|

Daha fazla ticaret için Erbil'e temsilcilik açın

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakan Başdanışmanı Dr. Khaled Salih, bölgede iş yapan 500 Türk şirketinin bulunduğunu ve 5 milyar dolarlık ticaret hacminin yakalandığını belirterek, Türkiye'nin Erbil'de temsilcilik açmasının işleri daha da geliştireceği mesajını da verdi

Şükrullah Dolu
00:00 - 18/09/2009 Cuma
Güncelleme: 21:56 - 17/09/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Daha fazla ticaret için Erbil'e temsilcilik açın
Daha fazla ticaret için Erbil'e temsilcilik açın

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakan Başdanışmanı Dr. Khaled Salih, bölgede faaliyet gösteren 500 Türk şirketinin bulunduğunu ve 5 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşıldığını belirterek, bu yıl yapımı gündeme alınan 16 milyar dolarlık 145 projenin bu açıdan bir fırsat olduğunu vurguladı.

İLGİNÇ ŞEYLER OLUYOR

Ali Saydam'ın sahibi olduğu Bersay İletişim Enstitüsü'nün daveti üzerine 'Kuzey Irak'ın Yatırım Potansiyeli ve Türk İş Dünyasına Sunduğu Fırsatlar' başlıklı bir konferans vermek üzere Türkiye'ye gelen Dr. Khaled Salih, şu anda 16 ülkenin Erbil'de temsilcilik açtığını hatırlatarak, "Açılacak temsilcilik, bölgedeki Türklerin işlerini kolaylaştıracaktır" dedi. Türklerin her alanda iş yaptığını ve yabancı yatırımcılar içinde bölgeyi en iyi bilenlerin Türkler olduğunu vurgulayan Dr. Khaled Salih, bölgedeki gelişmeler hakkında şöyle devam etti: "2004'te ilk defa uçak inmişti, şimdi haftada 100 uçak iniyor ve kalkıyor. İstanbul'dan her gün Erbil ve Süleymaniye'ye uçak var. Bölgede ilginç şeyler oluyor. Türk yatırımcılarının artması bizi daha da memnun eder."

SERBEST BÖLGE KURALIM

Bölgede bir serbest bölge kurulmasını yönetim olarak tartışlarını anlatan Dr. Khaled Salih, "Bizim bölgesel parlamentoda ele aldığımız bu konu, umarım en kısa zamanda gerçekleşir. Türkiye de kendi tarafında bir serbest bölge kurarsa şirketlerin işleri kolaylaşacaktır" diye konuştu. Yatırımcının toprak edinmesini de kaloylaştırdıkları bilgisini veren Dr. Salih, yeni hastanalere ve tıbbi ekipmana ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.


Kürt çocukları Türkçe öğreniyor

"Türkiye ile PKK arasında olanlardan biz de çok acı çektik" diyen Dr. Khaled Salih, 1990'lı yıllarda bölgelerinde kötü bir dönemin yaşandığını ve bu 12 yıllık süreçten Türkiye ve Habur Sınır Kapısı sayesinde 'sağ' olarak çıktıklarını, bu anlamda bölge halkı olarak Türkiye'ye minnet duyduklarını söyledi. Bölge halkına, 'Nereye gitmek istersiniz?' sorulduğunda büyük bir çoğunlukla İstanbul ve Ankara cevabı aldıklarını anlatan Dr. Salih, "Kürt çocukları zorlamadan TV'den Türkçe öğreniyorlar. Bölge Türkiye'ye yaklaşıyor" diye konuştu.


Türkler petrolden pay almadı

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başbakan Başdanışmanı Dr. Khaled Salih, kabul edilen Irak anayasasına dayanılarak şimdiye kadar bölgedeki doğal kaynaklarla ilgili 30 anlaşma yaptıklarını söyledi. 1 Haziran'daki ilk petrol ihracatını gerçekleştiren Mehmet Emin Karamehmet'in şirketinin henüz bu işten payını alamadığını ifade eden Dr. Khaled Salih, "Siyasi süreçlerden dolayı bir gecikme yaşanıyor, çok yakında bu da çözülecek" dedi. Günde 100 bin varil ihracat hedefini tutturduklarını vurgulayan Dr. Salih, gelecek yıl bunun 250 bine, 3-4 yıl içinde 1 milyon varile çıkarılmasını hedeflediklerini kaydetti.



15 yıl önce