|

Bolat: İstikrardan rahatsızlar

Türkiye'deki mevcut istikrar ortamından bazı kesimlerin rahatsızlık duyduğunu da savunan Bolat, 'Çünkü yüksek faiz dönemi eskisi gibi devam edemiyor" dedi.

Cihan
00:00 - 6/02/2008 Çarşamba
Güncelleme: 11:59 - 6/02/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Bolat: İstikrardan rahatsızlar
Bolat: İstikrardan rahatsızlar

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şube Başkanlığı 4. Olağan Genel Kurulu'na katılan Genel Başkan Ömer Bolat, Türkiye'deki siyasi istikrarın iki ayrı dönem olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Devlet Su İşleri (DSİ) 8. Bölge Müdürlüğü Erdoğan Cimilli Konferans Salonu'nda yapılan MÜSİAD Erzurum Şubesi 4. Olağan Genel Kurulu'nda Dursun Yıldız yeniden başkanlığa getirildi.

Genel Kurula katılan MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Bolat, Türkiye Cumhuriyeti'nin 85 yıllık hayatında 60 hükümetin göreve geldiğini hatırlatarak, ancak Türkiye'deki siyasetin iki ayrı dönemde ele alınması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de 1990-2001 ve 2002-2007 dönemlerinin yaşandığını, her iki dönem arasında da büyük farklılıklar göze çarptığını söyleyen Bolat, 1990-2001 döneminde özgürlüklerin askıya alındığını, ekonomik krizler yaşandığını, yıllık büyüme hızının yüzde 2.8'lerde sınırlı kaldığını, enflasyonun ise yüzde 73.5 civarlarında seyrettiğini hatırlatarak, 2002 ve 2007 dönemlerinde ise, siyasi istikrar sağlanmakla birlikte, temel hak ve özgürlüklerin elde edilmesi bağlamında önemli mesafeler alındığını savundu. Bu dönemde yıllık büyüme hızının ise yüzde 7, ihracat artışının yüzde 25'e yükseldiğini belirten Bolat, enflasyon ise yüzde 15'lere kadar düşürüldüğünü söyledi. "Fark budur, istikrar budur" diyen Bolat, siyasi istikrarın beraberinde ekonomik istikrar ve kalkınmayı da getirdiğini vurgulayarak, bu yüzden iş çevreleri olarak siyasi istikrardan yana olduklarını ifade etti.

Türkiye'deki mevcut istikrar ortamından bazı kesimlerin rahatsızlık duyduğunu da savunan Bolat, 'Çünkü yüksek faiz dönemi eskisi gibi devam edemiyor. Banka hortumlamaları eskisi gibi devam edemiyor. Yasaklar devam etsin isteniliyor. Oysa Türkiye Avrupa Birliği yolunda katılma müzakereleri yürüten aday bir ülke. Temel hak ve hürriyetlerini genişletmeye çalışıyor. Yabancı ve yerli yatırımların artması için istikrar adası olmaya çalışıyor. Dünya ile rekabet etmeye çalışıyor. İşte karışıklık çıkarmaya çalışanlar, bu manzara karşısında bu durumda susmaları gerekiyor.' şeklinde konuştu.

Bu arada, Türkiye gündemini son günlerde meşgul eden ve tartışılan türban konusuna da değinen MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat, Türkiye'de türban değil, başörtüsü sorunu olduğunu söyledi.

Başkan Bolat, AK Parti ve MHP'nin başlattığı girişimleri engelleme çabaları olduğunu savunarak, tuzu kuru bazı çevrelerin gerilim oluşturma amacını taşıdıklarının altını çizdi. Bolat, "Diyorlar ki, hükümet bu işleri bıraksın, ekonomiyle ilgilensin, ekonomiyi yönetsin. Adama sormazlar mı, 'ekonomiyle uğraşılacak alan mı bıraktınız?' diye. Mesele türban meselesi değil, birilerinin bu işten duyduğu endişe ve rahatsızlıktır. Ve tırmandırılmaya çalışılan gerilim, halkın iktidarı ile kendisini halktan soyutlamış elit kesimin iktidar mücadelesidir. AK Parti ile MHP'nin ortaklaşa başlattığı bu girişim hayırlı bir teşebbüstür. İtiraz eden çevrelerin derdi tasası da, kendi yaşam tarzlarını insanlara empoze edebilmektir. Bazıları 'başörtüsü yasağı yok, türban sorunu var' diyor. İyi de türbanı icat eden sizsiniz. Türkiye'de türban sorunu yok. Bugün milletvekili, hükümet üyeleri, Cumhurbaşkanın da yaşadığı bir başörtüsü sorunu var. Kamusal alanı icat etmişler kendilerine göre. Böyle bir şey olabilir mi? Önce diyorlardı ki; annelerimizin başörtüsü gibi olsun. Şimdi bugün ona da karşılar. Bu bir başörtüsü mücadelesi değil. Bu, halkın iktidarı ile kendini elit ve ülkenin sahibi olarak görenlerin iktidar mücadelesidir."dedi.

Türkiye'de halkın büyük çoğunluğunun başörtüsü yasağının kaldırılmasını istediğini, bunu kamuoyu anketlerinden anlaşıldığını dile getiren Bolat, 'Birileri kendi yaşam tarzlarını başkalarına dayatma çabaları içinde. Bunun kavgasını veriyorlar. Türkiye'nin ihtiyacı olan şey özgür düşünce ve ilmi, ifade ve düşünce hürriyeti, özgür inanç ve hürriyeti tam olarak sağlamasıdır. O zaman Türkiye 21. yüzyılın yükselen yıldızı olabilecektir.' dedi.

"TÜRKİYE'NİN EN FAKİR BÖLGESİ KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ"

Bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırabilmek amacıyla hazırlanan 'Doğu Raporu'na da değinen MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat, raporun kısa bir süre sonra tamamlanacağını belirtti.

Türkiye'nin kişi başına düşen milli gelir bakımından en fakir bölgesinin Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi olduğunu söyleyen Bolat, hazırlanan raporda, bölgeden 10 yıl boyuna vergi alınmaması, SSK primi ve enerji indirimleri ile bedelsiz arazi tahsisi gibi önemli taleplerin bulunduğunu bildirdi. Bolat, "Marmara Bölgesi ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde kişi başına düşen milli gelir arasında dağlar kadar fark vardır. Bu yüzdendir ki her iki bölgenin mali girdileri arasında da fark bulunmalıdır. İşte hazırladığımız bu raporda, bu farkın olması gerektiğini işaret ettik. Bölgenin cazibe merkezi olabilmesi, beyin ve sermaye göçü alabilmesi için girişimciye, yatırımcıya, işverene ve işletmelere sahip çıkılsın dedik. Hükümet'in, hazırlanan bu rapor doğrultusunda Doğu Anadolu Bölgesi'nde ekonomik kalkınmayı sağlayacak tedbir alacağını ümit ediyoruz. Bölgedeki KOBİ'lerin desteklenmesi ve bürokrasinin ortadan kaldırılarak girişimcilerin önünün açılması içen kalkınmada en büyük gerekliliktir. KOBİ'lerin rekabet edebilecek güce kavuşturulması ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi, bu işletmelerin içinde bulundukları sorunları aşmalarında önemli bir dönüm noktası olacaktır." diye konuştu.

Erzurum Valisi Celalettin Güvenç, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İrfan Salın, ilk kademe belediye başkanları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile MÜSİAD üyelerinin katıldığı Genel Kurul'da Erzurum Şube Başkanlığı'na Dursun Yıldız yeniden getirildi. Yönetim Kuruluna ise; A. Settar Demir, Hüseyin Bekmez, Sunay Yıldırım, A. Mustafa Güvenli, Yaşar Bayhan, Nasuhi Börekçi, Kadir Demirbüken, Erol Korkut ve M. Siraç Özgenç seçildiler. Denetleme Kurulu'nda da; Naci Ömeroğlu, Ferruh Çelik ve M. Metin Aras seçildi.

16 yıl önce