|

Çavuşoğlu: Herkes sussa biz susmayacağız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Rusya ile yapılacak Halep görüşmesinin önemine vurgu yaparak Türkiye'nin Halep'te yaşananlara sessiz kalmayacağını söyledi.

Yeni Şafak
12:15 - 13/12/2016 Salı
Güncelleme: 12:49 - 13/12/2016 Salı
Yeni Şafak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenliyor. Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Lubomir Zaoralek'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:



Çek Cumhuriyeti Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinin devam etmesi gerektiğini düşünüyor. Türkiye zor bir dönemden geçiyor vatandaşların ve siyasetçilerin normal yaşama dönmekte zorluk çektiğini görüyoruz burada olmamızın nedenlerinden biri Türkiye için yapabileceğimiz yardımlar nelerdir. Bu darbe girişiminde bulunan kişilerin cezaları verilmelidir. Burada çok şükür korunan demokratik topluma göre gerekli işlemlerin gerçekleşmesi kanaatindeyiz. Çek Cumhuriyeti önümüzdeki dönem başkanlığını üstlenecek dostum Mevlüt bu kuruluşa yakın bağlantısı olan bir kişi gerekli çalışmaların yapıldığını görmek bizim de isteğimiz.



Son olarak sözlerime son verirken dostum Mevlüt'ü resmi olarak davet ediyorum. Bu dostane kabul için teşekkür ediyorum.



"Herkes sussa biz susmayacağız"


Halep toplantısı nerede gerçekleştirilecek, somut adımlar gündeme gelecek mi sorusuna Çavuşoğlu'nun verdiği cevap şöyle:



Biz Halep ve Suriye'de katliamların durması için yoğun çaba sarf ediyoruz. Aktör ülkelerle ikili temaslar kuruyoruz insani yardımların ulaştırılması ve siyasi çözüme geçilmesi içim çok çaba sarf ediyoruz. Ateşkes sözü verilmesine rağmen Halep'i zalimce bombalandığını gördük. Özellikle hastaneler hedef alındı. Vahşetin en acımasız boyutunu görüyoruz. İnsani yardımların ulaştırılması engelleniyor. Herkes sussa biz susmayacağız. Biz bugün ve yarın her gün Rusya ve diğer ülkelerle temaslarımızı yoğunlaştıracağız ki bu soruna bir çare bulalım.



Bizim Avrupa birliğinden her şeyden önce Türkiye'ye adil yanaşmasını bekliyoruz. Türkiye'nin tarafını tutmalarını istemiyoruz. Doğrunun yanında yer alsınlar adaletli olsunlar. Biz her zaman anlamlı diyaloğa hazırız işbirliğine hazırız Türkiye olarak AB güvenliğine katkı sağlamaya devam edeceğiz.











#Lubomir Zaoralek
#Mevlüt Çavuşoğlu
7 yıl önce