|

Burası sığındığım limanım oldu

Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) deprem bölgesinde kadın ve çocukların yaralarını sarmaya devam ediyor.

Neslihan Önder
04:00 - 21/09/2023 Perşembe
Güncelleme: 10:20 - 21/09/2023 Perşembe
Yeni Şafak
Sevim Karadaş.
Sevim Karadaş.

Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) deprem bölgesinde kadın ve çocukların yaralarını sarmaya devam ediyor. Depremin yıkıcı etkisiyle travma yaşayan yüzlerce kadın, Hatay İskenderun ve Kahramanmaraş’taki konteyner kentlerde kurulan Kadın Destek Merkezleri ile hayata yeniden tutundu. KADEM Mütevelli Heyeti Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve KADEM yönetimi öncülüğünde ilki İstanbul Edirnekapı'da, depremden sadece günler sonra da deprem bölgesinde kurulan merkezler ile psiko-sosyal konularda desteğe ihtiyacı olan, istihdama ihtiyaç duyan, eğitim almak isteyen, ekonomik sorunlar yaşayan, hukuki konularda danışmanlık almak isteyen tüm kadınlara destek veriliyor. Merkezden destek alan Karamanmaraşlı depremzede Sevim Karadaş, “Burası benim sığınacak limanım oldu. Onlar sayesinde yeni bir hayata başladım” dedi.

BANA KİMSE BİR ŞEY YAPAMAZ DERDİM

6 Şubat depremlerinde en ağır şekilde etkilenen kadınlar için kurulan merkezlerde 5 bin 500’ün üzerinde kişi destek aldı. Hatay’da 266, Kahramanmaraş’ta 269 kadın psikolojik danışmanlık hizmeti alırken iki ilde toplam bine yakın kişi de bu merkezlerdeki eğitimlerden faydalandı. Kahramanmaraş’taki depremde 2 çocuğunu kaybeden Sevim Karadaş, yaşadığı yas ve travma sürecini Baykar Konteyner Kenti’ndeki KADEM Merkezi’nde psiko-sosyal destek ile aşmaya başladığını anlattı. Karadaş, “Depremde hayatım alt üst oldu. Böyle ayaklarımdan sallandırılmış bir yerdeydim. Hiç kimseye konuşmak, bir merhaba demek istemiyor, gün ışığı bile görmüyordum. KADEM’dekiler beni sürekli çağırdılar ama hep reddettim. Bir gün çok bunaldığım anda kendimi dışarı attım ve yürürken buraya denk geldim. Dedim bir gideyim belki bir nefes alırım. Bana hiç kimse bir şey yapamaz derken onlar beni hiç yargılamadan dinlediler. Aramızda bir güven ve samimiyet oluştu. Şimdi benim için sığınacak bir liman gibiler. Onlar sayesinde yeni bir hayata başladım” ifadelerini kullandı.

KOMŞULUK İLİŞKİLERİM DE GELİŞTİ

Depremden önce bir kahvaltı salonu işleten Karadaş, artık yeniden çalışmaya başlamak istediğini KADEM yetkililerine anlattığını ve onların da kendisine yeni bir iş bulduğunu söyledi. Karadaş, “Artık tüm eğitimlerine, atölyelerine arkadaşlarımla katılıyorum. Komşuluk ilişkilerim de gelişti bu sayede. Akşamları konteynerlerin önünde oturuyoruz, sohbet ediyoruz. Bize sundukları bu destek için çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

BURASI BİZİM İÇİN AVANTAJ

Hatay’da Kadın Destek Merkezi’nin daimi üyesi olan depremzede 28 yaşındaki Emine Ay ise “KADEM’in burada olması bizim için büyük bir avantaj. Ne olursa gelip bilgi alıyorum, danışıyorum. Psikolojik ve sosyal tüm destekleri sağlıyorlar. Burada kimseye anlatamadığımız dertlerimizi, sorunlarımızı paylaşıyoruz. Bizi rahatlatıyorlar, tavsiye veriyorlar. Çok şanslıyız ve herkesin faydalanması için konteynerleri gezip arkadaşlarıma anlatıyorum, tavsiye ediyorum. Dışarıdan tanıdıklarıma da söylüyorum. KADEM’in kapısı herkese açık” dedi.

Emine AY

AİLEMLE İLİŞKİLERİM GELİŞTİ

KADEM’deki eğitim ve birebir seansların aile içi yaşantısını da olumlu yönden etkilediğini vurgulayan Emine Ay, “Eşim de buraya gelip kendimi geliştirmemden çok mutlu ve beni destekliyor. Artık ailemle sağlıklı bir iletişim kuruyorum. Neyi nasıl yapmam gerektiğini biliyorum. Üniversiteyi okuyorum şu an. Bisiklet sürmeyi bilmiyordum, konteynerde onu da öğrendim. Gece yarılarına kadar çalıştım ve başardım. Yakın zamanda da bir işte çalışmak için merkezdeki arkadaşlardan yardım alacağım. Bize yardımcı olan herkese minnettarım” şeklinde konuştu.



#KADEM
#Depremzede
#Deprem Bölgesi
10 ay önce