|

Bürokrasiye yatay model

Bürokraside cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle birlikte yeni modele geçilecek. Henüz son şekli verilmeyen çalışmalara göre yeni sistemde bürokrasinin daha işlevsel hale getirilmesi için yatay örgütlenme modeline gidilecek. Hızlı ve etkin bir sistem hayata geçmiş olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/03/2018 Salı
Güncelleme: 08:05 - 27/03/2018 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

2019’da resmen geçilecek yeni sisteme ilişkin AK Parti kanadında çalışmalar sürüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son olarak “Sorumluluk almaktan çekinen, projeleri üretmekte yetersiz kalan hiçbir bürokrat bulunduğu makamı fuzuli yere işgal etmesin. Versin istifasını gitsin” dediği bürokratik yapılanma konusunda da Türkiye yeniliklerle tanışacak.

DAHA İŞLEVSEL OLACAK

Henüz son şekli verilmeyen çalışmalara göre yeni sistemde bürokrasinin daha işlevsel hale getirilmesi için yatay örgütlenme modeline gidilecek. Hem siyasilerin hem de vatandaşın dert yandığı bürokrasi konusunda öngörülen düzenlemelerden bazıları özetle şöyle:

TEMEL İLKELER BELİRLENDİ

Yeni yönetimde bürokrasi ve kırtasiyeciliğin azaldığı bir sistem hayata geçirilecek. Vatandaşın talep ve beklentilerine karşı duyarsız, katı, durağan ve statükocu bürokratik yapı ve anlayışlar terk edilecek. Açıklık, şeffaflık, hesap verebilirlik ve hukuka uygunluk yönetimin temel ilkeleri olarak görünür ve gözetilir kılınacak.

HIZLI VE ETKİN BİR SİSTEM

Yürütme erkinin karar alma ve uygulama süreçlerinde daha hızlı ve etkin olması ilkesinden hareketle, bakanlık yapıları, bağlı, ilgili, ilişkili ve bağımsız kurum ve kurulların tamamı, bürokratik oligarşiyi de ortadan kaldıracak şekilde yeniden şekillendirilecek. Bakan yardımcıları daha güçlendirilecek.

FREN VE PATİNAJSIZ

Cumhurbaşkanlığına bağlı, denetim birimleri arasındaki koordinasyonu sağlayan, denetime ilişkin süreç ve sonuçları izleyen, etkin, yol gösterici ve standardize edici bir mekanizma kurulacaktır. Bu alanda yapılacak değişimin özünü; kamu görevlisinin frenleme ve patinaj yapmasına sebebiyet vermeden, kamu hizmetlerinde kalite odaklı rehberlik anlayışı oluşturulacak.

  • Yerel yönetimler güçlenecek
  • Yereldeki yönetim birimleri (belediyeler, valilikler, kaymakamlıklar, il özel idareleri ve muhtarlıklar) gözden geçirilecek. Merkezle ilişkileri yeniden tanımlanacak. Yürütmenin niteliğine göre yeniden yapılandırılacak ve Cumhurbaşkanıyla ilişkileri yeni sistemin özüne ve ruhuna uygun olarak kurgulanacaktır. Üst düzey “yönetici kadrolar” ile ilgili atama kriterleri belirlenecek, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin verim odaklı düzen sağlanacak. Mevzuat düzenlemeleri sade net anlaşılabilir temiz ve özenli bir Türkçe ile kaleme alınacak.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Bürokrasi
6 yıl önce