|

Sanayide yeni dönem: Kaynaklar nitelikli üretime

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni bir sanayi politikasını devreye aldıklarını söyledi. DEİK Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreni’nde konuşan Erdoğan, Türkiye’nin artık daha nitelikli, yenilikçi ve üst düzey ürünlere yönelmesi gerektiğini vurguladı. Erdoğan, “Bu vizyonla kamuda tasarruf ve verimlilik paketiyle yatırım ödeneklerinde yaptığımız kesintileri öncelikli alanlara yönlendireceğiz” dedi.

04:00 - 26/05/2024 Pazar
Güncelleme: 04:02 - 26/05/2024 Pazar
Yeni Şafak
Erdoğan, törenden sonra Ticaret Bakanı Ömer Bolat (sağ 5), Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak (sağda), Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, DEİK Başkanı Nail Olpak ve beraberindeki katılımcılarla birlikte fotoğraf çektirdi.
Erdoğan, törenden sonra Ticaret Bakanı Ömer Bolat (sağ 5), Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak (sağda), Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, DEİK Başkanı Nail Olpak ve beraberindeki katılımcılarla birlikte fotoğraf çektirdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, destekleri ve reel sektörün dinamizmi sayesinde kişi başı gelire oranla imalat sanayii katma değerinde önemli bir noktaya ulaştıklarını dile getirdi. Erdoğan, "Ancak burada artık daha yeni hamleler yapmamız gerektiğini görüyoruz. Üretimde avantajlarımızı koruyarak daha nitelikli, yenilikçi ve üst düzey ürünlere yönelmemiz zaruridir" dedi. Erdoğan, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Kurulu ve Ustalara Saygı Ödül Töreni'nde konuştu.


YÜKSEK TEKNOLOJİLİ ÜRETİME EK FİNANSMAN

Savunma sanayiinde yazılan özgün başarı hikayesini diğer alanlara da teşmil etmek istediklerini söyleyen Erdoğan, "Bu vizyonla yeni bir sanayi politikasını devreye alıyoruz. Kamuda tasarruf ve verimlilik paketiyle yatırım ödeneklerinde yaptığımız kesintileri öncelikli alanlara yönlendireceğiz. Sanayide yapısal dönüşümü sağlamak için kritik sektörlerdeki teknoloji odaklı yatırımları kapsamlı teşvik programlarıyla destekliyoruz." diye konuştu. Erdoğan, yatırım taahhütlü avans kredileri programını da yüksek teknolojili üretime yönelik finansmana erişimi artırmak amacıyla yeniden yapılandırdıklarını vurguladı.


KÜRESEL ATMOSFER ÇOK MÜSAİT

Yeşil ve dijital dönüşümü başarıyla gerçekleştirmeyi önemsediklerini kaydeden Erdoğan, "Bunun için küresel atmosfer daha önce hiç olmadığı kadar müsaittir. Bizim için avantajlıdır. Asya'ya alternatif olacak üretim merkezi arayışlarında Türkiye'nin adı giderek daha fazla zikrediliyor. Daha fazla ön plana çıkıyor. Bu artan ilginin kalıcı yatırımlara tahvil edilmesi noktasında DEİK'in görev alması, geliştirdiği stratejilerle iş dünyasına yönlendirmesini bekliyoruz." dedi.


İLERİYE TAŞIMAKTA KARARLIYIZ

DEİK mensuplarının şundan asla şüphe duymaması gerektiğini belirten Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Siz hedeflerinize yürümeye devam ettiğiniz sürece biz de yelkenlerinizin ihtiyacı olan rüzgarın kesintisiz esmesi için gerekenleri yapacağız. Bölgedeki diğer ülkelere göre üstünlüklerimizi korumakta, hatta ileriye taşımakta kararlı olduğumuzu özellikle bilmenizi isterim. Rekabetçiliği sadece döviz kuru üzerinden okuma yanlışına düşmeden, bu konuda atılabilecek ilave adımlar noktasında sizlerle iş birliği içinde olmayı sürdüreceğiz."


CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU

DEİK üyelerinin de çabalarıyla ihracatın 255 milyar doları aşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını vurgulayan Erdoğan, "Nisan ayı itibarıyla ise yıllık ihracat 257,6 milyar dolara ulaştı. 2024 yılının Ocak-Nisan döneminde ihracat bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,7 oranında artışla 82,9 milyar dolara yükseldi. 2002 yılında yüzde 0,55 olan toplam dünya ihracatı içindeki payımızı 2023 yılında yüzde 1,08'e çıkarttık. Geçen yıl mayıs ayında 57 milyar dolara ulaşan yıllık cari açık mart ayında 31,2 milyar dolara kadar geriledi. Altın ve enerji hariç cari denge ise yıllık 36,1 milyar dolar fazla verdi. Cari açıktaki iyileşmenin devam edeceğine inanıyorum." bilgisini aktardı.


SERMAYE GİRİŞLERİ İVME KAZANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkeye yönelik yatırımcı güveninin de her geçen gün arttığını, uyguladıkları program sayesinde cari işlemler açığının düştüğünü söyledi. Enflasyon beklentilerinin iyileşmeye başladığına dikkati çeken Erdoğan, "Ülke risk primimiz salgın öncesi seviyelere geriledi. Yerli ve yabancı yatırımcıların Türk Lirası varlıklara ilgisi arttı. Bankacılık sektörü ve reel sektörümüzün dış borç çevirme oranları gelişme gösterdi. Son 1,5 aylık dönemde gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışı olurken Türkiye'ye sermaye girişleri ivme kazandı" dedi.


FELAKET TÜCCARLARINA KULAK ASMAYIN

Jeopolitik risklerin azalmasıyla önlerini daha net görebileceklerini kaydeden Erdoğan, şöyle konuştu: "Tüm dünyanın içinde olduğu bu sancılı dönemi Türkiye ve Türk ekonomisi açısından inşallah tarihi bir sıçrama tahtasına dönüştüreceğiz. Yeter ki, hedeflerimiz doğrultusunda ilerlemekten vazgeçmeyelim. Yeter ki, kendi kendi küçük çıkarları için milletin moralini bozmaya çalışan felaket tüccarlarına kulak asmayalım."


İsrail’e baskı kurmaya devam

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gazze'de 36 bin masumu şehit eden İsrail'i ateşkese zorlamak amacıyla aldığıkları ticari işlemleri durdurma kararının uygulanma sürecinde iş dünyasıyla iletişim kanallarımızı açık tuttuklarını söyledi. Erdoğan, “Netanyahu yönetimi Gazze'deki katliamlarına son verinceye kadar ticaret ve diplomasi alanında İsrail üzerinde baskı kurmayı sürdüreceğiz" dedi.


Rezervler 140 milyar dolara yükseldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonomi programının olumlu sonuçlarını almaya başladıklarını belirterek, şunları ifade etti: "Geçen yıl mayıs ayında 97,1 milyar dolar olan brüt rezervlerimiz 42 milyar dolar artışla 140 milyar dolar seviyesine yükseldi. Swap hariç net uluslararası rezervlerde son 1,5 aydaki iyileşme 50,7 milyar dolar oldu. Hatırlarsanız aralarında güya ekonomistlerin, gazetecilerin, siyasetçilerin, profesörlerin de olduğu bir kesim 31 Mart öncesinde bir furya başlatmıştı. Her seçim öncesi yaptıkları gibi yine döviz kuru üzerinden millete korku saldılar. '1 Nisan sabahı döviz kuru şöyle uçacak, böyle fırlayacak.' diye akla ziyan bir sürü senaryo yazdılar. Hatta insanları dolar, avro satın almaları için ahlaksızca kışkırttılar. Peki ne oldu? Çizdikleri karamsar senaryoların hiçbiri gerçekleşmedi. Türk ekonomisi rayında ilerlemeye devam etti."


Hısım-akraba piyangosu

Ekonomideki yol haritasının Orta Vadeli Program (OVP) ve 12. Kalkınma Planı olduğunun altını çizen Erdoğan, "Bölgemizdeki krizlere, Mahalli İdareler Seçimleri'ne ve muhalefetin popülist söylemlerine rağmen yol haritamıza sadık kalıyoruz. Vatandaşlarımızın vaat yağmuruna tutulduğu 31 Mart öncesinde seçim ekonomisine tevessül etmedik. Başkaları gibi kendi siyasi ikbalimiz uğruna ülkemizin ve milletimizin geleceğini riske atmadık." diye konuştu. Düne kadar seçim meydanlarında bol keseden vaat dağıtanların, bugün borç üstüne borç aldıklarını, zam üstüne zam yaptıklarını dile getiren Erdoğan, "Daha hısım, akraba piyangosuna çevirdikleri atamaları saymıyorum bile. Çok kritik bir dönemeçte hükümetimizin nasıl tarihi bir karar verdiğini, önümüzdeki yıllarda çok daha iyi anlayacağız" değerlendirmesini yaptı.


Hedef enflasyonda kalıcı düşüş

"Ekonomi programımızın asli önceliği enflasyonu tek haneye indirmek suretiyle milletimizin refahını arttırmaktır. Geçici rahatlama değil, enflasyonda kalıcı düşüş hedefliyoruz." diyen Erdoğan, kararlı ve sabırlı olduklarını, asla kolaycı çözümler peşinde olmadıklarını bildirdi. Aylık enflasyonun hedefleri doğrultusunda yavaşlamaya devam ettiğini, yıllık bazda ise enflasyonun mayıs ayında en yüksek seviyeye ulaşmasını, ardından hızlı bir düşüşe geçmesini beklediklerini dile getiren Erdoğan, "Böylece yılın ikinci yarısından itibaren dezenflasyon dönemine gireceğiz. Piyasa beklentileri de bizim öngörülerimizi güçlü bir şekilde destekliyor. Maliye politikası üzerinden ilave enflasyon baskısına izin vermeyeceğiz" dedi.


Afrika Günü için kutlama mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika Birliği Örgütü'nün kuruluş yıl dönümü ile 25 Mayıs Afrika Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından kutlama mesajı yayımladı. Erdoğan, mesajında, "Afrika Birliği Örgütü'nün kuruluş yıl dönümü ile 25 Mayıs Afrika Günü'nü en kalbi duygularımla tebrik ediyorum. Kökleri 9'uncu yüzyıla ulaşan güçlü beşeri ve tarihi bağlara sahip olduğumuz Afrika'nın dört bir yanındaki kardeşlerime sevgilerimi, saygılarımı gönderiyorum" ifadelerini kullandı.


#Recep Tayyip Erdoğan
#politika
#sanayi
#kaynak
#üretim
22 gün önce