|

Çocuk vizöründen savaş

İç savaş yüzünden vatanlarını terk etmek zorunda kalan Suriyeli mültecilerin Lübnan’daki kamp hayatını belgeleyen bir fotoğraf sergisi açıldı. Ancak "Lahza 2" adlı sergideki fotoğrafların sahibi, profesyonel foto muhabirleri değil, savaşın en küçük tanıkları Suriyeli mülteci çocuklardı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/01/2015 Cuma
Güncelleme: 20:57 - 29/01/2015 Perşembe
Yeni Şafak
Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) ve Lübnanlı Görüntü Festivali Derneği (ZAKIRA), Lübnan’ın farklı bölgelerindeki gayriresmi 63 mülteci kampını gezerek yaşları 7 ile 12 arasında değişen 500 Suriyeli çocuğa fotoğraf makinası kullanımı ve kompozisyon dersi verdi. Temel fotoğrafçılık eğitimi alan mülteci çocuklardan günlük yaşamlarını fotoğraflamaları istendi. Çocukların fotoğrafları daha sonra Beyrut’taki El Medine Tiyatrosu’nda “Lahza 2” isimli bir sergide görücüye çıktı. 

FOTOĞRAFLARI KİTAPLAŞTI

Sergide bir araya gelen Suriyeli çocuklar, aileleri, BM görevlileri, ZAKIRA grubu üyeleri, Suriyeli aktivistler ve fotoğrafseverlere bir de serginin kitaplaştırılmış hali dağıtıldı. Savaş, açlık ve şiddete tanıklık eden minikler, foto muhabirliği şansıyla kalplerini dünyaya açtı. Projenin sorumluluğunu ve çocukların eğitimini üstlenen ZAKIRA kurucusu Remzi Haydar, fotoğrafların kendini anlattığını ve yorum yapmaya gerek olmadığını söyledi. 

KONUŞMA SIRASI ÇOCUKLARDA

Haydar ayrıca, “Çocukların dünyayı algılamak için çok özgün bakış açıları var. Fotoğrafların bu denli etkili olmasının sebebi de bu” dedi. UNICEF iletişim uzmanı Selam Abdulmunim ise sergi için, “Bu durum bizim için biraz sıra dışı. Çünkü her zaman çocukların bakış açısını göremiyoruz. Onların adına konuşuyoruz ama onlara konuşma fırsatı vermiyoruz” yorumunu yaptı. 

Kamplarda eğlenmek çok zor

Kareler fotoğrafseverlerin büyük ilgisiyle karşılaşırken, sergi öncesinde bir de kısa belgesel gösterildi. 12 dakikalık kısa filmde söz hakkı alan minikler kamp hayatları, fotoğrafçılık serüveni ve gelecekle ilgili beklentilerini anlattı. Büyüyünce foto muhabiri olmak istediğini söyleyen 13 yaşındaki Abdulselam, “Kampta eğlenmek çok zor. Bu proje bana gülümseyen ve oyun oynayan çocukların fotoğrafını çekme şansı verdi” dedi. 


370 bin çocuk şokta

Temmuz ayında İsrail’in Gazze’ye başlattığı operasyon son bulsa da saldırının yankıları sürüyor. Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu'na (UNICEF) göre 373 bin Gazzeli çocuk son savaşın şokunu üzerinden hala atamadı. Çocuklara müdahale için kaynaklarının yetmediğini belirten UNICEF Gazze Ofisi Şefi Pernille Ironside, “370 bin çocuğun üçte biriyle düzenli olarak görüştüklerini ancak, çocukların geri kalanına ulaşamadıklarını” açıkladı. Ironside, yardım edilmediği takdirde travmayı atlatamayan çocukları "karanlık bir geleceğin" beklediğini de belirtti.

#UNICEF
#ZAKIRA
#Lahza 2
#Selam Abdulmunim
9 yıl önce