|

Bu kez patates toplamadı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, son ziyareti sırasında patates tarlalarını ziyaret ettiği için kendisine vakit ayıramayan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile bu defa görüşebildi.

Yeni Şafak
04:00 - 8/10/2018 Pazartesi
Güncelleme: 01:34 - 8/10/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Kim, Pompeo’ya vakit ayırdı
Kim, Pompeo’ya vakit ayırdı

Yaklaşık iki saat süren görüşme sonrası ikili, kameraların karşısına geçti. Kuzey Kore liderinin “Her iki ülke için iyi bir gelecek vaat eden çok güzel bir gün” ifadelerine karşılık Pompeo, büyük bir ziyaret gerçekleştirdiğini dile getirdi. Pompeo, daha sonra Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Pyongyang’da Kuzey Kore lideri ile, Singapur Zirvesi’nde varılan anlaşmalar üzerinde ilerlemeye devam ettiklerini ifade etti.

ASYA TURUNA DEVAM EDİYOR

Kuzey Kore ziyaretinin iyi geçtiğini belirten Pompeo, Pyongyang ziyaretini tamamladıktan sonra Güney Kore’nin başkenti Seul’e geçti. Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile bir araya gelen Pompeo, nükleer silahlardan arınma konusunda Pyongyang yönetimiyle müzakerelerde oynadığı rol için Güney Kore’ye teşekkür etti. ABD Başkanı Donald Trump, Pompeo ile Kim arasındaki toplantıya ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı.

Trump, “Bakan Pompeo Pyongyang’da Başkan Kim ile çok iyi bir görüşme yapmış Signgapur Zirvesi’ndeki anlaşmada ilerleme kaydedilmiş. Yakın zamanda başkan Kim ile tekrar görüşmeyi dört gözle bekliyorum” ifadelerini kullandı. Pompeo’nun buradaki temaslarının ardından Çin’e geçmesi bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı, önceki gün de Tokyo’da Japonya Başbakanı Şinzo Abe tarafından kabul edilmişti. Japonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Pompeo ve Abe’nin, Kuzey Kore nükleer silahlardan vazgeçene kadar BM yaptırımlarının uygulanması gerektiği konusunda hemfikir oldukları belirtilmişti.

  • Moskova’da
    üçlü buluşma
  • Rusya’nın Kuzey Kore Büyükelçiliği, Rusya ve Kuzey Kore Dışişleri Bakan Yardımcıları’nın Moskova’da ikili görüşmeler yapacağını ve Rusya, Kuzey Kore ve Çinli diplomatların katılımıyla üçlü görüşme yapılacağını duyurdu. Açıklamada, 8 Ekim Pazartesi günü başkent Moskova’da Rusya ve Kuzey Kore’nin dışişleri bakan yardımcılarının katılımıyla ikili görüşmeleri gerçekleşecek. 9 Ekim’de ise Rusya, Kuzey Kore ve Çin’in bakan yardımcılarıyla üçlü görüşmeler yapılacak denildi. Görüşmelerde Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki ilişkilerin çözüm süreci ve nükleer silah sorununun masaya yatırılması bekleniyor.
#Mike Pompeo
#ABD
#Rusya
#Kim Jong-un
#Kuzey Kore
6 yıl önce