıracağız. 90 yılın tecrübesi nutuklarla, ayrıştırmalarla, kutuplaştırmalarla özellikle reddederek, inkar ederek asilime ederek değil, işle emekle yatırımla birlik ve kardeşlikle büyür yücelir. 90 yıl bize gösterdi ki Türkiye ekonomisinin büyümesi demokrasi, kardeşlik ve dayanışma ortamı paralellik kaydetmiş iç sorunların müdahalelerin olduğu dönemde ekonomi daralmıştır.

10 yıl önce