|

Boru dediğiniz lav, tankı bile parçalar

CHP Genel Başkanı Baykal geçtiğimiz günlerde grup toplantısında yaptığı konuşmada "Law silahlarını 'mermisi olmayan boru" demişti. Uzmanlar ise CHP lideri ile aynı görüşte değil.

00:00 - 7/05/2009 Perşembe
Güncelleme: 10:47 - 7/05/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Boru dediğiniz lav, tankı bile parçalar
Boru dediğiniz lav, tankı bile parçalar

İstek Vakfı'na ait Poyrazköy'deki arazide çıkarılan Law (Hafif anti-tank silahı) silahlarının etkinliği tartışma konusu oldu. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, cephaneliğin bulunmasının ardından yaptığı açıklamada Law'ların bir kullanımla işlevinin bittiğini söyledi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise grup toplantısında Law silahlarını 'mermisi olmayan boru' diye nitelendirdi.




Zaman Gazetesi'nin haberine göre, Baykal, "Law silahı diye bir şeyler sanki büyük bir askerî tehdit teşkil edecek gibi anlatılıyor." ifadesini kullandı. Ancak uzmanlar Baykal'ın tersini söylüyor. Best Güvenlik Genel Müdürü Cengiz Altıncı, "Law silahı bir borudan ibaret. Ancak mermisini takınca 1. 2. ve 3. derecedeki zırhlı araçları parçalayabilir." dedi.


M72 Law-AP (Eşek Arısı) Sistemi olarak da tanınan silahı Türkiye'de Makina Kimya Enstitüsü orduya ve emniyet teşkilatına üretiyor. Terör örgütleri Law silahını zırhlı araçlara saldırılarda kullanıyor. Cengiz Altıncı, Law'ların ordu ve emniyet teşkilatı dışında satışının yasak olduğunun altını çiziyor.



Altıncı, bu tarz silahların tek atımlık olduğundan dolayı mühimmatı saklamak yerine komple silahın saklanıldığına dikkat çekiyor. Türkiye'nin farklı bölgelerinde çıkan fazla sayıdaki Law silahı için ise bir iddia ortaya atıyor: "Ordu ve emniyet dışında yurtdışından kaçak yollardan bu silahlar geliyor. Sadece Law değil, özellikle RPG–7 gibi roketatarlar da Türkiye'ye sokuluyor." Silahın etkili menzilinin 350 metre olduğunu ifade eden Altıncı, bir tankı bile paramparça edebilecek güce sahip olduğunu vurguluyor.



15 yıl önce