|

Cumhuriyet tarihinin ilk ziyareti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, resmi temaslar kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti Sincan Özerk Bölgesi''ne gitti. Sincan Özerk Bölgesi''ndeki din hizmetleri ve din eğitimi konusunda Din İşleri Genel Müdürü Wei Xin Hui''den bilgi alan Başkan Görmez, konuşmasında din ve inanç özgürlüğüne vurgu yaptı.

Haber Merkezi
00:00 - 10/09/2013 Salı
Güncelleme: 23:48 - 9/09/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Cumhuriyet tarihinin ilk ziyareti
Cumhuriyet tarihinin ilk ziyareti

Resmi temaslar kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti Sincan Özerk Bölgesi başkenti Urumçi''de bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, ziyaretinin ilk gününde Sincan Uygur Özerk Bölgesi Din İşleri Genel Müdürlüğünü ziyaret etti.

Sincan Özerk Bölgesi''ndeki din hizmetleri ve din eğitimi konusunda Din İşleri Genel Müdürü Wei Xin Hui''den bilgi alan Başkan Görmez, konuşmasında din ve inanç özgürlüğüne vurgu yaptı. Başkan Görmez, ''Çağdaş dünya bugün farklı din, dil, ırk ve kültürleri barış içerisinde birlikte yaşatma konusunda ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Dünyanın, farklı dinleri bir arada yaşatma konusunda kadim tecrübelere ihtiyacı vardır. Ancak bu tecrübelerin devam ettirilebilmesi için gerekli şartlardan birincisi, din ve inanç özgürlüğüdür. Herkes kendi inancını ne kadar özgürce yaşayabilirse birlikte yaşamak o kadar kolaylaşır'' dedi.

DOĞRU DİNİ BİLGİNİN ÜRETİLMESİ

İkinci önemli hususun ise doğru dini bilginin üretilmesi olduğuna işaret eden Görmez, ''İnsanlar çocuklarına kendi inandıkları dini, eğitim ortamında öğretebilirse barış içinde birlikte yaşamak o kadar güçlü hale gelir'' diye konuştu. ''Din konusundaki bilgisizlik ve cehalet taassubu getirir'' diyen Görmez, taassubun ise farklı inançların birlikte yaşamalarını güçleştirdiğini kaydederken, din hizmetleri, din eğitimi ve dini yayınlar konusunda her türlü yardımlaşmaya hazır olduklarını ifade etti.

DİNİ KURUMLARLA GÖRÜŞECEK

Ziyaretinin ikinci gününde tarihi İdgah Camiinde soydaşlara hitap edecek olan Başkan Görmez, bölgedeki dini kurum başkanlarıyla gerçekleştireceği ikili görüşmelerin ardından Pekin''e hareket ederek Çin Halk Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Liu Yunshan ile görüşecek. Ziyaret kapsamında, geçtiğimiz yıl Çin İslam Cemiyeti ile Diyanet arasında imzalanan protokol çerçevesinde ilk kez Çin sınırları içerisinde Kur''an''ı Kerim basılması, din eğitimi kitaplarının neşredilmesi ve din hizmetleri konusunda çalışmalar hayata geçirilecek. Görmez, Pekin''in ardından ziyaretinin en önemli ayağı olduğu ifade edilen Ningşia Hui (Çinli Müslümanlar) Özerk Bölgesi''ne gidecek ve Çin-Arap EXPO''suna katılacak.

Yinchuan''da İslam eserleri sergisi

13 Eylül''de Hui Müslümanlarının yoğun olarak yaşadığı Yinchuan kentine geçecek olan Görmez, Çin Din İşleri Bakanı Wang Zouan ile birlikte Türkiye-Çin İslam Kültür Sanat Eserleri Sergisinin açılışını gerçekleştirecek. Görmez ayrıca bölgede cuma namazı öncesi Çinli Müslümanlara hitap edecek.


11 yıl önce