|

Cargill sancısı devam ediyor

İznik Gölü çevresinde kurduğu nişasta fabrikası nedeniyle Bursa'da büyük tepkilerle karşılaşan Amerikan Cargill firması, Danıştay'ın geçtiğimiz hafta verdiği bir kararla yeniden umutlandı.

.
00:00 - 31/01/2001 Çarşamba
Güncelleme: 16:32 - 3/01/2014 Cuma
Yeni Şafak
Cargill sancısı devam ediyor
Cargill sancısı devam ediyor

Peş peşe gelen yolsuzluk operasyonları gündemi sarsmaya devam ederken, İznik Gölü yakınlarında kurulan Cargill fabrikasıyla ilgili olarak da ilginç gelişmeler yaşanıyor. Şu ana kadar idare mahkemeleri ve Danıştay tarafından verilen tüm kararlar aleyhine olan Cargill'le ilgili, Danıştay 6. Dairesi geçtiğimiz hafta "ilginç" bir karar açıkladı. Danıştay, Bursa'daki çeşitli sivil toplum örgütleri, meslek odaları ve kişilerin Bursa Barosu öncülüğünde Cargill'e sağlanan ayrıcalıklarla ilgili Bayındırlık ve İskan Bakanlığı aleyhine açtığı davayı reddetti. Danıştay, kararında, davacıların sözkonusu dava ile aralarında "kişisel ve güncel meşru bir menfaat ilgisi bulunmadığını" belirtti.

Bugüne kadar tüm mahkeme kararları aleyhte olmasına rağmen inşaatlarını durdurmayan ve 8 ay önce üretime geçen Amerikan Cargill firması, İznik Gölü yakınlarında kurduğu nişasta fabrikası ile büyük tepki toplamıştı. Tarım alanında ve özellikle de tohum konusunda faaliyet gösteren Cargill firması, İznik Gölü'ne yaklaşık 9 km. mesafede bir nişasta fabrikası kurmak için Tarım Bakanlığı'na başvuruda bulundu. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz başkanlığındaki Yüksek Planlama Kurulu, 9 Aralık 1997'de, firmaya istediği arazileri "tarımsal yatırım kuruluş yeri" olarak vermeyi uygun buldu.

Fabrikanın kurulduğu alanın gerek tarım arazisi olması, gerekse de İznik Gölü'ne ve çevreye vereceği zararı ortaya koyan Bursa milletvekilleri ve sivil toplum kuruluşları Cargill'e karşı hukuk savaşı başlattı. Başta dönemin Bursa Baro Başkanı ve şu anda DSP milletvekili olan Ali Arabacı olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, çeşitli birlik ve odalar Bursa'da idarenin Cargill için aldığı tüm kararların iptali için başvurulara başladı. Bursa İdare Mahkemesi'ne ve Danıştay'a yapılan tüm başvurular Cargill'in aleyhinde sonuçlandı.

Ancak tüm bu kararlara rağmen Cargill, özellikle idareden aldırdığı karşı kararlar ve destekle yoluna devam etti. Yaklaşık 8 ay önce de üretime geçti. Bir dönem ANAP Bursa Milletvekili olan Feridun Pehlivan, konuyu Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a götürdüğünde, "Bu konuda yapabileceğim bir şey yok. Başkan Clinton'a söz verdim" cevabını aldı. Yılmaz, fabrikanın yerinin değiştirilmesi konusunda kendisine gelen tepkileri de "Şu anda hukuki olarak yapılacak bir şey yok" diye cevapladı.

Başbakanlığı döneminde Cargill için büyük kolaylıklar sağlayan Mesut Yılmaz'ın, kendisine tepkileri bildiren partisinin Bursa milletvekili Feridun Pehlivan'a "Bu konuda Başkan Clinton'a söz verdim" dediği ifade edildi.Yılmaz, Başbakanlığı döneminde yaptığı ABD gezisinde Cargill firmasının üst düzey yetkilileri ile görüştü ve her konuda yardımcı olma sözü verdi. Cargill de Yılmaz'a "fabrikanın kuruluşu ile doğabilecek olumsuzlukları gidereceğini" belirtti.


23 yıl önce